Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπιες κινήσεις στις ευρωαγορές εν αναμονή εμπορικών συζητήσεων

Στο προσκήνιο οι εμπορικές διαφορές των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο. Οι επενδυτές αναμένουν την εξέλιξη των συνομιλιών με την αντιπροσωπεία από την Κίνα. Δηλώσεις Τραμπ για επιβολή δασμών 25% στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Ηπιες κινήσεις σημειώνονται στα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το αρνητικό ξεκίνημα, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει θετική κίνηση κατά 0,1%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,3%, στο Παρίσι ο CAC ενισχύεται 0,2%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 διολισθαίνει κατά 0,1%.

Στον ευρωπαϊκό νότο, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κινούνται ανοδικά κατά 0,1%.

Στο επίκεντρο οι συζητήσεις ΗΠΑ και Κίνας αυτή την εβδομάδα, με την ελπίδα και την αισιοδοξία ότι θα βρουν έναν τρόπο για να εκτονωθεί η κλιμακούμενη εμπορική διαμάχη.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε πάντως τη Δευτέρα ότι δεν περιμένει αρκετή πρόοδο από αυτές τις συναντήσεις.

Στην Ασία, οι μετοχές κινήθηκαν ήπια ανοδικά, με ώθηση από την άνοδο της Wall Street και το νέο ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό για τον S&P.

Τα futures του S&P σήμερα γύρισαν χαμηλότερα. Ο δικηγόρος του Μάικλ Κόεν — του πρώην προσωπικού δικηγόρου του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την Τρίτη ομολόγησε ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστή την ενοχή του στις κατηγορίες περί παραβίασης της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών και περί άλλων αξιόποινων πράξεων — υποστήριξε ότι ήταν ο Τραμπ αυτός που έδωσε εντολή στον Κόεν να διαπράξει ένα έγκλημα. Οι συμμετέχοντες στην αγορά αξιολογούν τα γεγονότα.

Εν τω μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες το βράδυ πως οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς 25% σε όλες τις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως μεταδίδει το CNBC. 

«Θα βάλουμε φόρο 25% σε κάθε αυτοκίνητο που έρχεται στις ΗΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια προεκλογικής του εκστρατείας στη Δυτική Βιρτζίνια.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι κατέληξε στο προκαταρκτικό πόρισμα πως συγκολλημένοι σωλήνες μεγάλης διαμέτρου που εισάγονται στη χώρα από τον Καναδά, την Κίνα, την Ελλάδα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Τουρκία προσφέρονται σε τιμές πολύ κατώτερες της θεωρούμενης ως δίκαιης με σκοπό την δόλια απόσπαση μεριδίου αγοράς της χώρας, ότι δηλαδή επιδοτούνται και ακολουθούνται πρακτικές ντάμπινγκ κατά τη διάθεσή τους, σύμφωνα με το Reuters.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v