Μικρές κινήσεις στα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν βασικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, ενώ οι τιμές του αργού κινούνται κοντά σε υψηλά σημεία πολλών ετών.
Στην Ασία, οι μετοχές υποχώρησαν καθώς οι επενδυτές αναμένουν τον δεύτερο γύρο των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αργότερα αυτή την εβδομάδα. Ο MSCI Ασίας-Ειρηνικού, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, διολίσθησε 0,65%.
Την ίδια ώρα, οι τιμές του αργού επεκτείνουν τα κέρδη τους μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ ότι η παγκόσμια υπερπαραγωγή πετρελαίου έχει μειωθεί. Τα futures παρέμειναν κοντά στα υψηλά επίπεδα του 2014, εν μέσω εντάσεων στη Μέση Ανατολή και αβεβαιότητας για την παραγωγή του Ιράν.
Εταιρικά στοιχεία
Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, η ΕasyJet ανακοίνωσε ότι γύρισε σε κέρδη το πρώτο εξάμηνο του έτους, με αποτελέσματα που εξαιρούσαν την επίπτωση, από την επέκταση της εταιρείας στο αεροδρόμιο του Βερολίνου Tegel, πέρυσι.
Στο παραδοσιακά αδύναμο χειμερινό εξάμηνο, όταν λιγότεροι Ευρωπαίοι ταξιδεύουν, η EasyJet σημείωσε ότι είχε κέρδη προ φόρων ύψους 8 εκατ. στερλινών (10,8 εκατ. δολαρίων), σημειώνοντας μεγάλη βελτίωση από την επιβάρυνση των 212 εκατ. στερλινών, που είχε την ίδια περίοδο πέρυσι. Η μετοχή της ενισχύεται 3,1%.
O Vittorio Colao, που βοήθησε να γίνει η Vodafone ένας από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους του κόσμου, παραιτείται από διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τον Οκτώβριο, έπειτα από μία δεκαετία στην ηγεσία της.
Ο διευθύνων οικονομικός σύμβουλος Nick Read πήρε προαγωγή και θα βρεθεί στην κορυφαία θέση της Vodafone. Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο 53χρονος πήγε στη Vodafone το 2001 και πριν γίνει CFO, το 2014, ήταν επικεφαλής στις επιχειρήσεις των Ηνωμένου Βασιλείου, Αφρικής, Ασίας και Μέσης Ανατολής.
Οι μετοχές της Vodafone στο ξεκίνημα της συνεδρίασης υποχωρούσαν σχεδόν 4%, λόγω της ανακοίνωσης με τις αλλαγές, λίγο χαμηλότερα από τις 200 πένες.
Ευρωπαϊκά data
Στο μέτωπο των ευρωπαϊκών δεδομένων, μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση σημειώθηκε στη γερμανική οικονομία, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είχε ανάπτυξη κατά 0,3%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Πρόκειται για τον πιο χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης από το τρίτο τρίμηνο του 2016.
Υπό το παραπάνω κλίμα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται σταθεροποιητικά στις 7.710 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 επίσης, στις 5.543 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 υποχωρεί 0,2% στις 12.951 μονάδες, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει αρνητική κίνηση 0,1%, στις 391 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ με κέρδη 0,5% φτάνει στις 24.333 μονάδες και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ με οριακές απώλειες βρίσκεται στις 10.253 μονάδες.