Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλότερα οι ευρωπαϊκές αγορές

Η επερχόμενη «σίγουρη» για τους επενδυτές αύξηση των επιτοκίων από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα - στο 1,75% από 1,5% που είναι σήμερα - σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, φέρνουν αρνητικά πρόσημα.

Σε αρνητικό έδαφος έχουν περάσει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τις μεσημεριανές ώρες, όσο πλησιάζει η ώρα για να ολοκληρωθεί η διήμερη συνεδρίαση της Fed και να ανακοινωθεί αν θα αυξήσει τα επιτόκια - με τις αγορές να θεωρούν βέβαιη την άνοδο τους.

Η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα αύξηση των επιτοκίων στο 1,75% από 1,5%.

Ωστόσο οι επενδυτές δεν είναι πολύ σίγουροι τι να περιμένουν την υπόλοιπη χρονιά, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις που κάνουν λόγο ακόμη και για τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων φέτος.

Την ίδια ώρα, οι μετοχές των βασικών πόρων είναι ανάμεσα σε αυτές με τις χειρότερες επιδόσεις, λόγω αυξανόμενων ανησυχιών ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου. Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να παρουσιάσει έως και 60 δισ. δολάρια δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Το γεγονός αγχώνει τους επενδυτές, καθώς η φορολογία στις εισαγωγές των ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενικευμένο παγκόσμιο πόλεμο, απειλή για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Οι μετοχές των Hydro, Anglo American και Glencore υποχωρούν περισσότερο από 1,2%. 

Υπό αυτό το κλίμα διευρύνονται οι απώλειες στις αγορές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,3%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σε αρνητικό έδαφος κατά 0,5%, ο CAC στο Παρίσι χάνει 0,3%, ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη υποχωρεί 0,2%, ενώ ο DAX στην Φρανκφούρτη έχει απώλεις 0,3%.

Εταιρικά κέρδη

Αύξηση 11% στα καθαρά κέρδη του 2017 σημείωσε η γαλλική εταιρεία ρούχων και αξεσουάρ Hermes, με ταυτόχρονη αύξηση εσόδων σε όλες τις γεωγραφικές ζώνες.

Σύμφωνα με το MarketWatch, τα καθαρά κέρδη για τη χρονιά ήταν 1,2 δισ. ευρώ, σε συμφωνία με τις προσδοκίες των αναλυτών. Το 2016, η εταιρεία είχε καθαρά κέρδη 1,1 δισ. ευρώ.

H βρετανική Lloyd’s of London, η πιο παλιά ασφαλιστική αγορά στον κόσμο, ανακοίνωσε τις πρώτες απώλειες των τελευταίων έξι ετών, ύστερα από την πιο δαπανηρή περίοδο της τελευταίας δεκαετίας, λόγω φυσικών καταστροφών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ασφαλιστική είχε ζημίες προ φόρων ύψους 2 δισ. στερλινών (2,8 δισ. δολαρίων) το 2017 καθώς οι απαιτήσεις υπερδιπλασιάστηκαν και έφτασαν τις 4,5 δισ. στερλίνες.

Ασιατικές αγορές

Ήπιες μεταβολές νωρίτερα στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αναμένουν τις σημερινές αποφάσεις της Fed, ενώ συντηρούνται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου. 

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύονταν κατά 0,4% ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο έκλεισε 0,47% χαμηλότερα στις 21.380 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v