Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Οι ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εντάσεις φθίνουν και οι επενδυτές επιστρέφουν σε «επικίνδυνα» περιουσιακά στοιχεία. Στο επίκεντρο της προσοχής η συνεδρίαση της Fed αυτή την εβδομάδα. Άνοδος 0,6% για τον γερμανικό DAX.

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές επέστρεψαν σε περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται επικίνδυνα εν μέσω άμβλυνσης των γεωπολιτικών εντάσεων.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 άνοιξε 0,4% υψηλότερα στις 382 μονάδες. Ο FTSE 100 του Λονδίνου ενισχύεται 0,5% στις 7.249, ο γερμανικός DAX κινείται 0,6% υψηλότερα στις 12.596 και ο CAC του Παρισιού καταγράφει άνοδο 0,3% στις 5.229.

Μετά τη βουτιά στην όρεξη των επενδυτών για ρίσκα, προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, οι ασιατικές μετοχές ανέκαμψαν και άγγιξαν σήμερα υψηλά δεκαετίας, με το δείκτη αναφοράς της Νότιας Κορέας να οδηγεί την άνοδο και να εξαλείφει τις ανησυχίες για τις εντάσεις στην Κορεατική Χερσόνησο.

Αν και το Σαββατοκύριακο πέρασε χωρίς νέα πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα, το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του απομονωμένου καθεστώτος είναι πιθανό να βρεθεί εκ νέου στο επίκεντρο της προσοχής αύριο, οπότε ο Ντόναλντ Τραμπ θα μιλήσει ενώπιον των ηγετών του κόσμου στα Ηνωμένα Έθνη.

Στο μεταξύ, το σημαντικότερο γεγονός για τις αγορές αυτή την εβδομάδα πιθανότατα είναι η συνεδρίαση της Fed αύριο και μεθαύριο. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα θεωρείται πιθανό να κάνει ένα ακόμα βήμα προς την ομαλοποίηση της πολιτικής. Τους τελευταίους μήνες, ο Καναδάς έχει αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές, ενώ η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας υπαινίχθηκε την Πέμπτη πως κι εκείνη θα αυξήσει σύντομα τα επιτόκια.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ορισμένες λεπτομέρειες για τα φορολογικά σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες, ενώ στην Νέα Ζηλανδία και στη Γερμανία οι πολίτες προσφεύγουν στις κάλπες για τις γενικές τους εκλογές αυτή την εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v