Επέστρεψαν οι πωλητές στις ευρωπαικές τράπεζες

Χαμηλότερα κινήθηκαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια με τον δείκτη MIB στο Μιλάνο να "βουλιάζει" 2,18%. Ισχυρές πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Ανεστάλη προσωρινά η διαπραγμάτευση της UniCredit (-6,3%). Στο επίκεντρο τα πορτογαλικά ομόλογα. Υποχωρεί το ευρώ.

Με απώλειες έκλεισαν την εβδομάδα οι ευρωαγορές μετά το ανοδικό διάλειμμα της Πέμπτης.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ που δόθηκαν χθες στην δημοσιότητα, τα οποία αναφέρουν για «νέα εμπόδια» στην Ευρωζώνη μετά το Brexit. Επιπλέον επισημαίνεται η ετοιμότητα της ΕΚΤ να ενεργήσει όποτε αυτό χρειαστεί χωρίς ωστόσο να φαίνεται πρόθεση για περεταίρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Παράλληλα, χαμηλότερα κινήθηκε ο ιταλικός τραπεζικός κλάδος μετά από δημοσίευμα ότι ο διευθύνων σύμβουλος και ο πρώην πρόεδρος της Monte dei Paschi di Siena (-2,6%) ερευνώνται από τις εισαγγελικές αρχές του Μιλάνο για πιθανά ψευδή λογιστικά στοιχεία και χειραγώγηση της αγοράς παραγώγων.

Επιπλέον, κοντά στο μέσο της συνεδρίασης ανεστάλη προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της UniCredit μετά από πτώση 5%. Αργότερα η μετοχή επανήλθε στο ταμπλό και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες 6,3%.

Αντίστοιχα, πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Volkswagen (-1%), μετά την επιβεβαίωση Γερμανού υπουργού πως η αυτοκινητοβιομηχανία θέλει να μειώσει τις ώρες εργασίας στο βασικό της εργοστάσιο αλλά και σε τρεις άλλες μονάδες στη Γερμανία.

Παράλληλα, πτώση 2,3% σημείωσε και η μετοχή της BMW μετά την υποβάθμιση της σύστασης σε «neutral» από την Goldman Sachs.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο στη Γερμανία, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 0,2% τον Ιούλιο σε μηνιαία βάση και μειώθηκαν 2% σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο. Οι οικονομολόγοι της WSJ ανέμεναν μηνιαία άνοδο της τάξης του 0,1% και ετήσια πτώση 2,1%.

Στο μεταξύ, φαίνεται να τερματίζει το ανοδικό σερί του πετρελαίου αν και παραμένουν στο προσκήνιο οι προσδοκίες για πάγωμα της παραγωγής στην επικείμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ. Το αμερικανικό πετρέλαιο υποχωρεί 0,2% στα 48,10 δολ. και το Brent κινείται χαμηλότερα 0,7% στα 50,54 δολ.

Στην Πορτογαλία, την μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο των τελευταίων τριών μηνών καταγράφουν οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων, εν αναμονή της απόφασης της Fitch για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας. Ενδεικτικά, η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 9 μονάδες βάσης στο 2,97%. Να σημειωθεί ότι το σημαντικό για την Πορτογαλία είναι η στάση που θα κρατήσει τους επόμενους μήνες η DBRS καθώς είναι ο μόνος οίκος που διατηρεί την οικονομία της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα και έτσι επιτρέπει στην ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα στο πλαίσιο του QE.

Σήμερα, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,81% στις 340 μονάδες, καταγράφοντας εβδομαδιαίες απώλειες 1,72%.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,15% στις 6.858 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,55% στις 10.544 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,82% στις 4.400 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 1,16% στις 8.450 μονάδες, ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 2,18% στις 16.310 μονάδες και ο δείκτης PSI στη Λισσαβόνα σημείωσε πτώση 0,55% στις 4.701 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1320 δολ. από 1,1353 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,7% στα 1,347 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v