Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το χρέος των ΗΠΑ προβληματίζει την Ασία

Πιέσεις στις ασιατικές αγορές και κυρίως τους κινεζικούς δείκτες καθώς εντείνεται η αγωνία ως προς την πιθανότητα πτώχευσης των ΗΠΑ. Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Κίνα θέτει επί τάπητος τις επενδύσεις σε υποδομές.

Πιέσεις δέχονται οι ασιατικές αγορές και κυρίως τα κινεζικά χρηματιστήρια καθώς εντείνεται η αγωνία ως προς την πιθανότητα πτώχευσης των ΗΠΑ, ενώ το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Κίνα θέτει επί τάπητος το πλήρες επενδυτικό πρόγραμμα της χώρας για τον κλάδο των μαζικών μεταφορών.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,81% στις 10050 μονάδες, στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχωρεί κατά 0,78% στις 22270 μονάδες, ενώ στην Κορέα ο δείκτης Kospi καταγράφει απώλειες 0,96% στις 21510 μονάδες.

Κάθετη πτώση 2,52% στις 2700 μονάδες καταγράφει ο Shanghai Composite, ενώ ο CSI 300 υποχωρεί κατά 2,71% στις 2984 μονάδες.

Το βράδυ του Σαββάτου στην πόλη Ουεντσού, στην Ανατολική Κίνα δύο αμαξοστοιχίες υψηλής ταχύτητας συγκρούστηκαν σε γέφυρα και δύο βαγόνια κατέληξαν κάτω από αυτήν, με αποτέλεσμα 43 νεκρούς και περισσότερους από 200 τραυματίες. Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, το δυστύχημα προκλήθηκε από κεραυνό που χτύπησε το πρώτο τρένο, το οποίο έχασε τον έλεγχο. Στη συνέχεια, χτυπήθηκε στο πίσω μέρος του από το δεύτερο τρένο. Επισημαίνεται πως το Πεκίνο ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια ένα μαζικό πρόγραμμα δαπανών για την κατασκευή του μεγαλύτερου.

Και όλα αυτά, ενώ η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη απειλείται με στάση πληρωμών. Οι διαπραγματεύσεις κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ – που είναι απαραίτητη για να συνεχίσει να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της η Ουάσιγκτον μετά τις 2 Αυγούστου – απέβησαν άκαρπες. Αρκετοί οίκοι αξιολόγησης – τελευταία η S&P – προειδοποιούν για υποβάθμιση των ΗΠΑ. Επισημαίνεται ότι σχεδόν το ένα τρίτο από από τα αμερικανικά ομόλογα που διαπραγματεύονται στην αγορά, βρίσκονται σε ασιατικά χέρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v