Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φλερτάρει» με τις 40.000 μονάδες ο Nikkei

Από ρεκόρ σε ρεκόρ το χρηματιστήριο του Τόκιο, ενώ η αβεβαιότητα για την κινεζική οικονομία συγκρατεί τις κινήσεις των άλλων ασιατικών δεικτών.

«Φλερτάρει» με τις 40.000 μονάδες ο Nikkei

Νέο ιστορικό ρεκόρ έγραψε το χρηματιστήριο του Τόκιο, που βρίσκεται μια «ανάσα» από τις 40.000 μονάδες, με ώθηση από τη Wall Street που ανέκαμψε μετά την ανακοίνωση στοιχείων για τον πληθωρισμό, τα οποία ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες.

Ωστόσο, οι κινήσεις στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές είναι πιο συγκρατημένες, λόγω των αβέβαιων οικονομικών προοπτικών της Κίνας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, η δραστηριότητα στα κινεζικά εργοστάσια συρρικνώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο, ενώ η επέκταση στον τομέα των υπηρεσιών ανέβασε ρυθμούς, αναδεικνύοντας μια άνιση ανάκαμψη για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι ο PMI μεταποίησης του Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε στο 49,1, όσο ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ ο ιδιωτικός δείκτης PMI μεταποίησης της Caixin διαμορφώθηκε στο 50,9, ελαφρώς υψηλότερα από το 50,8 του προηγούμενου μήνα.

Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκαν στοιχεία για τις εξαγωγές της Νότιας Κορέας, που τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν κατά 4,8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα στα 52,41 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις του Reuters για αύξηση 1,9% και έναντι αύξησης 18% τον Ιανουάριο.  Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 13,1%, πιο απότομα από τις εκτιμήσεις για πτώση 10,4%.

Στην Ιαπωνία, η εργοστασιακή δραστηριότητα τον Φεβρουάριο συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών και πλέον ετών λόγω της εξασθένησης της ζήτησης. O προκαταρκτικός δείκτης PMI μεταποίησης της au Jibun Bank υποχώρησε στο 47,2 τον Φεβρουάριο, έναντι 48,0 τον Ιανουάριο. Πρόκειται για την ένατη διαδοχική επιδείνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την ισχυρότερη συρρίκνωση που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2020, σύμφωνα με την au Jibun Bank.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε οριακά ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο άγγιξε τις 39.980 μονάδες, για να κλείσει τελικά με κέρδη 2,01% στις 39.950 μονάδες.

Υψηλότερα κατά 0,1% ο Shanghai Composite στις 3.017 μονάδες, κατά 0,3% ο Hang Seng στις 16.561 μονάδες και κατά 0,61% ο ASX στις 7.745 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο δείκτης Kospi υποχωρεί κατά 0,37% στις 2.642 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v