Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό διμήνου οι ασιατικές μετοχές

Οι αγορές αναμένουν ανακοίνωση μέτρων τόνωσης της κινεζικής οικονομίας, αλλά και τερματισμό των αυξήσεων των αμερικανικών επιτοκίων. Στο επίκεντρο και η συνάντηση Σι-Μπάιντεν.

Σε υψηλό διμήνου οι ασιατικές μετοχές

Οι ασιατικές μετοχές εκτινάχθηκαν σε υψηλά δύο μηνών σήμερα εν αναμονή ανακοίνωσης κινήτρων για τόνωση της κινεζικής οικονομίας, αλλά και εν αναμονή τερματισμού των αυξήσεων των επιτοκίων στις ΗΠΑ, ενώ το δολάριο συντηρούσε τις μεγάλες απώλειες που υπέστη στον απόηχο μιας ευνοϊκής έκθεσης για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε καλύτερα από το αναμενόμενο στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τα βιομηχανικά στοιχεία για τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 7,6% τον περασμένο μήνα σε σχέση με πέρυσι, πάνω από την πρόβλεψη των αναλυτών για αύξηση 7%. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 4,6% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, ταχύτερα από το  4,4% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Εν τω μεταξύ, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή των ΗΠΑ παρέμεινε αμετάβλητος τον Οκτώβριο, έναντι των προσδοκιών των οικονομολόγων για αύξηση 0,1% σε μηνιαία βάση.

Στην Ιαπωνία, τα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου για πρώτη φορά σε τέσσερα τρίμηνα, εν μέσω επιβράδυνσης της παγκόσμιας ζήτησης και αύξησης του εγχώριου πληθωρισμού. Το προσωρινό ΑΕΠ της Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 2,1% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, έναντι μείωσης 0,6% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στο γεωπολιτικό μέτωπο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να συναντηθούν προσωπικά στο Σαν Φρανσίσκο για πρώτη φορά μετά από περίπου ένα χρόνο.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κατέγραφε άνοδο 2,3% και 2,6% ο δείκτης Nikkei του Τόκιο στις 33.543 μονάδες.

Ράλι 3,17% για τον Hang Seng στις 17.947 μονάδες, υψηλότερα κατά 1,98% ο Kospi στις 2.481 μονάδες, κατά 1,42% ο ASX στις 7.105 μονάδες, ενώ ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,44% στις 3.069 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v