Σε αρνητικό έδαφος κινούνται τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό της Κίνας.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού της Κίνας αυξήθηκε τον Μάιο κατά 9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έναντι αύξησης 8,5% που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή της χώρας αυξήθηκε κατά 1,3% τον Μάιο σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης 1,6% που προέβλεπαν οι αναλυτές.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, η Παγκόσμια Τράπεζα αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, αναμένοντας τώρα πως η παγκόσμια οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 5,6% φέτος, έναντι του 4% που προέβλεπε τον Ιανουάριο. Ωστόσο, ο Οργανισμός προειδοποίησε πως η παγκόσμια οικονομική παραγωγή θα είναι περίπου 2% χαμηλότερη των προ-πανδημίας προβλέψεων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, παρά την ανάκαμψη.
Στο προσκήνιο επανέρχονται και οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Τα μέλη της αμερικανικής Γερουσίας ενέκριναν χθες Τρίτη με μεγάλη πλειοψηφία φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων στους τομείς της επιστήμης και των τεχνολογιών, που παρουσιάζεται ως «ιστορική» πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της οικονομικής απειλής που αντιπροσωπεύει για την Ουάσινγκτον το Πεκίνο και το «αυταρχικό» μοντέλο της. Αυτό προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του Πεκίνου, που σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για ψυχροπολεμική νοοτροπία, για αμαύρωση της εικόνας της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Κίνας αλλά και για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.
Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά 0,19% και κατά 0,32% ο δείκτης Nikkei του Τόκιο στις 28.868 μονάδες.
Υψηλότερα κατά 0,14% κινείται ο Shanghai Composite στις 3.585 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο δείκτης CSI υποχωρεί κατά 0,17% στις 5.223 μονάδες, κατά 0,75% ο Kospi στις 3.223 μονάδες, κατά 0,23% ο Hang Seng στις 28.715 μονάδες και κατά 0,17% ο ASX στις 7.529 μονάδες.