Στις ασιατικές αγορές πέρασε η «σκυτάλη» του sell off, με τα κυριότερα χρηματιστήρια της περιοχής να καταγράφουν πτώση που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά και το 3,5%, καθώς η ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊόυ και το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε πανδημία που θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση, στέλνει μαζικά τους επενδυτές στην αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων.
Οι αγορές παγκοσμίως οδεύουν προς την καταγραφή της χειρότερης εβδομαδιαίας επίδοσής τους από το 2008, όταν η χρηματοοικονομική κρίση βρίσκονταν στο ζενίθ της, και η επιδείνωση της παγκόσμιας απειλής από τον κορωνοϊό οδηγεί σε αύξηση των «στοιχημάτων» για μείωση επιτοκίων από τη Fed ακόμα και τον Μάρτιο, προκειμένου να στηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη.
Πέραν των διαταράξεων στον διεθνή ταξιδιωτικό τομέα και τις αλυσίδες προμηθειών, αναπόφευκτη θεωρείται πλέον η οικονομική ζημιά, καθώς κυβερνήσεις ανά τον κόσμο δίνουν εντολή για κλείσιμο σχολείων, για ακύρωση μεγάλων συγκεντρώσεων κλπ προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.
Νωρίτερα, η νοτιοκορεάτικη αυτοκινητοβιομηχανία Hyundai αποφάσισε να αναστείλει την παραγωγή σε εργοστάσιο της στην Ουσλάν, καθώς εργαζόμενος σε αυτό αποκαλύφθηκε ότι μολύνθηκε από τον κορωνοϊό.
Ο MSCI all country world index υποχωρεί κατά 0,6% μετά τη χθεσινή του πτώση κατά 3,3%. Από την αρχή της εβδομάδας, ο δείκτης έχει καταγράψει πτώση 9,4%, πλησιάζοντας τις απώλειες-ρεκόρ (9,8%) που είχε καταγράψει τον Νοέμβριο του 2008, όπως αναφέρει το Reuters.
Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κάνει «βουτιά» 2,7%, ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο έκλεισε με πτώση 3,67% στις 21.142 μονάδες. Σημειώνεται πως μέσα σε μία εβδομάδα ο Nikkei έχασε 9,6%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων 4 ετών.
Ο δείκτης Shanghai Composite σημειώνει απώλειες 2,66% στις 2.911 μονάδες, ο δείκτης CSI 2,57% στις 3.979 μονάδες, πτώση 3,35% για τον δείκτη ASX στις 6.511 μονάδες, 3,43% για τον Kospi στις 1.984 μονάδες και 2,67% για τον Hang Seng στις 26.063 μονάδες.