Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αρνητικό έδαφος οι ασιατικές αγορές μετά τη Fed

Στο επίκεντρο η νομισματική πολική των ΗΠΑ και τα σχόλια του Πάουελ για την ισχυρή αμερικανική οικονομία. Η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων επιτρέπει στην Τράπεζα να παρακολουθεί τις κινήσεις του πληθωρισμού, τόνισε ο επικεφαλής. Ανοδικά το δολάριο, κέρδη για το αργό.

Αρνητικά πρόσημα κυρίως στις ασιατικές αγορές, μετά την απόφαση για αύξηση επιτοκίων από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Απώλειες 1% για τον Nikkei, πτώση 0,5% για τον Hang Seng και τον Shangai, ανοδικά κατά 0,3% ο Kospi στη Νότια Κορέα. Στην Αυστραλία ο ASX υποχωρεί 0,1%.

Θετική εικόνα για την αμερικανική οικονομία έδωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ,  στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά την διήμερη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Fed (FOMC) .

Όπως τόνισε, οι προοπτικές της οικονομίας παραμένουν ισχυρές, λαμβάνοντας ώθηση και από την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Ο αριθμός των πολιτών που εργάζονται αυξάνεται, οι μισθοί κινούνται υψηλότερα και οι δαπάνες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων συνεχίζουν να επεκτείνονται, υπογράμμισε ο κ. Πάουελ. 

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων επιτρέπει στη Fed να παρακολουθεί τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία και τις κινήσεις του πληθωρισμού. 

Η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed- αν και αναμενόμενη- οδήγησε σε πτώση τη Wall Street.

Κέρδη σημειώνει ο δείκτης δολαρίου, έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων, στα 94,52. Ανοδικά το δολάριο έναντι του γεν, στα 112,66 γεν ανά δολάριο. Θετικά πρόσημα για το αργό (+1,1%), στα 72,40 ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v