Με πτώση σχεδόν 2% στο ευρώ και "βουτιά" στις τιμές των μετοχών "υποδέχθηκαν" οι ασιατικές αγορές τις εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς εκφράζονται ανησυχίες για ενδεχόμενο ευρύτερο πλήγμα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Στην Κίνα, το αρχικό ράλι μετά την απόφαση-έκπληξη της κεντρικής τράπεζας της χώρας για επιθετική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, έδωσε γρήγορα τη θέση του σε σημαντική πτώση, καθώς δεν ήταν αρκετό για να πείσει τους επενδυτές να επιστρέψουν στις αγορές.
Το ευρώ υποχώρησε έως τα 1,0955 δολάρια -σε χαμηλό μηνός- και κατά 3% έναντι του γεν στα 133,8 γεν (χαμηλό πέντε εβδομάδων), ενώ ο χρυσός ενισχύονταν έως τα 1.185,2 δολάρια η ουγκιά.
Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού υποχωρεί κατά 1,03%, ενώ απώλειες 2,8% καταγράφει ο δείκτης Nikkei του Τόκιο στις 20.113 μονάδες. Νέα "βουτιά" 5,45% για τον Shanghai Composite στις 3.964 μονάδες και 5,4% για τον CSI στις 4.102 μονάδες, ενώ πτώση 2,68% σημειώνει ο δείκτης Hang Seng στις 25.949 μονάδες, 2,21% ο ASX στις 5.414 μονάδες και 1,56% ο δείκτης Kospi στις 2.058 μονάδες.
Καθησυχάζει ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Taro Aso, δήλωσε σήμερα πως δεν νομίζει ότι η πτώση των ιαπωνικών μετοχών θα διευρυνθεί ή ότι το γεν θα αυξηθεί ξαφνικά, λόγω των αναταράξεων που προκαλεί η ελληνική κρίση. Κατά τον ίδιο, αν η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη η επίπτωση στις αγορές θα μπορούσε να είναι μεγάλη, αλλά όχι τόσο μεγάλη αν η Αθήνα χρεοκοπήσει εντός ευρωζώνης.
Πάντως, οι εξελίξεις στην Ελλάδα και η μέχρι τώρα αντίδραση των ασιατικών χρηματιστηριακών αγορών δεν έχουν θέσει σε συναγερμό την Τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης της, δεν εξετάζει ακόμα την παροχή έκτακτης ρευστότητας.