Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά κινούνται οι αγορές της Ασίας

Κέρδη για τους περισσότερους δείκτες μετά τη νευρικότητα των τελευταίων συνεδριάσεων. Σενάρια για νέα αναπτυξιακά μέτρα από την Κίνα και επιδοτήσεις σε πράσινες μορφές ενέργειας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά και τράπεζες.

Πράσινα είναι τα ασιατικά ταμπλό παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις, με τους επενδυτές να στέκονται περισσότερο στις οικονομικές ειδήσεις από την Κίνα, αλλά και στην πρόθεση του Μπαράκ Ομπάμα να βρεθεί διπλωματική λύση την ουκρανική κρίση.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 0,84% στις 15.343 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 1,36% στις 23.704 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με άνοδο 0,52% στις 2028 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX υψηλότερα κατά 0,1% στις 5534 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 1,09% στις 2076 μονάδες και ο CSi 300 κατά 1,34% στις 2195 μονάδες.

«Οι αγορές θα αρχίσουν να αγνοούν ότι συμβαίνει γεωπολιτικά» εκτίμησε ο Nader Naeimi της AMP Capital Investors και συμπλήρωσε: «Όσο λυπηρό κι αν ακούγεται, όσο τραγική κι αν είναι η απώλεια ζωών από την κατάρριψη ενός αεροσκάφους, ο αντίκτυπος στην οικονομική δραστηριότητα πιθανότατα θα είναι οριακός. Η προσοχή των αγορών πιθανότατα θα επικεντρωθεί στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη και στα εταιρικά αποτελέσματα».

Ειδικότερα θετικό ήταν το κλίμα στις κινεζικές αγορές, καθώς ορισμένες πόλεις μειώνουν τους περιορισμούς στην αγορά ακινήτων εν μέσω έντονης σεναριολογίας για νέα αναπτυξιακά μέτρα από το Πεκίνο. Η China Cinda Asset Management, η μεγαλύτερη κινεζική εταιρία διαχείρισης κόκκινων δανείων, εκτινάχθηκε κατά 5,1% καθώς η ρυθμιστική αρχή της χώρας ανακοίνωσε πως οι τράπεζες θα πρέπει να επιταχύνουν τη διάθεση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ισχυρή άνοδο 3,6% καταγράφει και η Dongfeng Motor Group ενώ η BYD, η εταιρία που κατασκευάζει ηλεκτρονικά οχήματα στην οποία συμμετέχει επενδυτικά και ο Γουόρεν Μπάφετ, ενισχύεται κατά 3,5%. Το κινεζικό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει με κρατικές επιδοτήσεις τους κατασκευαστές οχημάτων που χρησιμοποιούν "πράσινη" ενέργεια, εξαιρώντας ωστόσο από το πρόγραμμα τις ξένες εταιρίες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v