Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρελθόν, παρόν και μέλλον για τα Αμοιβαία

Τις βασικές αλλαγές που θα επιφέρουν στο χώρο των Αμοιβαίων Κεφαλαίων οι νέες διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναλύει ο διευθύνων σύμβουλος της EFG AΕΔΑΚ Άρης Ξενόφος, επισημαίνοντας τα νέα επενδυτικά προιόντα που αναδύονται από τις ντιρεκτίβες της ΕΕ.

Παρελθόν, παρόν και μέλλον για τα Αμοιβαία
του Αρη Ξενόφος, διευθύνοντος σύμβουλου της EFG Α.Ε.Δ.Α.Κ.

Τα αμοιβαία κεφάλαια ως θεσμός στην Ελληνική αγορά πρωτοεμφανίζονται το 1970 με το Νομοθετικό Διάταγμα ΝΔ608, χωρίς ωστόσο να επιτυγχάνουν, κατά την διάρκεια της εικοσαετίας που ακολουθεί, να αποκτήσουν την αίγλη που έχουν σήμερα. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι στις αρχές της δεκαετίας του ’90 δραστηριοποιούνταν μόλις τρία αμοιβαία κεφάλαια συνολικού ενεργητικού 8 εκατ. ευρώ περίπου.

Το 1991 το θεσμικό πλαίσιο αλλάζει σημαντικά. Ψηφίζεται ο νόμος Ν1969 ακολουθώντας την τότε ισχύουσα κοινοτική οδηγία, ο οποίος προσδίδει στις Εταιρείες Διαχείρισης μεγαλύτερη επενδυτική και διαχειριστική ευελιξία, διαμορφώνει ένα αυστηρότερο πλαίσιο δράσης και επικοινωνίας με τον αποδέκτη των υπηρεσιών διαχείρισης, τον Έλληνα μεριδιούχο και ισχυροποιεί το εποπτικό ρόλο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Έκτοτε το πλήθος των εταιρειών διαχείρισης και των εναλλακτικών αμοιβαίων κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο υπερβαίνοντας σήμερα σε πλήθος τα 260 με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 23.000 εκατ. ευρώ

Σήμερα το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αλλάζει ξανά με την ψήφιση της νέας κοινοτικής οδηγίας η οποία έρχεται να τροποποιήσει την παλαιότερη ντιρεκτίβα 85/611/ΕΕC της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και με την υποχρέωση των κρατών μελών να εντάξουν αυτή στο αντίστοιχο Εθνικό τους Δίκαιο μέχρι τον καλοκαίρι του 2003. Οι νέες διατάξεις επεκτείνονται σε όλο των φάσμα διαχείρισης, ενημέρωσης και παροχής υπηρεσιών. Τρεις ωστόσο χώροι θα έλεγα ότι προσελκύουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον: α) η ποικιλία των προϊόντων που οι εταιρείες διαχείρισης δύνανται να συγκροτούν και να διαθέτουν, β) οι ευρύτερες υπηρεσίες διαχείρισης που παρέχουν και γ) η ευελιξία εγκατάστασης και δραστηριοποίησης στα λοιπά κράτη μέλη.

ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Στα πλαίσια της νέας κοινοτικής οδηγίας οι εταιρείες διαχείρισης αποκτούν την δυνατότητα συγκρότησης προϊόντων που χαρακτηρίζονται από μια διαφορετική, συγκριτικά με την μέχρι σήμερα, φιλοσοφία και πρακτική. Τα προϊόντα αυτά αναφέρονται σε Index Funds, Funds of Funs, Exchange Traded Funds και Cash Funds. Η ιδιαιτερότητα συνίσταται στο ότι οι εταιρείες διαχείρισης δύνανται να προσεγγίσουν τον υποψήφιο επενδυτή, όχι με κριτήριο τον τύπο του μεμονωμένου αμοιβαίου κεφαλαίου (π.χ. ομολογιακό ή μετοχικό) αλλά με βάση την ανάγκη του την οποία καλούνται να καλύψουν (εισόδημα, κεφαλαιακά κέρδη, γρήγορη χωρίς κόστος ευέλικτη συναλλαγή, ρευστά διαθέσιμα σε πραγματικές καλές αποδόσεις).

Εκτιμάται ότι η ικανοποίηση των επενδυτικών αναγκών μέσα από τα προϊοντικά αυτά κανάλια και η επακόλουθη αποδοχή τους από το ευρύ επενδυτικό κοινό θα προσδώσει στην αγορά μεγαλύτερο βάθος και θεσμική συμπεριφορά με επακόλουθα οφέλη.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ



Το δεύτερο σημείο στην νέα κοινοτική οδηγία που χρήζει επισήμανσης αφορά τις ευρύτερες υπηρεσίες που οι εταιρείες διαχείρισης δύνανται πλέον να προσφέρουν. Υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας οι οποίες δεν θα περιορίζονται αποκλειστικά στην διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων αλλά θα επεκτείνονται σε μεγάλα προσωπικά χαρτοφυλάκια και χαρτοφυλάκια θεσμικών φορέων.

Εκτιμάται ότι η διεύρυνση αυτή των εργασιών θα επιτρέψει κυρίως σε μικρούς οργανισμούς να συνδυάσουν καθετοποίηση των δραστηριοτήτων τους, χαμηλές λειτουργικές δαπάνες και ευρύ πεδίο δράσης. Στοιχεία τα οποία, σε μεγάλους κυρίως τραπεζικούς οργανισμούς ενσωματώνονται ήδη στις υφιστάμενες δομές διαχείρισης, finance και brokerage.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΌ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Τέλος ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα κρίνεται η διάταξη που επιτρέπει στις εταιρείες διαχείρισης που λαμβάνουν άδεια λειτουργίας στο κράτος μέλος που έχουν την έδρα τους, να επεκτείνουν την διάθεση των προϊόντων τους και των υπηρεσιών τους ελεύθερα, στα υπόλοιπα κοινοτικά κράτη. Διάταξη, η οποία εκτιμάται να οξύνει τον ανταγωνισμό κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες ,αλλά παράλληλα να οδηγήσει σε πληρέστερη γνώση, σε καλύτερη ενημέρωση, και στην επιθυμητή επενδυτική ωριμότητα από την πλευρά των μεριδιούχων .


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v