”Μήπως η προσδοκία είναι άλλη όψη της αμφιβολίας;”

Το 2006 θα είναι σίγουρα μια χρονιά στην οποία οι επενδυτικές αποφάσεις για τη Σοφοκλέους θα εδράζονται εν μέρει στην απροσδιοριστία, διαπιστώνει o Εμμανουήλ Βάρσος, διευθύνων σύμβουλος της Merit AXEΠΕY. Ο ίδιος προσδιορίζει τέσσερα (4) θετικά στοιχεία, υποδεικνύει πέντε (5) ερωτηματικά και καταγράφει το ένα (1) δεδομένο αρνητικό στοιχείο.

”Μήπως η προσδοκία είναι άλλη όψη της αμφιβολίας;”
από τον Ε.Ι.Βάρσο*

Καλή Χρονιά. (Ευχή είναι αυτή, όχι πρόβλεψη...) Η οποία χρονιά, αν εξελιχθεί όπως ξεκίνησε, φυσικά δεν θα είναι απλώς καλή αλλά μνημειώδης... Για όσους ασχολούνται με το χρηματιστήριο, βεβαίως, βεβαίως.

Όπως όλοι διαπιστώσαμε, με την έλευση του 2006 οι αγοραστές μπήκαν πολύ φουριόζοι στην αγορά, συνεχίζοντας τη δραστηριότητα που ανέπτυξαν προς τα τέλη Δεκεμβρίου, αγοράζοντας δηλαδή, κατά τι λιγότερο ”επιλεκτικά” από το σύνηθες, βάζοντας και λιγάκι ”νερό στο κρασί” των αυστηρών τους κριτηρίων επιλογής μετοχών, διανθίζοντας τα μετοχικά τους χαρτοφυλάκια και με ”καμιά μικρούλα”, έτσι για το καλό, ή για το κακό, ή για το ευ του αθλήματος εν πάση περιπτώσει.

Μέσα σε μόλις 3 συνεδριάσεις σημειώθηκαν κέρδη μιας χρονιάς (έστω, μιας κακής χρονιάς), ενώ το άνοιγμα της ”μικρής” αγοράς στις 14:00 ώρα Ελλάδος έχει αρχίσει να θυμίζει άνοιγμα Σοφοκλέους επί ημερών 1998 (για να μην πούμε 1999 και πέσουμε πάλι στα κλισέ).

Το 2006, εντούτοις, κατά την προσωπική μου άποψη, θα είναι μια χρονιά προσδοκιών και αμφιβολιών. Και οι προσδοκίες (ανάλογα με την επαλήθευσή τους) μπορούν να μεταβληθούν εν ριπή οφθαλμού. Οι δε αμφιβολίες μπορούν να μετατραπούν πιο εύκολα σε απογοητεύσεις στην περίπτωση που οι προσδοκίες παραμείνουν ανεκπλήρωτες. Αυτά τα ολίγα και συνοπτικά διά να μην ξεχνιόμαστε και διά να μην παρασυρόμεθα...

Ας είναι, όμως, καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια, που λένε και οι παλιότεροι, που έχουν και περισσότερα λειριά στο κούτελο από μας.

Για να δούμε λοιπόν (ολίγον αποστασιοποιημένα που θα ’λεγε κι ο Μπρεχτ και με κρύα ματιά) τα δεδομένα για την καινούργια χρηματιστηριακή μας χρονιά, τα θετικά (που είναι αρκετά) και αρνητικά (που είναι λιγότερα), αλλά και τα επαμφοτερίζοντα και ερωτηματικά που θα ζητήσουν απάντηση (και που είναι ομολογουμένως τα περισσότερα).

Πάμε λοιπόν! Θετικά – Ερωτηματικά – Αρνητικά (0-0-0).

Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από έσοδα και προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη ξεκινήσει να κινείται η κυβέρνηση.

Μέσα στο 2006 αναμένουμε την ιδιωτικοποίηση ή μετοχοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών, της Εμπορικής Τράπεζας, της Αγροτικής Τράπεζας, των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης (1-0-0).

Η πιθανή επιβράδυνση των διαρθρωτικών αλλαγών από την κυβέρνηση (πριν, εξαιτίας, ή μετά τις δημοτικές εκλογές το προσεχές φθινόπωρο) αποτελεί μια ανησυχία, επομένως οι όποιες κινήσεις καλό θα είναι να πραγματοποιηθούν νωρίς μέσα στη χρονιά (1-1-0).

Η δραστηριότητα στον τομέα των εξαγορών και συγχωνεύσεων έχει ήδη ξεκινήσει από το 2005. Αναμένεται να ενταθεί σε χώρους όπως οι τράπεζες, οι τηλεπικοινωνίες και η ακτοπλοΐα (2-1-0). Παράλληλα, δημιουργούνται ευκαιρίες από την απελευθέρωση των αγορών, όπως στις τηλεπικοινωνίες, στη ναυτιλία και στην ενέργεια (3-1-0).

Φέτος, το 2006, θα πρέπει να εμπεδωθεί από τις ελληνικές επιχειρήσεις η ανάγκη εντατικοποίησης της δραστηριοποίησής τους στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, στην οποία διακρίνονται μεγάλες δυνατότητες για ανάπτυξη.

Ένας σημαντικός λόγος προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων είναι η θεώρηση των ξένων επενδυτών των ελληνικών επιχειρήσεων ως πολιορκητικού κριού για την είσοδό τους στις αγορές αυτές (4-1-0).

Οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό (ξένοι θεσμικοί επενδυτές κατέχουν το 27% του μετοχικού κεφαλαίου των εισηγμένων και πραγματοποιούν το 50% της ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας) δεν μπορούν πλέον να θεωρούνται τόσο δεδομένες όσο το 2005, αφού οι αποτιμήσεις της χρηματιστηριακής μας αγοράς έχουν ήδη ανέβει, και οι πολλαπλασιαστές κερδών των επιχειρήσεων θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της κερδοφορίας τους.

Συνεπώς, οι εισροές κεφαλαίων των ξένων θεσμικών αποτελούν πλέον ένα ερωτηματικό, παρόλο που η τάση δείχνει (προς το παρόν) ότι δεν φθίνουν (4-2-0).

Η αναμενόμενη (και μη απολύτως ενσωματωμένη, ή προεξοφλημένη στις τρέχουσες αποτιμήσεις) άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ είναι το μοναδικό αρνητικό στοιχείο που έχουμε ως δεδομένο (4-2-1). Δίχως να επηρεάζει τη ρευστότητα, μπορεί εύκολα σε συνδυασμό με μια ανοδική κίνηση του πληθωρισμού να επηρεάσει δυσμενώς τις προσδοκίες των επενδυτών (4-3-1).

Βλέπετε, είναι πολύ εύκολο ένας πολλαπλασιαστής κερδών στα επίπεδα του 18 να φανεί αποδεκτός όταν βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο ή ανεπίτρεπτα υψηλός, όταν βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο (4-4-1). Το σίγουρο είναι πάντως ότι στη δεδομένη χρονική στιγμή, αν κανείς βρει εταιρείες με πολλαπλασιαστή κάτω από 12, θα τις εντάξει στο χαρτοφυλάκιό του.

Στα ερωτηματικά θα εντάσσαμε και τη στάση των Ελλήνων θεσμικών επενδυτών (4-5-1), οι οποίοι κάποια στιγμή αναμένεται να δουν εισροές στα χαρτοφυλάκιά τους, καθώς οι καταθέσεις στην Ελλάδα σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος πλησιάζουν το μέγεθος του ΑΕΠ.

Στα ερωτηματικά και η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου (4-6-1), η οποία αν παραμείνει αποδυναμωτική για το ευρώ, θα βελτιώσει τις προοπτικές ανάπτυξης των οικονομιών της ευρωζώνης.

Σε επίπεδο επιλογών, αναμένεται ν’ ακολουθηθεί η πεπατημένη, με ορισμένες μετοχές από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση (με βλέψεις στη διεθνή αγορά όμως) να συμπληρώνουν την εικόνα.

Τι μας λέει το τελικό σκορ 4-6-1;

Το 1 στα αρνητικά σίγουρα μας δίνει μια σημαντική εξασφάλιση ως προς το downside risk που αναλαμβάνουμε τοποθετούμενοι στη Σοφοκλέους. Το 2006 δεν φαίνεται λοιπόν προς ώρας να είναι χρονιά αρνητικών αποδόσεων για την αγορά.

Το 4 στα θετικά δείχνει πως υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να δώσουν δικαιολογία για αύξηση των αποτιμήσεων αλλά και για αύξηση των αποδεκτών πολλαπλασιαστών κερδών.

Το 6 στα ερωτηματικά, ωστόσο, μας δείχνει πως το 2006 θα είναι σίγουρα μια χρονιά στην οποία οι επενδυτικές αποφάσεις θα εδράζονται εν μέρει στην απροσδιοριστία (για να μην πω στην αμφιβολία) και πως οι ”σιγουριές” και οι ”βεβαιότητες” του 2005 θα αποτελέσουν πολύ σύντομα μακρινό και ξεχασμένο παρελθόν.

Κατά φυσική συνέπεια, λοιπόν, οι φετινές μας επενδυτικές αποφάσεις θα λαμβάνονται βάσει (σταθμισμένων ελπίζω) προσδοκιών.

Κι οι προσδοκίες, αγαπητοί συνάδελφοι και συναγωνιστές, ανατρέπονται πολύ ευκολότερα απ’ ό,τι γένονται ή γεννιούνται.

* Ο Ε.Ι. Βάρσος είναι διευθύνων σύμβουλος της Merit ΑΧΕΠΕΥ.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v