Τα εξάμηνα διεύρυναν το χάσμα μεγάλων - μικρών

Κόπωση παρουσιάζει το β’ τρίμηνο, ενώ η ψαλίδα μεταξύ μεγάλων - μικρών άνοιξε κι άλλο, επισημαίνει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, Μάνος Χατζηδάκης. Το ρίσκο στις αποτιμήσεις, με βάση τα κέρδη, είναι πλέον αυξημένο, ενώ τα deals αποτελούν μονόδρομο προκειμένου να δει η αγορά νέα υψηλά.

Τα εξάμηνα διεύρυναν το χάσμα μεγάλων - μικρών
Κόπωση παρουσιάζει το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όπως προκύπτει από τα εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών, γεγονός που δημιουργεί μια γκρίζα ατμόσφαιρα, επισημαίνει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, Μάνος Χατζηδάκης.

Εξηγεί δε πως το προαναφερθέν συμπέρασμα προκύπτει δεδομένου ότι ο ρυθμός αύξησης των προ φόρων κερδών ήταν ο μισός από το ξεκίνημα.

Η μεγάλη κεφαλαιοποίηση, επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης, έδειξε ανθεκτικότητα στο να συγκρατήσει μεγάλο μέρος της αύξησης των κερδών που εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο του έτους, δεν ίσχυσε όμως το ίδιο για όλες τις εισηγμένες.

Η συγκέντρωση πολλών μικρών ”στο κόκκινο” ή σε συρρίκνωση και η παράλληλη ενίσχυση των μεγάλων δείχνουν ότι στην ελληνική οικονομία του 2005 το μέγεθος των επιχειρήσεων φέρνει πωλήσεις και κέρδη.

”Είναι παράμετρος που μπαίνει στην πρώτη γραμμή, όχι μόνο για τη βιωσιμότητα των εταιριών, αλλά και για την κυριαρχία τους στους επιμέρους τομείς όπου δραστηριοποιούνται και ενδεχομένως να συνεχίσει να επηρεάζει τις εξελίξεις και στο μέλλον”, αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης.

Για τη συνέχεια προβλέπει ότι ”είναι βέβαιο πως όταν στο εννεάμηνο ή στο έτος ενσωματωθεί το υψηλό κόστος της εθελουσίας του ΟΤΕ, δεν αποκλείεται να υπάρξει εκ νέου υστέρηση στο ρυθμό αύξησης της κερδοφορίας, η οποία μπορεί μέχρι και να μηδενιστεί”.

Επιπλέον, ο υπεύθυνος επενδυτικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ συμπληρώνει ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος του πετρελαίου, το οποίο επιμένει έως τα μέσα φθινοπώρου, και η συνεχιζόμενη αδράνεια στον κατασκευαστικό κλάδο και στον κλάδο της πληροφορικής σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα μάλλον θα αποδειχθούν ισχυρότεροι παράγοντες από την αύξηση της τουριστικής κίνησης και την καλή εικόνα των τραπεζών.

Είναι προφανές ότι η υποστήριξη των αποτιμήσεων πέρα από τις 3.300 μονάδες μόνο με τα κέρδη του 2005 φαίνεται πολύ δύσκολη υπόθεση. Κάτι επομένως πρέπει να αλλάξει, αλλιώς πολύ σύντομα η αγορά θα έχει πολλούς λόγους για να υποχωρήσει ή κανένα λόγο για να συνεχίσει να ανεβαίνει, αναφέρει ο ίδιος.

”Από τους εξωγενείς παράγοντες η κρατική δαπάνη για έργα υποδομής και η αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών αποτελούν παράγοντες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη διατήρηση των κερδών ή έστω την προοπτική σταθεροποίησης στο μέλλον”.

Για το πρώτο εξάμηνο του έτους, πάντως, και όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα αποτελέσματα 331 εισηγμένων επιχειρήσεων, τα κέρδη προ φόρων κατέγραψαν αύξηση 15%, με τον κύκλο εργασιών να ενισχύεται κατά 10%.

Διυλιστήρια, τράπεζες και τηλεπικοινωνίες συνεχίζουν να οδηγούν την κερδοφορία, ενώ στον αντίποδα μεγάλη συρρίκνωση παρατηρείται στις κατασκευές, αναφέρει ο υπεύθυνος επενδυτικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Συμπληρώνει, παράλληλα, πως ο δημόσιος τομέας βελτίωσε τις επιδόσεις του μετά τις αναδιαρθρώσεις και εν όψει νέων μετοχοποιήσεων.

Εξάλλου, τονίζει πως το ρίσκο στις αποτιμήσεις, με βάση τα κέρδη, είναι πλέον αυξημένο, ενώ συμπληρώνει πως τα deals αποτελούν μονόδρομο προκειμένου να δει η αγορά νέα υψηλά.

Η επιχειρηματική δραστηριοποίηση προς την κατεύθυνση των εσωτερικών ενδυναμώσεων των εταιριών αποτελεί μονόδρομο για τη διατήρηση του ενδιαφέροντος.

”Πλέον το κοντέρ της αγοράς γράφει πάνω από 112 δισ. ευρώ, μια αρκετά απαιτητική συνολική κεφαλαιοποίηση δεδομένης και της συγκέντρωσης που παρατηρείται στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Η μείωση κόστους ή η αύξηση της δραστηριότητας που θα φέρει νέα κέρδη μπορεί να δικαιολογήσει μεν τα μεγέθη, αποτελεί όμως πια προϋπόθεση για να υπάρξει συνέχεια” διευκρινίζει ο ίδιος.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v