Η αβεβαιότητα στις αγορές και τα... μετρητά

Σε περίοδο αβεβαιότητας, όπου τόσο οι αγορές όσο και οι οικονομίες δεν έχουν σαφή κατεύθυνση, το ρευστό μπορεί να αποτελέσει μια ασφαλή επένδυση επισημαίνει ο Βασίλης Καρατζάς, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η υπομονή είναι συχνά η σημαντικότερη αρετή των επενδυτών και η επενδυτική ακινησία η δυσκολότερη κίνηση.

Η αβεβαιότητα στις αγορές και τα... μετρητά
του Βασίλη Θ. Καρατζά

”Cash is King” έλεγαν κάποτε. Σήμερα όμως με τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα θα έπρεπε στην καλύτερη περίπτωση να λέμε ”Cash is Prince”. Σε περίοδο αβεβαιότητας, όπου τόσο οι αγορές όσο και οι οικονομίες δεν έχουν σαφή κατεύθυνση, το ρευστό μπορεί να αποτελέσει μια ασφαλή επένδυση.

Τα προηγούμενα 2,5 χρόνια, από τότε που ο δείκτης S&P μετά από τριετή πτώση ακούμπησε τις 770 μονάδες, όλες οι αγορές ξεκίνησαν ένα μεγάλο ράλι. Χάρη στα πολύ χαμηλά αμερικανικά επιτόκια όλες οι αγορές και κυρίως οι αγορές υψηλού ρίσκου (πρώτες ύλες, αναδυόμενες αγορές και ομόλογα υψηλών αποδόσεων) έχουν δώσει τεράστια κέρδη.

Σήμερα φαίνεται ότι βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση αυτού του κύκλου και μπροστά μας ανοίγεται πιθανότατα ένας νέος κύκλος με όλη την αβεβαιότητα που συνήθως συνοδεύει το νέο.

Οι αγορές σήμερα είναι γεμάτες αβεβαιότητες και δείχνουν ότι μπορούν να κινηθούν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Οι επόμενες κινήσεις των αγορών θα είναι αποτέλεσμα νέων δεδομένων που θα προκύψουν μεταξύ άλλων από:

* την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και των αμερικανικών επιτοκίων. Διαβάζοντας κανείς οικονομικές ανάλυσεις μπορεί να τα χάσει: η αμερικανική οικονομία απειλείται την ίδια στιγμή από πληθωρισμό, αποπληθωρισμό και στασιμοπληθωρισμό. Αυτά βλέπουν οι απαισιόδοξοι.

Οι αισιόδοξοι από την άλλη εξακολουθούν να βλέπουν μια εύρωστη οικονομία με γερή ανάπτυξη χωρίς πληθωριστικές πιέσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η FED έχει ανακοινώσει τη σταδιακή και μετρημένη αύξηση των επιτοκίων, ενώ οι παλιοί μας λένε ”don’t fight the Fed”, δηλαδή μην αγοράζετε μετοχές όταν η FED αυξάνει τα επιτόκια.

* την πορεία της κινεζικής οικονομίας και κυρίως της ισοτιμίας του κινεζικού νομίσματος σε σχέση με το δολάριο. Παρά τις μεγάλες διεθνείς πιέσεις προς την Κίνα για ανατίμηση του νομίσματός της, αυτή ανθίσταται. Οταν όμως αυτή η ανατίμηση συμβεί, λίγοι έχουν σκεφτεί πώς θα επηρεάσει τις αγορές, μια και η Κίνα είναι ενας ευαίσθητος κρίκος τόσο στην πραγματική οικονομία όσο και στις διεθνείς χρηματοοικονομικές ροές.

* την πορεία της Ευρώπης και το γαλλικό δημοψήφισμα. Τι θα γίνει αν μια από τις δύο χώρες-στυλοβάτες της ΕΕ καταψηφίσει το Ευρωσύνταγμα; Δύσκολο να προβλέψει κανείς τις συνέπειες. Σίγουρα όμως ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα δημιουργήσει προβλήματα στα νέα μέλη και τις υπό διεύρυνση χώρες, καθώς και στο ευρώ.

Αν προσθέσουμε σε αυτά τα προβλήματα και αυτά που ήδη αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα, όπως τη γεωπολιτική αστάθεια, τον οικονομικό μαρασμό της Ευρώπης και τις μακροοικονομικές ανισοροπίες των ΗΠΑ, τότε θα καταλάβουμε ότι η υπομονή είναι συχνά η σημαντικότερη αρετή των επενδυτών και η επενδυτική ακινησία η δυσκολότερη κίνηση.

* Ο Βασίλης Θ. Καρατζας είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Global Fund Management ΑΕΠΕΥ.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v