Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Β. Schaeffer: Οι ”αρκούδες” επιστρέφουν στη Wall

Η έντονη ανησυχία του ”γκουρού” της αμερικανικής αγοράς Bernie Schaeffer για την περαιτέρω πορεία των μετοχών και η πρότασή του για αρνητική μακροπρόθεσμη στάση ”ταράζουν” τα νερά της Wall Street. O ίδιος συνεχίζει ένα βήμα πιο πέρα, συνιστώντας στους επενδυτές την αγορά δικαιωμάτων πώλησης μακροπρόθεσμης λήξεως επί βασικών δεικτών!

Β. Schaeffer: Οι ”αρκούδες” επιστρέφουν στη Wall
Τις έντονες ανησυχίες του για τη μελλοντική πορεία των αγορών μετοχών εκφράζει ο Bernie Schaeffer, ιδρυτής και πρόεδρος της ανεξάρτητης εταιρίας ανάλυσης Schaeffer Investments, η οποία περιλαμβάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια στο top-10 των προβλέψεων για την πορεία των αμερικανικών αγορών.

Ο ίδιος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο γνωστούς ανεξάρτητους ”γκουρού” της αμερικανικής αγοράς και στο report του για τον μήνα Μαΐο με τίτλο ”What have I been saying, What am I saying now?” μετατοπίζει την ουδέτερη μακροχρόνια άποψή του σε αρνητική, επισημαίνοντας ότι οι επενδυτές θα πρέπει να συνεχίσουν να διατηρούν υψηλή ρευστότητα στα χαρτοφυλάκιά τους και ότι οι τοποθετήσεις τους σε μετοχές θα πρέπει να περιλαμβάνουν εταιρίες ενέργειας και εξόρυξης χρυσού (αμυντικές μετοχές), ενώ πιστεύει ότι οι τοποθετήσεις σε μακροπρόθεσμα δικαιώματα πώλησης δεικτών μπορούν να χρησιμεύσουν ως ασπίδα προστασίας ενάντια σε μια σημαντική πτώση αγοράς.



Έχοντας παρακολουθήσει τα σχόλια αγοράς του Schaeffer τους τελευταίους μήνες, δεν είναι μυστικό ότι είχε σημαντικές ανησυχίες για το βάθος και το εύρος των πιθανών κινδύνων της Wall Street, κίνδυνοι που οι strategists, οι διαχειριστές κεφαλαίων και οι οικονομολόγοι συστηματικά έχουν αγνοήσει.

Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών στα σχόλια αγοράς του Schaeffer επισημαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί υπαρκτοί κίνδυνοι, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εταιρικό επίπεδο, οι οποίοι περιλαμβάνουν πιθανές σημαντικές τρομοκρατικές ενέργειες, κατάρρευση του δολαρίου, το πρόβλημα του στασιμοπληθωρισμού, το σκάσιμο της ”φούσκας” των ακινήτων, τα πιθανά νέα επιχειρηματικά σκάνδαλα, τυχόν ”ατυχήματα” στις αγορές παραγώγων και την ύφεση υπό την πίεση του δημόσιου χρέους.

Επιπλέον, σε διάφορα reports του οίκου Schaeffer στη διάρκεια του έτους έχουν εξεταστεί οι μακροπρόθεσμες τεχνικές ανησυχίες για την αγορά, και συγκεκριμένα για τη δυνατότητα διάσπασης της σημαντικής αντίσταση γύρω από την περιοχή 1.150 στο δείκτη S&P-500.

Η εν λόγω περιοχή είναι κρίσιμη επειδή είναι η περιοχή του κινητού μέσου όρου 80 μηνών, περιοχή που ενέργησε ως στήριξη σε μηνιαία βάση κλεισίματος το Σεπτέμβριο του 2001.

Αυτή η περιοχή είναι επίσης η περιοχή υψηλού για το 2002, καθώς αποτελεί και το 50% της διόρθωσης από τα υψηλά του Μαρτίου του 2000 μέχρι τα χαμηλά του Οκτωβρίου του 2002 και παρά τις πολυάριθμες ”επιθέσεις” διάσπασης του επιπέδου των 1.150, αυτό το επίπεδο διατηρείται ακλόνητα ως αντίσταση.

Ο Schaeffer είχε διατηρήσει ”ουδέτερη” μακροπρόθεσμη στάση για την αγορά, θεωρώντας την υψηλή short sales δραστηριότητα στα futures βασικών δεικτών όπως ο Nasdaq-100, ο S&P-500 και ο Diamond’s Trust (αποτελεί ένα διαπραγματευόμενο Αμοιβαίο Κεφάλαιο το οποίο συνδυάζει τις 30 μετοχές του Dow Jones με τις κατάλληλες σταθμίσεις προκειμένου να είναι εφικτή η επένδυση στο δείκτη DJ industrial όπως σε μια κανονική μετοχή) πηγή πιθανής μελλοντικής ζήτησης μετοχών και κίνηση προστασίας έναντι ενός βραχυπρόθεσμου ράλι από πλευράς επενδυτών.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι διαχειριστές απολάμβαναν μια τεράστια εισροή μετρητών από τους επενδυτές Αμοιβαίων Κεφαλαίων που εισέρχονταν προς την υποστήριξη της αγοράς δικαιολογούσαν την ουδέτερη σύστασή του.

Τελικά, όπως ο ίδιος επισημαίνει, αυτές οι τεράστιες εισροές Αμοιβαίων Κεφαλαίων, που συναγωνίστηκαν τις αντίστοιχες που είχαν λάβει χώρα στις αρχές του 2000, ήταν επίσης μια σοβαρή ανησυχία, δεδομένου ότι τα ”υψηλά” των αγορών εμφανίζονται όταν οι επενδυτές αισθάνονται πιο άνετοι και αγνοούν τους κινδύνους που κρύβονται.



Η τωρινή άποψη του Schaeffer αλλάζει από τη μακροπρόθεσμη ουδέτερη στάση σε μια μακροπρόθεσμη αρνητική στάση, ενώ μια από τις σημαντικότερες πηγές πιθανής ζήτησης μετοχών στο μέλλον έχει σιγήσει.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην πτώση του αριθμού των ανοικτών short συμβολαίων για το μήνα Απρίλιο, με τα futures του S&P-500 και του Diamond’s Trust να έχουν κινηθεί χαμηλότερα κατά 28% και 24% αντίστοιχα.

Παρά το συνδυασμό κάλυψης των short θέσεων και τις τεράστιες εισροές μετρητών στα μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια, η αγορά δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τα βασικά επίπεδα αντίστασης και η δυναμική ανόδου των τιμών έχει επιπρόσθετα επιδεινωθεί. Έχει γίνει σαφές ότι τα επίπεδα των 1.150 μονάδων στο δείκτη S&P-500 είναι πράγματι μια σημαντική μακροπρόθεσμη περιοχή αντίστασης. Είναι προφανές ότι τα επιτόκια κατευθύνονται πλέον σε υψηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με τον Schaeffer, η ικανοποίηση της Wall Street για τη νέα αυτή πραγματικότητα, δηλαδή ότι τα αυξανόμενα επιτόκια σηματοδοτούν ότι η οικονομία αυξάνεται και τα εταιρικά κέρδη θα αυξηθούν, έρχεται σε αντίθεση με την παραδοσιακή άποψη ότι τα μειούμενα επιτόκια είναι θετικά νέα για τις μετοχικές αγορές.

Επιπρόσθετα, παρά το γεγονός ότι τα κέρδη του πρώτου τριμήνου κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα, φθάνοντας σε επίπεδα-ρεκόρ, οι μετοχές δεν αντιδρούν θετικά σε αυτές τις ειδήσεις, σε αντίθεση και με την τεράστια εισροή κεφαλαίων στην αγορά μετοχών στη διάρκεια του έτους.

Αυτή η αγορά είχε πολλούς λόγους να επιδείξει μια εντυπωσιακή άνοδο κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, με τους shorts να έχουν καθηλωθεί και τους διαχειριστές να έχουν αποκομίσει τεράστια ποσά μετρητών, εκτιμά ο Schaeffer. Αλλά όλες αυτές οι ενδεχομένως ισχυρές δυνάμεις έχουν αποτύχει να οδηγήσουν τις τιμές των μετοχών σε υψηλότερα επίπεδα.

Το ερώτημα που γεννιέται είναι ποιος πουλάει; Όλες οι ενδείξεις είναι ότι σημαντική διανομή των μετοχών έχει πραγματοποιηθεί από τους σκεπτόμενους επενδυτές στους μη σκεπτόμενους επενδυτές, ενώ τέτοια διανομή μετοχών εμφανίζεται αναπόφευκτα στις σημαντικές κορυφές της αγοράς.

Η επενδυτική πρόταση του Schaeffer είναι η ακόλουθη: Οι επενδυτικοί λογαριασμοί θα πρέπει να συνεχίσουν να διαθέτουν υψηλή ρευστότητα. Οι τοποθετήσεις σε μακροπρόθεσμα δικαιώματα πώλησης δεικτών μπορούν να χρησιμεύσουν ως προστασία ενάντια σε μια σημαντική πτώση αγοράς, ενώ σημαντικό μέρος των κεφαλαίων θα πρέπει να είναι επενδυμένο στην ενέργεια, σε μετοχές εταιριών ενεργειακών υπηρεσιών και εξόρυξης χρυσού.

Επιμέλεια: Γιώργος Α. Σαββάκης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v