”Κλειδί” το 2004 για οικονομίες - χρηματιστήρια

Το 2004 αναμένεται να είναι χρονιά-κλειδί για την αμερικανική οικονομία και τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες αναμένεται να κινηθούν με θετικούς ρυθμούς και υψηλούς δείκτες συσχέτισης

”Κλειδί” το 2004 για οικονομίες - χρηματιστήρια
του Κωνσταντίνου Γ. Γρηγοριάδη, Διευθύνοντος Συμβούλου της Alpha Finance U.S. Corporation

Σημαντική ανάπτυξη γνωρίζουν οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες το τελευταίο τρίμηνο του 2003.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ και οι καθημερινές τρομοκρατικές ενέργειες ανά τον κόσμο δεν φαίνεται να επηρεάζουν τόσο αρνητικά, όσο αρχικά είχε προβλεφθεί, τις αμερικανικές μετοχές, μια και τα μακροοικονομικά στοιχεία είναι η κινητήριος δύναμη της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη μας.

Η βελτίωση της ανεργίας, τα ελπιδοφόρα εταιρικά αποτελέσματα και οι θετικές ειδήσεις από το μέτωπο του Ιράκ όχι μόνο έχουν καταφέρει ν’ αναστρέψουν το αβέβαιο επενδυτικό κλίμα του πρώτου εξαμήνου του 2003, αλλά προσφέρουν και δυνατή βάση προσδοκιών για το επόμενο έτος.

Το 2004 αναμένεται να είναι χρονιά-κλειδί για την αμερικανική οικονομία και τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες αναμένεται να κινηθούν με θετικούς ρυθμούς και υψηλούς δείκτες συσχέτισης.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του ακαθάριστου προϊόντος (GDP) των ΗΠΑ ίσως ξεπεράσει και το 4% για το 2004, ενώ σημαντικές ελπίδες υπάρχουν για περαιτέρω αύξηση των χρηματιστηριακών δεικτών Dow Jones, S&P και NASDAQ.

H FED, σύμφωνα με αναλύσεις και προβλέψεις, δεν αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια, τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του 2004, μια και οι πληθωριστικές πιέσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Η ανησυχία που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται γύρω από το ασθενές δολάριο σε σχέση με το ευρώ εξυπηρετεί την παρούσα οικονομική κατάσταση. Η καθημερινή τροφοδότηση των διογκωμένων ελλειμμάτων από ξένους θεσμικούς επενδυτές έρχεται σε εύλογη αντίθεση με την πολιτική ισχυρού δολαρίου.

Σημαντική επίσης μείωση παρατηρείται και στα inventories (αποθέματα) των εταιρειών, με σκοπό να αναμένουμε το πρώτο εξάμηνο του 2004 μια γενναία αύξηση των βιομηχανικών μηχανών παραγωγής στις ΗΠΑ.

Αν αυτό μάλιστα συνδυαστεί με τη θεαματική αύξηση της παραγωγικότητας του τελευταίου εξαμήνου του 2003, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και το πρώτο εξάμηνο του 2004, τη δραστική μείωση εξόδων και την αναδιοργάνωση εταιρικών προγραμμάτων, έχουμε μια έντονη νότα αισιοδοξίας για κλασικούς και δημοφιλείς κλάδους/τομείς της αμερικανικής οικονομίας, όπως η υψηλή τεχνολογία, οι εταιρείες του Internet και της τηλεφωνίας, οι φαρμακοβιομηχανίες και άλλες κυκλικές εταιρείες.

Η αισιοδοξία των αμερικανικών χρηματιστηρίων για το 2004 -όπως είναι φυσικό- μεταφέρεται στις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας. Ο βαθμός συσχέτισής τους με τα αμερικανικά χρηματιστήρια έχει ανέβει σε ιστορικά υψηλά σημεία της τάξεως του 0,95 και άνω. Είναι γεγονός ότι και το 2004 οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα δυσκολευτούν στις εξαγωγές λόγω του αδύναμου δολαρίου.

Παρ’ όλο που οι ευρωπαϊκές εταιρείες μεσαίας και μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι οποίες απολαμβάνουν υψηλές επιδόσεις για το 2003 σε τιμές ευρώ, δεν παρουσιάζουν τον δυναμισμό και τα κονδύλια για την έρευνα όπως οι αντίστοιχές τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αναμένεται να ακολουθήσουν τη θετική χρηματιστηριακή πορεία το πρώτο εξάμηνο του 2004 ως αποτέλεσμα αυξημένων εισροών από Αμερικανούς θεσμικούς επενδυτές.

Προβλέπεται ότι η περιφέρεια των ευρωπαϊκών ανεπτυγμένων αγορών (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία) θα υπερβεί τα ευρωπαϊκά χρηματιστηριακά benchmarks, μια και οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης προβλέπεται να είναι υψηλότεροι του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται μπροστά σε μια χρονιά-ορόσημο για την ιστορία της. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, όσο και αν πολλοί πιστεύουν ότι είναι ένα γεγονός περιορισμένης ”χρηματιστηριακής αξίας για τον υπόλοιπο κόσμο”, πιστεύω ότι θα φέρουν την Ελλάδα στα πρωτοσέλιδα πολιτικών και οικονομικών εφημερίδων, με όλες τις θετικές επιδράσεις αυτού του γεγονότος.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει αλλάξει συμπεριφορά το τελευταίο εξάμηνο του 2003 και εμφανίζεται με αρκετά θετικά στοιχεία, είτε σε οικονομικό επίπεδο είτε σε εταιρικό επίπεδο.

Τα εταιρικά αποτελέσματα του εννεαμήνου που έχουν δημοσιευτεί, όπως και τα ετήσια για το 2003, αναμένεται να είναι σημαντικά βελτιωμένα έπειτα από μια σειρά μέτρων για μείωση του κόστους και διαρθρωτικές αλλαγές.

Οι επενδυτικές θέσεις σε εταιρείες υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης Αμερικανών και Ευρωπαίων θεσμικών επενδυτών έχουν αυξηθεί αισθητά το 2003 και αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική βελτίωση το επόμενο έτος.

Η εμπιστοσύνη των ξένων θεσμικών επενδυτών σε τομείς της ελληνικής οικονομίας (τράπεζες, ενέργεια κ.ά.) είναι ενδεικτική της μόνιμης πια θέσης που έχει καταλάβει η ελληνική αγορά σε μεγάλα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Η περαιτέρω βελτίωση της παραγωγικότητας των ελληνικών εταιρειών, η συνεχής επιχειρηματική διείσδυση στον χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι επενδύσεις στην υψηλή τεχνολογία σε σχέση με την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής είναι μερικοί από τους καταλύτες που προσωπικά πιστεύω ότι μας δίνουν αρκετές ελπίδες να προσμένουμε ένα θετικό χρηματιστηριακά 2004.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v