Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι κλάδοι διακρίθηκαν στο εννεάμηνο

Το θετικό ”momentum” των κερδών προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας του εννεαμήνου επισημαίνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Praxis ΑΧΕΠΕΥ κ. Κ. Σεγρεδάκης. Στους ”διακριθέντες κλάδους” συμπεριλαμβάνονται τράπεζες, κατασκευές, ακτοπλοΐα, λιανικό εμπόριο και στους ”χαμένους” υγεία, πληροφορική και βασικά μέταλλα.

Ποιοι κλάδοι διακρίθηκαν στο εννεάμηνο
του Κωνσταντίνου Σεγρεδάκη, υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης της Praxis International ΑΧΕΠΕΥ

Το σύνολο των εισηγμένων εταιριών του Χ.Α. παρουσίασε αποτελέσματα τα οποία κρίνονται ικανοποιητικά και στις περισσότερες των περιπτώσεων σύμφωνα τόσο με τις εκτιμήσεις μας όσο και με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις.

Ο κύκλος εργασιών του συνόλου των εταιριών παρουσίασε αύξηση 11,1%, κινούμενος οριακά χαμηλότερα από το ρυθμό ανάπτυξης τόσο του εξαμήνου (+13%) όσο και του πρώτου τριμήνου (+12,6%).

Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) παρουσιάζουν αύξηση 1,8%, με ρυθμό ανάπτυξης ανάλογο τόσο του πρώτου εξαμήνου, όσο και του πρώτου τριμήνου του 2003.

Ιδιαίτερα θετικό παρουσιάζεται το momentum των προ φόρων κερδών (μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων), τα οποία στο εννεάμηνο του 2003 παρουσίασαν αύξηση 18,3%, έναντι 16,1% και 1,8% του εξαμήνου και του τριμήνου αντίστοιχα.

Εξαιρώντας από το σύνολο των αποτελεσμάτων τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου, ο ρυθμός μεταβολής των κερδών περιορίζεται σε 10,6%, γεγονός που καταδεικνύει τη σημαντική συμβολή του κλάδου στη διαμόρφωση των συνολικών αποτελεσμάτων.

Επισημαίνουμε ότι στο σύνολο των κερδών ο τραπεζικός κλάδος συνεισφέρει το 25%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ανερχόταν σε 21,1%.

Θετικά μπορούν να χαρακτηριστούν τα αποτελέσματα που αφορούν στους εξής κλάδους:

Τραπεζών: Οι προσπάθειες των τραπεζικών ομίλων για συγκράτηση και περιορισμό του κόστους έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς βελτιώνοντας σημαντικά την κερδοφορία τους.

Η βελτίωση του κόστους απεικονίζεται στους δείκτες αποδοτικότητας, οι οποίοι παρουσιάζονται σημαντικά βελτιωμένοι σε σχέση με πέρυσι.

Κατασκευών: ”Αιχμή του δόρατος” αποτέλεσαν οι όμιλοι ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ και ΑΚΤΩΡ, που κατέγραψαν άνοδο των κερδών προ φόρων μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας κατά 146,8%, 23,5% και 14,5%, αντίστοιχα.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε την υστέρηση των αποδόσεων των μετοχών του κλάδου, κυρίως λόγω της ανησυχίας για την πορεία του κλάδου μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών έργων.

Ακτοπλοΐας: Η αναδιάρθρωση του στόλου των εταιριών, η αναδιοργάνωση των δρομολογίων, καθώς και οι προσπάθειες μείωσης του δανεισμού οδήγησαν σε σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων τους.

Λιανικού Εμπορίου: Η ενίσχυση των αποτελεσμάτων του κλάδου οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση των αποτελεσμάτων των εταιριών ΚΑΕ και Νότος Com, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση των προ φόρων κερδών 25% και 58% αντίστοιχα.

Επισημαίνουμε ότι τα προ φόρων κέρδη των 2 εταιριών αποτελούν το 86% των κερδών του κλάδου.

Εστιατορίων: Το πέρασμα σε κερδοφορία της Olympic Catering ενίσχυσε σημαντικά τα συνολικά αποτελέσματα του κλάδου.

Επίσης, θετικά μπορούν να χαρακτηριστούν τα αποτελέσματα των εταιριών: Πλαίσιο, Ηyatt, Elmec Sport, Coca-Cola και Folli Follie.

Από την άλλη, αρνητικά χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα που αφορούν στους κλάδους:

Υγείας: Ιδιαίτερα αρνητικά χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα του κλάδου της υγείας, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη μη επίλυση της διαμάχης με τις ασφαλιστικές εταιρίες. Τα αποτελέσματα της πλειονότητας των εταιριών του κλάδου επιβεβαίωσαν την αρνητική εικόνα που είχαμε σχηματίσει για το σύνολο του κλάδου από τις αρχές του έτους.

Εκτιμούμε ότι η διατήρηση του προβλήματος αναμένεται να οδηγήσει τις εταιρίες του κλάδου σε περικοπές κόστους κατά την επόμενη χρήση, γεγονός όμως που δεν αναμένεται να επιφέρει σημαντική βελτίωση, αφού το σύνολο σχεδόν των λειτουργικών εξόδων είναι ανελαστικό.

Πληροφορικής: Η καθυστέρηση στην ανάθεση των έργων του προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας ασκεί αρνητική επίδραση στο σύνολο των εταιριών του κλάδου. Οι καθυστερήσεις στο εν λόγω πρόγραμμα εκτιμούμε ότι θα συνεχιστούν και κατά τη χρήση του 2004, λαμβάνοντας υπόψη μας τις προκείμενες εκλογές.

Επιπρόσθετα, η παρατεταμένη ύφεση στην αγορά πληροφορικής έχει οδηγήσει τον κλάδο σε συμπίεση τιμών για προϊόντα και υπηρεσίες λογισμικού.

Τηλεόρασης & Ψυχαγωγίας: Λόγω των αρνητικών αποτελεσμάτων της Τηλέτυπος.

Βασικών Μετάλλων: Λόγω της κυκλικότητας που παρουσιάζεται στον κλάδο, καθώς και λόγω της ενίσχυσης του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Στις αρνητικές εκπλήξεις θα κατατάσσαμε και τα αποτελέσματα της Intracom.

Αρκετές εταιρίες εξαγωγικού προσανατολισμού επηρεάστηκαν αρνητικά από την ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Σε αυτές συγκαταλέγονται οι Τιτάν, Μαΐλλης, Chipita, Βιοχάλκο.

Παράλληλα, επισημαίνουμε την ωρίμανση του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας, η οποία απεικονίζεται στα αποτελέσματα των εταιριών του κλάδου, καθώς επίσης και την ενίσχυση του ανταγωνισμού από τους εναλλακτικούς παρόχους στη σταθερή τηλεφωνία, οι οποίοι αποσπούν μερίδιο αγοράς από τον ΟΤΕ.

Ικανοποιητικά είναι τα αποτελέσματα των εταιριών που απαρτίζουν τους δείκτες FTSE 40 και FTSE 80. Συγκεκριμένα, οι εταιρίες του δείκτη FTSE 40 παρουσιάζουν αύξηση των πωλήσεων κατά 7,1%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) παρουσιάζουν αύξηση της τάξεως του 7,7%. Όσον αφορά τα προ φόρων κέρδη μετά δικαιωμάτων, παρουσιάζεται αύξηση της τάξεως του 17,6%.

Οι εταιρίες που απαρτίζουν τον δείκτη FTSE 80 παρουσιάζουν αύξηση των πωλήσεων της τάξεως του 6%, ενώ η προσπάθεια των εταιριών για συγκράτηση του λειτουργικού κόστους οδήγησε σε αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 16,5%, οδηγώντας σε βελτίωση του λειτουργικού περιθωρίου κέρδους κατά 90 μονάδες βάσης.

Όσον αφορά στα κέρδη προ φόρων μετά δικαιωμάτων, παρουσιάζονται ενισχυμένα κατά 38,7%.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v