Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

5+1 ιδανικά χαρτοφυλάκια... χωρίς σύνορα

Τις προβλέψεις του για τη Σοφοκλέους, τις ευρωαγορές αλλά και τη Wall διατυπώνει ο Β. Αγαπητός, διευθύνων σύμβουλος της Gottardo Asset Management, συνιστώντας παράλληλα 6 ιδανικά χαρτοφυλάκια ”χωρίς σύνορα”. Πως είδε τα πρόσφατα placements της Εθνικής - Πειραιώς. Οι εκτιμήσεις για ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

5+1 ιδανικά χαρτοφυλάκια... χωρίς σύνορα
”Το Χ.Α. παρουσιάζει ελκυστικές αποδόσεις σε 12μηνη βάση. Ωστόσο, η καλύτερη δυνατή υπεραξία ενός χαρτοφυλακίου επιτυγχάνεται όταν αυτό δεν γνωρίζει σύνορα”, δηλώνει ο Βαγγέλης Αγαπητός, διευθύνων σύμβουλος της Gottardo Asset Management*, συνιστώντας παράλληλα έξι ιδανικά χαρτοφυλάκια για κάθε είδους επενδυτή.

Την ίδια στιγμή αναλύει τις θετικές και αρνητικές πτυχές των placements της Εθνικής και της Τράπεζας Πειραιώς, την κατάσταση στη Σοφοκλέους, αλλά και τους λόγους που η ΔΕΗ φαίνεται να είναι η ”αγαπημένη” μετοχή των ξένων κυρίως θεσμικών επενδυτών.

Επίσης, παρουσιάζει τις ελληνικές αλλά και τις ευρωπαϊκές μετοχές που βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεών του και εξηγεί γιατί παρουσιάζονται τώρα οι καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες ανά τον κόσμο.

Συνέντευξη στη Μαρία Πεκτέση

- Πώς σχολιάζετε τα πρόσφατα placements από την Εθνική και την Τράπεζα Πειραιώς;

Η εικόνα που έχουμε είναι και θετική, αλλά και αρνητική. Θετική γιατί και οι δύο τοποθετήσεις, πρώτον, έγιναν γρήγορα και δεν κούρασαν το επενδυτικό κοινό, δεύτερον, παρουσίασαν σημαντικό ποσοστό υπερκάλυψης και με σχετικά χαμηλό discount από την τρέχουσα τιμή (λαμβάνοντας υπόψη και τη σημαντική άνοδο των δύο μετοχών το τελευταίο πεντάμηνο) και, τρίτον, είχαν σημαντική συμμετοχή ξένων θεσμικών (πάνω από το 67%).

Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, θετική είναι και η εξοικονόμηση κεφαλαίων, αφού το τίμημα της τοποθέτησης πήγε στην τράπεζα και όχι στην κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος, όπως έγινε στην περίπτωση της Εθνικής.

Όσον αφορά στα αρνητικά, στην περίπτωση της Εθνικής διατέθηκαν 10% παραπάνω μετοχές απ’ ό,τι αναμενόταν (δηλαδή 11% αντί για 10% του συνόλου των μετοχών) και αυτό δημιουργεί ερωτήματα για την πίστη του Δημοσίου. Επίσης, ας σημειωθεί ότι η τοποθέτηση δεν έγινε σε κάποιον στρατηγικό επενδυτή, που σημαίνει ότι η τράπεζα δεν έχει κανένα ουσιαστικό όφελος.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει μια άνοδο των τραπεζικών αποτελεσμάτων, το άλλο ουσιαστικό μειονέκτημα είναι ότι οι θεσμικοί του εξωτερικού, οι οποίοι αγόρασαν ως απλοί επενδυτές, ενδέχεται να μειώσουν τις θέσεις τους εφόσον οι τιμές των δύο μετοχών παρουσιάσουν άνοδο πάνω από το 10%-15%, που σημαίνει ότι οι μετοχές θα συναντήσουν σημαντικά περιθώρια αντίστασης σε αυτά τα επίπεδα.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι οι τοποθετήσεις τράβηξαν σημαντική ρευστότητα από την αγορά, η οποία είναι αναγκαία σε αυτό το υποτονικό κλίμα για να τροφοδοτήσει μια περαιτέρω άνοδο. Άρα το γενικό συμπέρασμα είναι ότι αφού κατασταλάξει η είδηση, η αγορά δεν θα βοηθηθεί.

- Ποια είναι η γνώμη σας για τη ΔΕΗ, την ”αγαπημένη” μετοχή των ξένων κυρίως θεσμικών επενδυτών;

Η ΔΕΗ είναι μια ποιοτική μονοπωλιακή εταιρεία, με ελκυστικό Ρ/Ε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και με σημαντική μελλοντική ανάπτυξη εργασιών λόγω της επέκτασής της στη σταθερή τηλεφωνία (Tellas). Η σημαντική εμπορευσιμότητά της την κάνει ελκυστική και για τους θεσμικούς επενδυτές.

Δύσκολα θα διαφωνούσε κανείς για την παρουσία της σε οποιοδήποτε σοβαρό χαρτοφυλάκιο. Τώρα για το αν θεωρείται η καλύτερη μετοχή της ελληνικής αγοράς, αυτό είναι θέμα άποψης και μελλοντικών προσδοκιών (ας μην ξεχνάμε τη μελλοντική απώλεια πωλήσεων από τη διάθεση του φυσικού αερίου).

Bραχυπρόθεσμα, η άνοδος των κερδών προ φόρων που ανακοινώθηκε στο εξάμηνο είναι εντυπωσιακή (77%), αλλά το νούμερο αυτό κατεβαίνει στο 20% περίπου εάν αναπροσαρμοστεί χαμηλότερα από μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες (χαμηλότερο κόστος παραγωγής λόγω υψηλών βροχοπτώσεων την άνοιξη, διολίσθηση του δολαρίου έναντι του ευρώ και συναλλαγματικά οφέλη από την άνοδο του ευρώ έναντι του γεν).

Ο υψηλός δανεισμός της δεν μας προβληματίζει, λαμβάνοντας υπόψη ότι δραστηριοποιείται σε κλάδους εντάσεως κεφαλαίου, αλλά σίγουρα είναι ένας παράγοντας που πρέπει να παρακολουθείται στενά εν όψει της συμμετοχής της στη ΔΕΠΑ και της αναμενόμενης επένδυσής της στην καινούργια ηλεκτροπαραγωγική μονάδα στο Λαύριο.

Η δημόσια προσφορά μετοχών από το Δημόσιο έχει ταλαιπωρήσει τη μετοχή, η οποία αντιμετωπίζει και ουσιαστικά σημεία αντίστασης στην περιοχή των 18,40 ευρώ. Ως αποτέλεσμα η ΔΕΗ είναι μια ενδιαφέρουσα μετοχή που προτείνουμε, αλλά υπάρχουν και άλλες καλές ευκαιρίες, κυρίως σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

- Τι εικόνα έχετε για τον ΟΤΕ, αλλά και την ”πολυπόθητη” CosmΟΤΕ;

Ο ΟΤΕ παρουσιάζει ελκυστικό Ρ/Ε και μία από τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις στην Eυρώπη (αν υποθέσουμε ότι θα συνεχιστεί η μερισματική πολιτική και το 2004). Το τονίζουμε γιατί δεν πρέπει ποτέ οι επενδυτές να παρασύρονται από τα αναμενόμενα μερίσματα, το οποία δεν είναι προσυμφωνημένα και μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή, όπως πολλοί μέτοχοι τραπεζών κατάλαβαν φέτος.

Δυστυχώς, ο ατυχής χειρισμός της πρόσφατης επενδυτικής ενημέρωσης και η συνέχεια των προβλημάτων στη Ρουμανία θα είναι βραχυπρόθεσμο βάρος για τη μετοχή.

H CosmΟΤΕ παραμένει ένα growth story με συνέχεια της ανόδου των πωλήσεων και των κερδών του και ένα λογικό Ρ/Ε (13,93). Η μετοχή βρίσκει ισχυρό σημείο αντίστασης στην περιοχή των 11 ευρώ, την οποία δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τον τελευταίο χρόνο. Είναι μια μετοχή που προτείνουμε βασιζόμενοι κυρίως στην ισχυρή διοίκηση της εταιρείας, τη συνεχόμενη ανάπτυξη και την ελκυστική αποτίμηση.

Η CosmΟΤΕ έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2003 σημειώνοντας υψηλή κερδοφορία στις εγχώριες και διεθνείς δραστηριότητές της και ισχυρές ταμειακές ροές μέσα σε ένα περιβάλλον αλλαγών και προκλήσεων.

- Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι όλη σχεδόν η Ελλάδα έχει ”εθιστεί” με το ”Πάμε Στοίχημα”. Πώς ευνοεί η εξέλιξη αυτή τόσο τον ισολογισμό του ΟΠΑΠ όσο και την εικόνα της μετοχής του;

Tο χαμηλό P/E της μετοχής και η σημαντική μερισματική της απόδοση την καθιστούν άλλη μια ασφαλή επιλογή για μια καλή φετινή απόδοση. Η διαφορά με την Intralot, αν και σημαντική, είναι ήδη προεξοφλημένη στην τρέχουσα τιμή.

- Πού θα επενδύατε τώρα;

Σκοπός της Gottardo Asset Management είναι να εδραιώσει την παρουσία της στον ελληνικό χώρο προσφέροντας εξατομικευμένες και εχέμυθες επενδυτικές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές.

Συνδυάζοντας το μέγεθος και τη μακρά επενδυτική εμπειρία του ομίλου με τα ικανά στελέχη του στην ελληνική αγορά, είναι σε θέση να παρέχει υπηρεσίες με ασφάλεια και ευελιξία, συμπεριλαμβανομένης και της σωστής επιλογής αγορών, δεδομένου του τρέχοντος οικονομικού αλλά και επιχειρησιακού κύκλου.

Για τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια θα επενδύαμε σε προνομιούχες μετοχές προσυμφωνημένου μερίσματος μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων, οι οποίες παρέχουν ένα ετήσιο εισόδημα της τάξεως του 7% προ φόρων.

Επίσης υπάρχουν διάφορα Αμοιβαία Κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, που παρέχουν τη δυνατότητα αποδόσεων της τάξεως του 8%, οι οποίες δεν είναι συνδεδεμένες με την πορεία των χρηματιστηρίων ή των αγορών ομολόγων (οι οποίες έχουν χάσει την ελκυστικότητά τους εν όψει της αναμενόμενης ανόδου των επιτοκίων). Το πλεονέκτημα που προσφέρουν είναι μια μεγαλύτερη διασπορά του συνολικού κινδύνου ενός χαρτοφυλακίου.

Όσον αφορά στη γεωγραφική κάλυψη μετοχικών επενδύσεων, εκτός από επιλεγμένες μετοχές στην Ευρώπη και την Αμερική, θα επενδύαμε σε Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία, καθώς και σε τρεις από τις δέκα χώρες που θα εισέλθουν στην Ε.Ε.: Ουγγαρία, Πολωνία και Τσεχία.

- Οι περισσότερες όμως από αυτές τις αγορές είναι άγνωστες για τους επενδυτές.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι κάποιες από αυτές τις αγορές είναι όντως ”άγνωστες” για τους περισσότερους επενδυτές, θα έλεγα πως σημαντικό είναι και το ”όχημα” μέσω του οποίου θα μπορούσε κανείς να επενδύσει σε αυτές. Για τους συντηρητικούς επενδυτές τα προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου παρέχουν μια καλή λύση, ενώ οι επενδυτές που

θέλουν να έχουν διασπορά με λίγα κεφάλαια μπορούν να το κάνουν μέσω Αμοιβαίων Κεφαλαίων ή και επενδυτικών κεφαλαίων δεικτών (exchange traded funds), τα οποία εξασφαλίζουν την απόδοση του δείκτη με σημαντική μείωση στο κόστος προμηθειών.

Για τους πιο θαρραλέους θα συνιστούσαμε μετοχές από την επενδυτική μας λίστα και warrants.Γενικά θα έλεγα πως οι αγορές που ανέφερα μπορούν να επιφέρουν κέρδη της τάξεως του 30%.

- Μπορούμε να περιμένουμε τέτοιες αποδόσεις από την ελληνική αγορά;

Όπως καταλαβαίνετε, οι προσδοκίες για τέτοιες αποδόσεις είναι δύσκολο να έρθουν από τη Σοφοκλέους. Μολονότι πιστεύουμε σε μια άνοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου, αν περιμέναμε τέτοιες αποδόσεις και εδώ θα ήταν σαν να λέγαμε ότι ο Γενικός Δείκτης θα ξεπεράσει τις 2.800 μονάδες, κάτι που προσωπικά το βλέπω αρκετά δύσκολο για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Αυτό είναι και το πλεονέκτημα της Gottardo Asset Management: παρέχει τη δυνατότητα στους πελάτες της να κατανοήσουν και να εκμεταλλευθούν επενδυτικές ευκαιρίες οπουδήποτε στον κόσμο οι οικονομικές συγκυρίες είναι ευνοϊκές. Διότι η καλύτερη δυνατή υπεραξία ενός χαρτοφυλακίου επιτυγχάνεται όταν αυτό δεν γνωρίζει σύνορα.

- Πώς βλέπετε τώρα την πορεία της Wall Street;

Θεωρούμε ότι υπάρχουν περιθώρια ανόδου μέχρι το τέλος του χρόνου, τα οποία όμως είναι περιορισμένα. Όπως έχει δείξει και η ιστορία, το 70% της ανάκαμψης της αγοράς πραγματοποιείται στο διάστημα ανάμεσα στην ύφεση και την ”επικύρωση” της ανάκαμψης της οικονομίας. Άρα ο S&P-500 βρήκε τον ”πυθμένα” του στις 800 μονάδες τον Οκτώβριο του 2002 και τώρα διαμορφώνεται κατά 31% υψηλότερα, στις 1.050 μονάδες περίπου. Ο NASDAQ ενισχύθηκε 75% κατά την ίδια περίοδο.

Είθισται κατά το τέταρτο τρίμηνο να παρατηρούνται στις αγορές καλές επιδόσεις.

Ας σημειωθεί ωστόσο ότι ο δείκτης τιμών προς κέρδη Ρ/Ε της αμερικανικής αγοράς κυμαίνεται στις 18 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη του 2004. Δεδομένου όμως ότι το μακροπρόθεσμο Ρ/Ε της κινείται στις 15 φορές, θα μπορούσαν κάλλιστα πολλοί να ισχυριστούν ότι η αγορά είναι ήδη ακριβή. Τα καλύτερα νέα στο μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας βρίσκονται ήδη ”πίσω” μας. Για το γ΄ τρίμηνο, γίνεται λόγος για ρυθμούς της τάξεως του 6%, ενώ για το δ΄ τρίμηνο της τάξεως του 3,6%.

- Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωαγορές λίγο πριν από τη λήξη του 2003; Τι σας ”λένε” τα τελευταία στοιχεία για το πριμ κινδύνου των επενδυτών (risk premium);

Η οικονομία της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να σημειώσει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με αποτέλεσμα η εμπιστοσύνη των επενδυτών να επιδεινωθεί. Βλέπουμε ότι δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Τα ελλείμματα των προϋπολογισμών θα διογκωθούν, καθώς τα έσοδα από τους φόρους θα είναι λιγότερα από αυτά που είχαν ληφθεί υπόψη στους προϋπολογισμούς. Η αποδυνάμωση του δολαρίου θα επηρεάσει τις εξαγωγές της ευρωζώνης.

Η τρομοκρατία, το Ιράκ, οι τιμές του πετρελαίου, τα υπερχρεωμένα αμερικανικά νοικοκυριά, η ανατίμηση (τελικώς) των νομισμάτων των κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά και η διεύρυνση της Ε.Ε. το 2004 αποτελούν παράγοντες που εγκυμονούν κινδύνους. Λόγω των προαναφερθέντων, πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα αναζητήσουν υψηλότερο πριμ κινδύνου, το οποίο μεταφράζεται σαν ”αντίσταση” για την περαιτέρω ουσιαστική άνοδο των ευρωαγορών.

- Ποιους κλάδους και μετοχές στην Ευρώπη θα χαρακτηρίζατε τώρα ελκυστικούς και ποιους ακριβούς;

Ακριβούς θα χαρακτήριζα τους τομείς των εταιρειών λογισμικού (SAP), του computer consulting (Cap Gemini), των πολυτελών αγαθών (Louis Vuitton) και των ασφαλιστικών εταιρειών, που εμφανίζονται πιο ”επικίνδυνοι”. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες φαίνονται πολύ φθηνές, όμως βάσει και της αδυναμίας του δολαρίου πιστεύω ότι οι αποδόσεις τους δεν θα είναι και τόσο καλές.

Φθηνούς θα χαρακτήριζα τους τομείς της φαρμακοβιομηχανίας (GlaxoSmithKline), των πετρελαϊκών εταιρειών (Total, Royal Dutch), των παραγωγών τροφίμων (Nestle) και των καταναλωτικών αγαθών (Adidas-Salomon). Στην περίπτωσή τους το εξασθενημένο δολάριο δεν αποτελεί πρόβλημα.

Στην ίδια λίστα ανήκει και ο κλάδος των hardware τεχνολογίας πληροφορικής (IT technology hardware) (Nokia). Eπίσης στη λίστα των φθηνών κλάδων βρίσκονται και ορισμένες εταιρείες χάλυβα όπως η Arcelor, οι οποίες ευνοούνται από τη ραγδαία αύξηση της ζήτησης στην Κίνα.

*H Gottardo Asset Management είναι θυγατρική της ελβετικής τράπεζας Banca del Gottardo, η οποία ειδικεύεται τα τελευταία 50 χρόνια στο private banking και τη διαχείριση κεφαλαίων, κατέχοντας 25 δισ. ευρώ περίπου υπό διαχείριση. Η τράπεζα είναι θυγατρική της Swiss Life, του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ομίλου της Ελβετίας και του πέμπτου μεγαλύτερου στην Ευρώπη.

**Mερική αναδημοσίευση από το φύλλο 292 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & Επενδύσεις” και ημερομηνία 24 Οκτωβρίου


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v