2+1 κλειδιά για την επιλογή χαρτοφυλακίου μετοχών

Η διεθνής έρευνα και εμπειρία έχει αποδείξει ότι η διαμόρφωση χαρτοφυλακίων στη διάρκεια μιας κρίσης είναι ιδιαίτερα αποδοτική, επισημαίνει ο Θ. Κρίντας της IBG ΑΕΔΑΚ, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα τόσο τους άξονες σχηματισμού όσο και το περιεχόμενο ενός χαρτοφυλακίου μετοχών με τριετή ορίζοντα.

2+1 κλειδιά για την επιλογή χαρτοφυλακίου μετοχών
του Θεόδωρου Ν. Κρίντα, Αντιπρόεδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου της IBG ΑΕΔΑΚ

Η αγορά μας έχει το τελευταίο διάστημα σημειώσει μια αξιοπρόσεχτη άνοδο, παραμένει όμως σε χαμηλά επίπεδα, κάτι που υποστηρίζεται βέβαια και από τη διεθνή μακροοικονομική συγκυρία. *

Πιστεύω ότι η ανάκαμψη που παρακολουθήσαμε μπορεί να βοηθήσει τις αγορές να απεγκλωβιστούν από το πλαίσιο της απαισιοδοξίας που είχε διαμορφωθεί από την αρχή του έτους.

Το ερώτημα που όπως πάντα έτσι και σήμερα παραμένει επίκαιρο, αφορά στο τι πρέπει να κάνει ένας επενδυτής. Η απάντηση του, κατά τη γνώμη μου, περνά πάντα μέσα από τις τρέχουσες αποτιμήσεις των μετοχών. Πόσο έχει επηρεαστεί η παγκόσμια οικονομία από τα τελευταία γεγονότα και κατά πόσο η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης έχει επιδράσει σε τέτοιο βαθμό που οι τρέχουσες αποτιμήσεις να είναι υψηλές;

Έχω σημειώσει και στο παρελθόν ότι κάθε πτωτικός κύκλος ολοκληρώνεται με ένα τελευταίο κύκλο πωλήσεων πανικού που δεν εδράζεται στα θεμελιώδη μεγέθη, αλλά στην παντελή έλλειψη διάθεσης – αισιοδοξίας του επενδυτικού κοινού.

Αυτό σημαίνει ότι παρά το γεγονός της διαρκούς εδώ και 3,5 χρόνια πτώσης, δεν είμαι σε θέση να προεξοφλήσω το τέλος της πτωτικής διαδρομής, που μπορεί ωστόσο να έχει συντελεστεί, και ιδιαίτερα να ορίσω κάποιο χρονικό διάστημα για να συμβεί.

Άλλωστε η βραχυχρόνια πρόβλεψη των χρηματιστηριακών δεικτών κινείται περισσότερο στη σφαίρα της τυχαιότητας, μιας και επηρεάζεται έντονα από την συναισθηματική συμπεριφορά των επενδυτών, και λιγότερο στην επιστημονική πρόβλεψη.

Έτσι δεν είμαι σε θέση να προτείνω ένα χαρτοφυλάκιο βραχυπρόθεσμου ορίζοντα, κάτι που άλλωστε έρχεται σε αντίθεση με τον μακροπρόθεσμο χαρακτήρα των χρηματιστηριακών αγορών.

Από την άλλη πλευρά όμως, η διεθνής έρευνα και εμπειρία έχει αποδείξει, ότι η διαμόρφωση χαρτοφυλακίων κατά την διάρκεια μιας κρίσης είναι ιδιαίτερα αποδοτική.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι περισσότερες έρευνες των μακροπρόθεσμων αποδόσεων των χρηματιστηρίων ξεκινούν από ένα χαμηλό σημείο που βέβαια έχει προσδιοριστεί κατά τη διάρκεια, ή ακόμα καλύτερα στο τέλος, μιας υφεσιακής περιόδου.

Η προσέγγισή μου στη διαμόρφωση του προτεινόμενου χαρτοφυλακίου είναι απλή και στηρίζεται σε τρεις άξονες.

Κατ’ αρχήν εστιάζουμε σε εταιρείες με αμυντικό χαρακτήρα και μακροχρόνια πορεία στην αγορά τους. Αυτή η πορεία, επιτρέπει την υπόθεση ότι η διοίκηση έχει περάσει μέσα από υφεσιακή περίοδο και την έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά στο παρελθόν.

Δεύτερον, προτιμούμε τις εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αφού η κεφαλαιοποίηση (βλ. μέγεθος) από μόνη της αποτελεί θεμέλιο για την αντιμετώπιση δυσκολιών που σε μικρότερες εταιρείες μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα κρίσιμες.

Τρίτον, με δεδομένη την χαμηλή απόδοση των κεφαλαίων σε μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις χωρίς κίνδυνο, επιλέγουμε εταιρείες που και με αισθητά χαμηλότερα κέρδη από αυτά του 2002, μπορούν να διανείμουν μέρισμα που στις τρέχουσες τιμές σε όρους απόδοσης να καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της αντίστοιχης απόδοσης των ομολόγων.

Σε ό,τι αφορά στην κλαδική διάρθρωση, πιστεύω ότι αυτή των δεικτών υψηλής κεφαλαιοποίησης, με μικρότερη έμφαση στις τράπεζες, είναι αντιπροσωπευτική της Ελληνικής οικονομίας, όπου και τελικά επενδύουμε.

Τέλος, ο κανόνας των σταδιακών τοποθετήσεων (π.χ. ολοκλήρωση των θέσεων σε δύο μήνες) μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμος αφού η τρέχουσα περίοδος χαρακτηρίζεται από μεγάλη ανησυχία που αντικατοπτρίζεται τελικά στις τιμές.

* Το προτεινόμενο από τον Θ. Κρίντα χαρτοφυλάκιο με ορίζοντα την επόμενη τριετία δημοσιεύεται στη Δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v