Τι οδηγεί την άνοδο των τιμών στο χρηματιστήριο

Ο ρόλος της καινοτομίας για τη δημιουργία αξίας και πώς οι εμπνεύσεις μετασχηματίζονται σε απτά αποτελέσματα. Τα στοιχήματα για τις νέες τεχνολογικές εκπλήξεις και το κλειδί για «να μη μείνεις πίσω». Γράφει ο Θ. Κρίντας.

Τι οδηγεί την άνοδο των τιμών στο χρηματιστήριο
  • Του Θεόδωρου Ν. Κρίντα, PhD, CIIA (*)

Πολλές φορές αναφέρουμε ότι για να δούμε καθαρά τις τάσεις στις χρηματιστηριακές αγορές, πρέπει να κοιτάξουμε τη μεγάλη εικόνα. Πρέπει δηλαδή να «αποφύγουμε» την καθημερινή μικρό-μεταβολή που συνήθως είναι αποτέλεσμα θορύβου, και να εστιάσουμε σε αυτά που συμβαίνουν και θα αλλάξουν τον κόσμο γύρω μας.

Ακόμα καλύτερα να εστιάσουμε σε εκείνες τις επιχειρήσεις που ηγούνται σε αυτά που συμβαίνουν και θα οδηγήσουν αυτά που πρόκειται να συμβούν. Η ιστορία λέει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι αποδόσεις είναι συγκλονιστικές. Τα συμπεράσματα από την εξέταση των δεδομένων το 2011 και σήμερα, θα το λέγαμε και… από κρίση σε κρίση, είναι ενδιαφέροντα.

Αλλάζει ο κόσμος ή οι προτιμήσεις;

Αναζητήσαμε τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, σε όρους κεφαλαιοποίησης (τιμή μετοχής επί αριθμό μετοχών), το 2011 και το 2021. Παραθέτουμε ορισμένα συμπεράσματα.

  • Το 2011, στις 10 μεγαλύτερες εταιρείες οι τέσσερεις ήταν στον κλάδο των πετρελαιοειδών που κάλυπταν το 44% του συνόλου. Τέσσερεις στον κλάδο τεχνολογίας (39%), μία τράπεζα και μία κινητής τηλεφωνίας. Ο κόσμος έβλεπε ανάγκες για ενέργεια, τεχνολογία, επικοινωνίες και παρά την πρόσφατη κρίση, τράπεζες (κυρίως στην Κίνα).
  • Το 2021 τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά. Στις 10 μεγαλύτερες εταιρείες σήμερα οι οκτώ (!) είναι στον κλάδο της τεχνολογίας και καλύπτουν το 89% του συνόλου. Μόνη η πρώτη (Apple) αποτελεί το 24%. Τις τελευταίες δύο θέσεις καταλαμβάνουν οι επενδύσεις και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Αποτέλεσμα ενεργειών ή πρόβλεψη;

Η κλασσική θεωρία ξεκαθαρίζει πως τα χρηματιστήρια προεξοφλούν τα μελλοντικά κέρδη των εταιρειών και με αυτό τον τρόπο προσδιορίζουν την αξία τους σήμερα. Έτσι, στις παραπάνω επισημάνσεις αναγνωρίζουμε ότι τα κέρδη στο μέλλον θα έρθουν κυρίως από την τεχνολογία. Θα μου πείτε, και με το δίκιο σας, ότι σας έδωσα την πιο προφανή πληροφορία. Σωστά. Γιατί όμως δεν ήρθαν τα κέρδη από τους αντίστοιχους κλάδους που εκπροσωπούνταν στη λίστα του 2011; Ή μήπως ήρθαν και απλά η τεχνολογία υποσκέλισε την αντίστοιχη άνοδο των κερδών στους λοιπούς κλάδους;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρα καταφατική. Η κεφαλαιοποίηση των δέκα μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο αυξήθηκε κατά 270% σε μια δεκαετία και αυτό χάρη στην τεράστια άνοδο των τιμών στον κλάδο τεχνολογίας. Έτσι η θεωρία επιβεβαιώνεται, μένει όμως να βρούμε τον λόγο που οι εταιρείες τεχνολογίας βελτίωσαν τη θέση τους 4-5 φορές περισσότερο από τους άλλους κλάδους.

Απαντούν στις ανάγκες των πελατών

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, που οδήγησαν την πορεία της εξέλιξης των κοινωνιών και των οικονομιών παγκοσμίως, παρακολουθούν στενά τις ανάγκες των πελατών τους και απαντούν σε αυτές. Δημιουργούν δίκτυα επικοινωνίας, ζητούν την άποψη των μελών τους, είναι ανοικτές στην αλλαγή και κυρίως ταχύτατες. Δηλαδή καινοτομούν. Η καινοτομία δημιουργεί αξία, όμως απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να μετασχηματιστούν οι φιλόδοξες εμπνεύσεις σε απτά αποτελέσματα, προϊόντα και υπηρεσίες. Η πλέον σημαντική από αυτές είναι η ετοιμότητα.

Η καινοτομία δεν είναι ευχή. Είναι αποτέλεσμα προετοιμασίας, τις περισσότερες φορές ανιαρής επανάληψης δράσεων. Από τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες το 2021 στις 10 πλέον καινοτόμες βρίσκονται οι έξι, μόνο οι τεχνολογικές. Αν δεν το έχετε προβλέψει ήδη, οι τρείς άλλες είναι επίσης τεχνολογίας και μια φαρμακευτική (COVID-19). Για όλες προκύπτει ότι έχουν κατάλληλη κουλτούρα και τομέα δράσης, όπως και συστήματα διοίκησης. Μετρούν την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα και «τρέχουν» τα έργα προσεκτικά.

Παρόλο που η έμφαση δίνεται σε διαφορετικό τομέα σε κάθε κλάδο της οικονομίας, όπως και από κάθε διαφορετική εταιρεία, εμφανίζονται τομείς που σήμερα συνθέτουν το μηχανισμό «αναβάθμισης» του DNA σε καινοτομικό, ακριβώς όπως το έχουν πετύχει οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Η καινοτομία ενσωματώνεται στο επιχειρηματικό μοντέλο. Δεν αποτελεί απλά μια δράση, είναι μέρος κάθε δράσης. Επίσης αναζητείται συνεχώς η άποψη των πελατών και αναδεικνύονται τα ταλέντα καινοτομίας με κάθε τρόπο.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του πυρήνα της δραστηριότητας κάθε επιχείρησης είναι απαραίτητος. Ίσως αυτό να εξηγεί γιατί ο κλάδος τεχνολογίας προηγείται σήμερα στον αγώνα δρόμου. Τέλος, θα πρέπει να δημιουργούμε προστιθέμενη αξία προς την ίδια κατεύθυνση με τις συνεργασίες, τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις.

Εδώ μπορούν να βοηθήσουν οι συνεργασίες με νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και με νεότερα στελέχη. Αν δεν πιστεύουμε στη νέα γενιά, τότε είμαστε καταδικασμένοι να «αποσυρθούμε», και ως εταιρείες, με την προηγούμενη.

(*) Founder & CEO, Koubaras Ltd (Συμβουλευτική εταιρεία που δίνει έμφαση στις λύσεις και την άμεση εφαρμογή τους) Αντιπρόεδρος, AI CATALYST (Όμιλος Τεχνητής Νοημοσύνης)


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v