Η μεγαλύτερη διεθνής έκθεση της βιομηχανίας του trading στην Ευρώπη έλαβε χώρα στη Λεμεσό από τις 22 έως την 24η Μαΐου.
Η όλη διοργάνωση, που γίνεται για συνεχόμενη φορά από το 2012 στη Λεμεσό, ήταν άκρως επιτυχημένη και διεθνοποιημένη, με συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο και μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας του trading.
Μία έκθεση μόνο για επαγγελματίες του είδους, με παραπάνω από 1.000 εκθέτες και πάνω από 5.000 συμμετέχοντες, δίνει την ευκαιρία να ακούσεις τις τελευταίες τάσεις της βιομηχανίας των brokers και των financial services providers από τους πλέον ειδικούς και κορυφαίους από όλο τον κόσμο.
Πέραν των περιπτέρων και των πολλών παρουσιάσεων στην έκθεση, κάθε βράδυ για τρία συνεχόμενα βράδια διοργανώνονται και άκρως επιτυχημένα πάρτι, που δίνουν ακόμα μία ευκαιρία για επιχειρηματικές συμφωνίες, τουλάχιστον σε αυτούς που παραμένουν νηφάλιοι. Σε αυτή τη διοργάνωση είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε σε panels για Artificial Intelligence και Machine Learning στο trading και στις επενδύσεις, αλλά κυρίως να ακούσουμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.
Τα τρία βασικά θέματα συζήτησης στα διάφορα panels και στους διαδρόμους ήταν οι νέοι κανονισμοί και οι αλλαγές που επιφέρουν στους brokers και σε όλη τη βιομηχανία του trading, η ραγδαία εισβολή της τεχνολογίας σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών προς τους traders και τους επενδυτές, καθώς και η άνοδος των αγορών της Ασίας σε όγκους συναλλαγών και νέα επενδυτικά προϊόντα.
Οι νέοι κανονισμοί της MIFID II και του GDPR έχουν στην κυριολεξία αναστατώσει τον κόσμο των brokers, κυρίως αυτών που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Σε μία αγορά με ήδη αρκετά κακό όνομα, με μεγαλύτερες ομοιότητες με τη βιομηχανία του τζόγου παρά με τις επενδύσεις και με πολλές αθέμιτες πρακτικές προς πελάτες και ανταγωνιστές, η MIFID II θα αναγκάσει πολλούς να μετακομίσουν σε άλλες πιο «εύκολες» χώρες και πολλούς να κλείσουν λόγω μη δυνατότητας ή μη θέλησης συμμόρφωσής τους στους κανονισμούς που προστατεύουν τον πελάτη, έστω και με υπερβολικά γραφειοκρατικό τρόπο.
Αλλά και χωρίς τους νέους κανονισμούς, οι ρυθμιστικές αρχές των ευρωπαϊκών χωρών και ειδικότερα της Κύπρου και της Μεγάλης Βρετανίας, τα τελευταία δύο έτη έχουν υιοθετήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στους Brokers που υπάγονται στη δικαιοδοσία τους.
Ετσι λοιπόν πέραν της απαγόρευσης των binary options και άλλων τοξικών επενδυτικών προϊόντων, η απευθείας προσέγγιση των πελατών απαγορεύεται όπως και η παροχή διαφόρων υπηρεσιών χωρίς τη ρητή συναίνεση του πελάτη.
Όλα τα παραπάνω αλλάζουν το επιχειρησιακό μοντέλο των brokers και τους αναγκάζουν να απομακρυνθούν από το παραδοσιακό μοντέλο του «Churn & Burn» και να στραφούν σε μοντέλα που δίνουν αξία στους πελάτες. Με άλλα λόγια, θα επιζήσουν οι brokers που έχουν ευθυγραμμισμένα συμφέροντα με αυτά των πελατών τους και δεν βρίσκονται απέναντί τους. Φαίνεται ότι η ώρα της αλήθειας έφτασε για το trading industry και στην Ευρώπη.
Η εισβολή εργαλείων τεχνολογίας όπως η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence) και η μηχανική μάθηση (machine learning) είναι μία πραγματικότητα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και το trading και οι επενδύσεις δεν αποτελούν εξαίρεση.
Η τάση που ονομάζουμε «democratization of tech tools» επιτρέπει στον μέσο trader να έχει πρόσβαση σε μεγάλο όγκο «καλών» δεδομένων, σε αλγόριθμους βελτιστοποίησης και τεχνικές γρήγορης και σωστής οπτικοποίησης των αγορών, που μέχρι πριν μερικά χρόνια χρησιμοποιούσαν μόνο οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες και τα μεγάλα trading houses. Και όλα αυτά με μικρό έως μηδενικό κόστος.
Η τάση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της ασυμμετρίας στην πληροφόρηση και έχει στοιχίσει αρκετά σε όλα τα μεγάλα επενδυτικά «σπίτια», που για πολλά έτη είχαν συνηθίσει στα «εύκολα» λεφτά μέσω απλού arbitrage και πιο γρήγορης και καλύτερης ανάλυσης των δεδομένων.
Μία γρήγορη ματιά στα αποτελέσματα των τελευταίων τριμήνων των εισηγμένων μεγάλων επενδυτικών τραπεζών δείχνουν ολοένα και μεγαλύτερη μείωση των κερδών από trading και επιβεβαιώνει το κλείσιμο της ψαλίδας.
Για τον απλό trader βέβαια, όπως η κατοχή μίας Ferrari δεν σε κάνει Σουμάχερ, έτσι και η πρόσβαση στα παραπάνω δεν διασφαλίζει την επιτυχία του, ενώ πολλές φορές επιταχύνει την αποτυχία του. Η γνώση, η συνεχής μάθηση και η αφιέρωση ωρών σε μελέτη των αγορών και η συναναστροφή οnline και offline με πετυχημένους επενδυτές και traders είναι απαραίτητο να συνοδεύει τη χρήση αυτών των βαρέων «όπλων».
Όλα τα παραπάνω τα έχουν συνειδητοποιήσει οι περισσότεροι Brokers και έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο παροχής λύσεων τεχνολογίας, εκπαίδευσης και περιεχομένου για να κρατήσουν τους πελάτες τους και να προσελκύσουν νέους πελάτες, με το δέλεαρ των καλύτερων όπλων για καλύτερες αποδόσεις. Χρυσή εποχή προβλέπεται για τους παρόχους τεχνολογίας AI και Machine Learning για traders και επενδυτές, γιατί όπως είπε και ο Marc Andreessen “Software is eating the world”.
Το άλλο βασικό θέμα που αναδείχτηκε, είναι η μεταφορά του κέντρου δράσης των αγορών στην Ασία. Η ανερχόμενη μεσαία τάξη στην Κίνα, στο Βιετνάμ, στην Ινδονησία αλλά και στην Ινδία ανακαλύπτει το trading και ανοίγει λογαριασμούς πολλών χιλιάδων έως εκατομμυρίων ευρώ στους brokers.
Τα μεγέθη προμηθειών και η συναλλακτική δραστηριότητα σε αυτές τις χώρες είναι τουλάχιστον δύο τάξεις μεγέθους μεγαλύτερα από αυτά της Ευρώπης και τις καθιστούν το νέο Ελ Ντοράντο του trading.
Παρ' όλα τα εμπόδια και τις δυσκολίες που θέτουν οι ρυθμιστικές αρχές αυτών των χωρών, οι εκκολαπτόμενοι και γεννημένοι traders Ασιάτες βρίσκουν τον δρόμο και κυνηγάνε το καπιταλιστικό όνειρο του γρήγορου πλουτισμού.
Παραδοσιακά χρηματοοικονομικά κέντρα της περιοχής όπως η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ ανταγωνίζονται μεταξύ τους και ενάντια σε άλλες ανερχόμενες χρηματοοικονομικές αγορές της Ασίας, δίνοντας φορολογικά και χρηματοοικονομικά κίνητρα εγκατάστασης σε μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες και οργανισμούς. Οι πιθανές γεωπολιτικές αναταράξεις στην περιοχή και η πιθανή καθίζηση των αναδυόμενων αγορών σε πιθανό παγκόσμιο κραχ των αγορών δεν προβληματίζει ιδιαίτερα, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας.
Κλείνοντας τη σύντομη ανασκόπηση της διοργάνωσης, θα ήθελα να επισημάνω ότι ήταν εμφανής η παρουσία πολύ καλών εταιρειών από το Ισραήλ, τόσο brokers αλλά κυρίως εταιρειών τεχνολογίας, ενώ η παρουσία εταιρειών από την Ελλάδα ήταν πολύ μικρή.
Δυστυχώς οι συγκρίσεις της ελληνικής πραγματικότητας τόσο με την κυπριακή πραγματικότητα της διεθνούς ελκυστικότητας, του επιχειρηματικού κλίματος, των διεθνών δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων όσο και με την ισραηλινή πραγματικότητα της δυναμικής των εταιρειών και της υποστήριξης του κράτους προς αυτές είναι πολύ στενάχωρες.
Ας ελπίσουμε ότι η γειτνίαση με τις δύο χώρες και οι νέες επιβαλλόμενες γεωπολιτικές συμμαχίες θα επιτρέψουν στη χώρα μας να ακολουθήσει το παράδειγμά τους και να οργανώνει και αυτή εκθέσεις διεθνούς βεληνεκούς με συμμετοχές πολλών ελληνικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.
*Ο Θωμάς Παπαπολύζος (https://www.linkedin.com/in/thomas-papapolyzos/) είναι ιδρυτής της a-quant (www.a-quant.com), εταιρείας ανάπτυξης αλγοριθμικών μοντέλων και συστημάτων πρόβλεψης αγορών, με γραφεία σε Λευκωσία, Λονδίνο και Αθήνα.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.