Τo ράλι του bitcoin και τα ρίσκα

Τα τρία «κραχ» του τελευταίου εξαμήνου, τα προβλήματα ασφάλειας και η αναμενόμενη αντίδραση των κυβερνήσεων στο φαινόμενο bitcoin, συγκαταλέγονται στα κυριότερα ρίσκα για το ψηφιακό νόμισμα.

  • του Πέτρου Στεριώτη*
Τo ράλι του bitcoin και τα ρίσκα

Το 2017 είναι χωρίς αμφιβολία το έτος που το bitcoin έγινε ιδιαίτερα γνωστό στον ευρύ κύκλο των συμμετεχόντων στις Αγορές, καθώς δεκαπλασίασε σχεδόν την τιμή του στους πρώτους 11 μήνες του έτους. Πίσω όμως από την υψηλή δημοτικότητα, την απόδοση και το «μυστήριο» του κρυπτονομίσματος, κρύβονται αρκετά ρίσκα, με κυριότερα τα εξής:

1. Υψηλή μεταβλητότητα

Μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, το bitcoin βίωσε 3 «κραχ», της τάξης του 30%-40% έκαστο. Η υψηλή μεταβλητότητα της τιμής αποτρέπει αρκετούς από το να το αγοράσουν. Όπως, λοιπόν, τα ζωώδη επενδυτικά ένστικτα οδήγησαν πριν λίγες ημέρες το bitcoin σε υψηλό άνω των 11.000 δολαρίων, αυτά μπορούν να επιβεβαιώσουν και τις «Κασσάνδρες», μετατρέποντας την πορεία του σε μία ιστορικών διαστάσεων «φούσκα».

Μάλιστα, όσο περισσότερη δημοσιότητα αποκτά η πρόσφατη άνοδος του bitcoin και οι δυνατότητες γρήγορου πλουτισμού με αυτό, τόσο πιο ευάλωτη θα είναι η τιμή του σε ιλιγγιώδεις διακυμάνσεις. Η δε χρήση margin για άνοιγμα νέων θέσεων θα ενισχύσει τη διακυμανσιμότητά του λόγω αυξημένων απαιτήσεων περιθωρίου.

Τα κρυπτονομίσματα δεν αποτελούν ευρέως αποδεκτά μέσα πληρωμής. Αυτό πιθανότατα θα αλλάξει κάποια στιγμή αλλά, προς το παρόν, συνέπεια της υψηλής μεταβλητότητας είναι ότι επιχειρήσεις που τα αποδέχονται ως μέσα πληρωμής θα πρέπει να αναπροσαρμόζουν τις bitcoin-τιμές τους σχεδόν σε ημερήσια βάση, ενώ είναι δύσκολο να αποδεχτούν το υψηλό settlement risk (ρίσκο μετατροπής σε κλασικό χρήμα) που αυτά ενέχουν. Τα παραπάνω περιορίζουν την ελκυστικότητα του bitcoin για εμπορικούς σκοπούς, ενώ μειωμένη αποδοχή του από τις επιχειρήσεις θα πιέσει τη ζήτηση και τις προοπτικές του.

2. Ζητήματα ασφάλειας

Καμία κεντρική τράπεζα ή άλλη επίσημη κρατική Αρχή δεν εγγυάται την έκδοση bitcoin ή άλλων κρυπτονομισμάτων. Σε περίπτωση απώλειας ή «χακαρίσματος» του ηλεκτρονικού αποθετηρίου στο οποίο ένας χρήστης διατηρεί τα bitcoin του, δεν υπάρχει μηχανισμός επανάκτησης της αξίας τους, οπότε αυτός θα τη χάσει για πάντα.

Σε ευρύτερο πλαίσιο, υπάρχει το ρίσκο νέων κυβερνοεπιθέσεων (cyberattacks) έναντι ανταλλακτηρίων για κρυπτονομίσματα, όπως είναι το Bitfinex, που έχει τα πρωτεία στις συναλλαγές bitcoin. Τέτοιου είδους επιθέσεις προφανώς αποσταθεροποιούν τη συγκεκριμένη αγορά.

3. Εμπορευσιμότητα

Στην παρούσα φάση, το bitcoin θεωρείται κυρίως «σπεκουλαδόρικη» μορφή επένδυσης, με αμφισβητήσιμη εμπορευσιμότητα και αυτή βασικά εκτός οργανωμένων και αξιόπιστων Αγορών. Επίσης, το bitcoin έχει πολύ μικρή ηλικία και πιθανότατα ένα ανταγωνιστικό κρυπτονόμισμα, το οποίο θα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια, υψηλότερη ρευστότητα και τεχνολογικές βελτιώσεις, θα κερδίσει μερίδια αγοράς από αυτό, ίσως στέλνοντάς το για πάντα στη λήθη ενός bear market.

4. Κυβερνητικές κανονιστικές ρυθμίσεις

Το bitcoin ουσιαστικά δεν είναι ανιχνεύσιμο από τις κρατικές αρχές και ως εκ τούτου λειτουργεί και σαν «πλυντήριο χρήματος» για τη χρηματοδότηση εγκληματικών ή άλλων παράνομων δραστηριοτήτων.

Επίσης δεν υπόκειται σε φορολόγηση, ενώ δρα κατά κάποιο τρόπο ανταγωνιστικά ως προς τα κρατικώς εκδιδόμενα χρεόγραφα. Οι αρχές κάποια στιγμή θα αντιδράσουν στις εξελίξεις συσφίγγοντας τις κανονιστικές ρυθμίσεις, κάτι που πιθανότατα θα περιορίσει την ελκυστικότητα του bitcoin.

Με βάση τα παραπάνω, η σοφότερη λύση για τους επενδυτές είναι να ενημερωθούν περισσότερο σχετικά με τα κρυπτονομίσματα και να μην αναλαμβάνουν δυσανάλογα υψηλά ρίσκα στις συγκεκριμένες επενδύσεις. Ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων είναι ιδιαίτερα συναρπαστικός και σίγουρα θα μας απασχολήσει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τα επόμενα χρόνια.

*Ο Πέτρος Στεριώτης κατέχει Πιστοποίηση Δ’ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την Εκπόνηση Αναλύσεων για Χρηματοπιστωτικά Μέσα και Εκδότες και διατηρεί το επενδυτικό μπλογκ thetradingstrategist.com (email: [email protected]).


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v