Χαλάρωση των ασφυκτικών ρυθμίσεων της αγοράς και φορολογική ελάφρυνση είναι τα δύο βασικότερα πράγματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να αναπτυχθεί η εγχώρια κεφαλαιαγορά, υποστήριξε ο κ. Κων/νος Φέγγος, πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ, στα πλαίσια του 14ου συνεδρίου του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου (ΣΕΔ).
Ο κ. Φέγγος αναφέρθηκε στις σαφείς αδυναμίες της αγοράς μας, θεωρώντας ως ενδεικτικό στοιχείο πως ο δείκτης κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου προς το ΑΕΠ είναι πολύ χαμηλός στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το ΑΕΠ υποχώρησε έντονα κατά τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης. Αυτό κάνει το χρηματιστήριο να μην είναι σημαντικός παράγοντας της οικονομικής ζωής της χώρας, όπως συμβαίνει σε όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες, όπου η κεφαλαιοποίηση των εγχωρίων χρηματιστηρίων προσεγγίζει το ΑΕΠ της κάθε οικονομίας.
Επίσης, σημείωσε πως η αδυναμία του Χρηματιστηρίου της Αθήνας φαίνεται και από τον ελάχιστο αριθμό των νέων εταιρειών που εισάγονται στην ελληνική αγορά ειδικά τα τελευταία οκτώ χρόνια της κρίσης (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα).
Τι όμως θα μπορούσε να γίνει; Αυτό που κάνουμε μέχρι τώρα (και σωστά) είναι η θεσμοθέτηση νέων επενδυτικών εργαλείων, όπως πχ η ΕΝΑ ΣΤΕΠ (εναλλακτική αγορά στήριξης επιχειρηματικότητας), οι ΑΕΕΑΠ (ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας), τα ΑΚΕΣ (αμοιβαία κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών), οι ΕΚΕΣ (εταιρείες κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών), και οι ΑΕΔΟΕΕ (ανώνυμες εταιρείες διαχείρισης οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων).
Για να αποδώσουν όμως όλα αυτά, χρειάζεται κυρίως χαλάρωση του ασφυκτικού ρυθμιστικού πλαισίου (που είναι από τα αυστηρότερα σε σύγκριση με άλλες αγορές) και φορολογική ελάφρυνση. Αυτό θα δώσει πραγματικά κίνητρα στους επενδυτές να χρησιμοποιήσουν αυτά τα εργαλεία, που σήμερα υπολειτουργούν.
«Θυμάμαι τη φράση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ρόλαντ Ρήγκαν το 1986, όταν ήθελε να καυτηριάσει την μέχρι τότε εφαρμοζόμενη πολιτική στις ΗΠΑ. Έλεγε λοιπόν ο αμερικανός πρόεδρος ότι οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα εφαρμόζουν την ακόλουθη πολιτική που θα αλλάξει: Αν κάτι κινείται, φορολόγησέ το. Αν συνεχίσει να κινείται, ρύθμισέ το. Και αν σταματήσει να κινείται, επιδότησέ το. Έτσι οι κυβερνήσεις ελέγχουν τις οικονομίες των χωρών, μόνο που στην περίπτωση των εταιρειών του επενδυτικού κλάδου στην Ελλάδα, ούτε καν επιδοτούμαστε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φέγγος.
Ειδικότερα, μεταξύ των πραγμάτων που σύμφωνα με τον κ. Φέγγο θα βοηθούσαν την ελληνική κεφαλαιαγορά συγκαταλέγονται:
• Η μείωση της φορολογίας στα επενδυτικά εργαλεία ώστε να γίνουν ελκυστικά.
• Υποχώρηση του κόστους των συναλλαγών και αναπροσαρμογή φορολογίας.
• Παροχή κινήτρων για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων μέσω χρηματιστηρίου.
• Διαπραγμάτευση κρατικών, εταιρικών και μετατρέψιμων ομολόγων στο χρηματιστήριο και βοήθεια στους διαπραγματευτές με στόχο τη βελτίωση της ρευστότητας τους.
• Συμμετοχή των εταιρειών του ευρύτερου επενδυτικού κλάδου σε προγράμματα χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ).
• Νέες εισαγωγές μη τραπεζικών εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
• Ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, όπως η αγορά των καινοτομικών επιχειρήσεων, το crowdfunding, οι πλατφόρμες διαπραγμάτευσης, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες κόκκινων δανείων και η ενεργοποίηση ΑΕΠΕΥ στη διάχυση πληροφοριών.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.