Η ύφεση θα... σώσει τις ΗΠΑ

Μπορεί η ύφεση να ”κάνει καλό” στην αμερικανική οικονομία; ”Σαφώς ναι”, απαντά ο κ. Paul B. Farrell, ένας από τους εγκυρότερους αρθρογράφους του MarketWatch και συγγραφέας του best seller ”The Winning Portfolio”. Ο Dr Farrell παραθέτει 17 λόγους για τους οποίους οι ΗΠΑ όχι μόνο θα επιζήσουν αλλά, τελικά, θα… ευτυχήσουν μετά την ύφεση.

Η ύφεση θα... σώσει τις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ, για 17 λόγους, έχουν άμεση ανάγκη την… ύφεση, υποστηρίζει στο MarketWatch ο αρθρογράφος κ. Paul B. Farrell, εξηγώντας με πάσα λεπτομέρεια τη θετική επίδραση που θα έχει η ύφεση, αν και θα προκαλέσει αρκετό ”πόνο”, στη ζωή των Αμερικανών αλλά και στο μέλλον της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη.

”Φυσικά”, τονίζει ο κ. Farrell, ”οι κ. Bernanke και Paulson δεν θέλουν να το παραδεχτούν. Οι επενδυτές μισούν αυτή την προοπτική”, αλλά φροντίζει να προσθέσει ότι όλα τα τελευταία στοιχεία υποδεικνύουν ότι η ύφεση είναι πιθανώς αναπόφευκτη, οπότε καλό θα ήταν όλοι (καταναλωτές, επενδυτές, πολιτικοί, οικονομολόγοι και κυρίως η Wall Street) να ανακαλύψουν και τη θετική πλευρά της.

Ας δούμε, λοιπόν, ποιοι είναι οι 17 λόγοι που ο κ. Farrell είναι –φανερά– υπέρ της ύφεσης:

1) Η ”φούσκα” της αγοράς κατοικιών

Σαφώς όλοι θα πονέσουν. Όπως σημειώνει ο ”Economist”, ύφεση σημαίνει ”ανεργία, χαμηλότεροι μισθοί και χρεοκοπίες”. Όμως δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν και τις εκτεταμένες μειώσεις επιτοκίων από τον κ. Alan Greenspan, οι οποίες δημιούργησαν τη ”φούσκα” στην αγορά κατοικιών. Αυτοί που θα πονέσουν περισσότερο απ’ όλους είναι όσοι δανείστηκαν για να αγοράσουν ένα σπίτι και τώρα ”πληρώνουν” την απληστία της Wall Street και την αποτυχία των πολιτικών και οικονομικών κύκλων της Ουάσιγκτον.

2) Το αδύναμο δολάριο

Σταματήστε την ελεύθερη πτώση του δολαρίου και αποκαταστήστε την αξιοπιστία των ΗΠΑ. Οι σαφείς προειδοποιήσεις από Κίνα, Γαλλία, Ιράν, Βενεζουέλα, ακόμη και από το super model Gisele δεν ”ξύπνησαν” την Ουάσιγκτον. Η ύφεση θα το επιτύχει.

3) Διαγραφές ζημιών

Αποκαλύψτε τα χάλια του τραπεζικού συστήματος της Wall Street. Παίζουν με 300 τρισ. δολάρια στην αγορά παραγώγων και κρύβουν επιπλέον 100 δισ. δολάρια απωλειών από την έκθεσή τους σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου. Σε αυτά προσθέστε και επιπλέον 300 δισ. δολάρια από ανάλογες επενδύσεις (και χασούρα) σε διεθνές επίπεδο. Η έλλειψη διαφάνειας πλήττει το σύνολο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής αξιοπιστίας. Ας τους διαγράψουμε μια και καλή μέσω της ύφεσης.

4) Ελλείμματα

Η λογική θα επιστρέψει στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Η Αμερική εδώ και χρόνια λειτουργεί και ζει πάνω από τις δυνατότητές της. Η ύφεση θα μειώσει τα έσοδα σε όλα τα επίπεδα των κυβερνητικών πόρων και η ανάγκη για μείωση των εξόδων θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση των ελλειμμάτων.

5) Υπερβάλλουσα αυτοπεποίθηση

Η ύφεση θα ”ξυπνήσει” τους επενδυτές οι οποίοι κερδοσκοπούν. Σε μία bull market οι επενδυτές ”αρπάζουν τον ταύρο από τα κέρατα”, προσφέροντας ψεύτικη αυτοπεποίθηση. Η ύφεση μπορεί να πλήξει κάποια υπερφίαλα ”εγώ”, αλλά θα οδηγήσει και σε καλύτερη και κυρίως μακροχρόνιου ορίζοντα επενδυτική στρατηγική.

6) Οίκοι αξιολόγησης

Οι οίκοι αξιολόγησης πάσχουν από σύγκρουση συμφερόντων. Δεν πράττουν αυτό που πρέπει. Αν και υποτίθεται ότι δουλεύουν για το καλό των επενδυτών, στην ουσία εργάζονται στην υπηρεσία της Επιχειρηματικής Αμερικής, η οποία άλλωστε τους πληρώνει για να εκδίδουν τις εκθέσεις τους. Διαλύστε τους.

7) Κίνα

Οδηγήστε την Κίνα σε μία ”εσωτερικής διαδικασίας” ύφεση. Κάντε την να κατανοήσει ότι η Αμερική δεν μπορεί επ’ άπειρον να βυθίζεται στα χρέη για να στηρίζει την τρελή ανάπτυξη της Κίνας και τη διόγκωση της στρατιωτικής της δύναμης. Επιπρόσθετα η ύφεση θα τους αναγκάσει να ”ανακυκλώσουν” τα τεράστια συναλλαγματικά τους αποθέματα.

8) Ράλι πετρελαίου

Με την ύφεση θα πιέσουμε την ενεργειακή βιομηχανία αλλά και την αυτοκινητοβιομηχανία να ασχοληθούν, επιτέλους, σοβαρά με προγράμματα απεξάρτησης από το πετρέλαιο.

9) Πληθωρισμός

Ας ξεσκεπάσουμε τη φάρσα που χρησιμοποιεί η Ουάσιγκτον και λέγεται ”δομικός πληθωρισμός”. Μια φάρσα που χρησιμοποιεί για να αποκρύψει την πραγματικότητα.

10) Ηθική… εξαθλίωση

Ας αποτρέψουμε τη Federal Reserve να προχωρήσει και σε νέες μειώσεις επιτοκίων, προκειμένου να προσφέρει τροφή στους κερδοσκόπους.

11) Πολεμικό κόστος

Ας πιέσουμε την Ουάσιγκτον να μας αποκαλύψει ποιο ακριβώς είναι το κόστος των πολέμων σε Αφγανιστάν και Ιράκ και πώς το χρηματοδοτεί.

12) Απολαβές διευθυνόντων συμβούλων

Ας ξεσκεπάσουμε και τους διευθύνοντες συμβούλους και κυρίως τις απολαβές τους. Αυτή τη στιγμή ο ετήσιος μισθός τους είναι 500 φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του μέσου εργαζομένου, ενώ πριν από μία γενιά ήταν 40 φορές υψηλότερος.

13) Ιδιωτικοποιήσεις

Σταματήστε τις ιδιωτικοποιήσεις που πραγματοποιεί η ομοσπονδιακή μας κυβέρνηση, προσφέροντας πλουσιοπάροχα συμβόλαια χωρίς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς.

14) Κοινωνική ασφάλιση

Πιέστε το Κογκρέσο να σοβαρευτεί σε ό,τι αφορά το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης αλλά και το ασφαλιστικό σύστημα. Με τη γενιά των ”baby boomers” ένα βήμα πριν από τη σύσταση, βρισκόμαστε λίγο πριν από το χείλος του γκρεμού.

15) Καταναλωτές

Το ξέρετε όλοι: Καταναλώνουμε υψηλότερα από τις δυνατότητές μας. Φορτωνόμαστε όλο και περισσότερα χρέη, ”γεμίζουμε” τις πιστωτικές μας κάρτες, ακούγοντας τη λανθασμένη συμβουλή της κυβέρνησης ότι ”δεν πειράζει εάν έχετε υψηλά χρέη”. Η ύφεση θα πιέσει τους καταναλωτές να μειώσουν τις δαπάνες και να αυξήσουν τις αποταμιεύσεις τους.

16) Αρχές ελέγχου

Τα διάφορα lobbies έχουν αντικαταστήσει τις αρχές ελέγχου. Οι θεωρίες που υποστηρίζουν ότι οι αρχές ελέγχου δεν είναι και τόσο απαραίτητες πλανώνται. Το αποδεικνύουν η πιστωτική κρίση, η έλλειψη διαφάνειας στη λειτουργία των hedge funds, η χαλαρή φορολόγηση των private equities, οι αποτυχίες των οίκων αξιολόγησης, τα στεγαστικά δάνεια-σκουπίδια και πολλά ακόμη. Ας σοβαρευτούμε.

17) Θυσίες

”Δεν έχουμε αντιμετωπίσει ανάλογη πτώση στη στεγαστική αγορά των ΗΠΑ από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης”, υποστηρίζει ο κ. John Stumpf, διευθύνων σύμβουλος της Wells Fargo. Ως ιδιώτες αλλά και ως έθνος οι Αμερικανοί πάντα αντιδρούσαν καλύτερα όταν πιέζονταν. Το έχουν αποδείξει τόσο στη Μεγάλη Ύφεση όσο και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η προσφορά μειώσεων επιτοκίων, ταυτόχρονα με την έναρξη των πολέμων σε Αφγανιστάν και Ιράκ, απλώς καθυστέρησε την εξέλιξη της φούσκας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Έτσι φτάσαμε στην τρέχουσα, σοβούσα πιστωτική κρίση.

Ας ξυπνήσουμε, επιτέλους. Το καράβι βουλιάζει. Ας σκεφτούμε μία φορά θετικά. Ας βρούμε λύσεις. Και αφού χρειάζεται ας κάνουμε θυσίες.

-- Ο επιθετικός κ. Paul B. Farrell

Ο Dr Farrell έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 1.200 άρθρα (τόσο στο MarketWatch όσο και σε άλλα έγκυρα οικονομικά sites), ενώ είναι συγγραφέας εννέα βιβλίων. Περισσότερο γνωστά εξ αυτών είναι το best seller ”The Winning Portfolio” αλλά και το ”The Millionaire Code”. Υπήρξε αντιπρόεδρος της Financial News Network, της Mercury Entertainment Corp., αρχισυντάκτης της Los Angeles Herald Examiner. Εργάστηκε, όμως, και ως επενδυτικός τραπεζίτης στη Morgan Stanley αλλά και ως επικεφαλής στην Crisis Management Group.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v