Αρκεί η αντίδραση την ύστατη ώρα;

Η ιδιοσυγκρασία της εγχώριας επενδυτικής κοινότητας παραμένει η ίδια σε όλη τη διαδρομή από τις 1.460 έως τις 5.340 μονάδες: Το ”μπουλούκι” συνωστίζεται με τον ίδιο τρόπο στην είσοδο και στην έξοδο, αγνοώντας θεμελιώδη και επιχειρηματικά πλάνα, ακολουθώντας μόνο την τάση ή ”αντιγράφοντας” τις κινήσεις των πολύ κερδισμένων ξένων, επισημαίνει ο κ. Μ. Χατζηδάκης με αφορμή τη συμπεριφορά του Χ.Α. την προηγούμενη εβδομάδα. Τα διδάγματα. Τι μέλλει γενέσθαι.

Αρκεί η αντίδραση την ύστατη ώρα;
του Μάνου Χατζηδάκη*

Με εβδομαδιαίες απώλειες 3,34% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 5.096,04 μονάδες συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες. Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές παρουσίασαν αύξηση κατά 7,7% και διαμορφώθηκαν στα 822,37 εκατ. ευρώ, ενώ παρατηρήθηκαν εκροές ύψους 52,91 εκατ. ευρώ από τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού αυξάνοντας τις συνολικές εκροές από την αρχή του χρόνου στα 1.399,7 εκατ. ευρώ.**

Το συστημικό ξεπούλημα των μετοχών ήρθε τελικά με βίαιο και επιθετικό τρόπο. Οι όγκοι συναλλαγών αυξήθηκαν θεαματικά, η προσφορά στις τραπεζικές μετοχές ήταν ασταμάτητη και οι εντεινόμενες πωλήσεις προκάλεσαν ελλείμματα σε περιθώρια ασφάλισης σε παράγωγα και μετοχές, αυξάνοντας την ορμή των απωλειών σε όλο το εύρος της αγοράς.

Σε αυτό κλίμα η ψυχραιμία και η αυτοσυγκράτηση ήταν κάτι άγνωστο, με αποτέλεσμα η εικόνα υπερβολής να συμπεριλάβει σχεδόν κάθε μετοχή της ελληνικής αγοράς ανεξαρτήτως ποιοτικών μεγεθών.

Εν συνεχεία και χωρίς τη συμβολή του παραμικρού θετικού νέου η αντίδραση οδήγησε σε επιθετικές αγορές, short covering και τζίρους άνω του 1 δισ. ευρώ.

Η ιδιοσυγκρασία της εγχώριας επενδυτικής κοινότητας παραμένει η ίδια σε όλη τη διαδρομή από τις 1.460 έως τις 5.340 μονάδες: Το ”μπουλούκι” συνωστίζεται με τον ίδιο τρόπο στην είσοδο και στην έξοδο αγνοώντας θεμελιώδη και επιχειρηματικά πλάνα, ακολουθώντας μόνο την τάση ή ”αντιγράφοντας” τις κινήσεις των πολύ κερδισμένων ξένων.

Δεν είναι κακό να ακολουθεί κανείς την τάση. Είναι όμως επιζήμιο να ακολουθεί κανείς ΜΟΝΟ την τάση. Τα πραγματικά και σοβαρά χρηματιστηριακά κέρδη δεν βγαίνουν στην πώληση αλλά σε μια καλή τιμή αγοράς. Όταν δηλαδή οι αξίες χάνουν τη διάστασή τους και πουλιούνται όσο-όσο και όπως-όπως.

Η εικόνα της περασμένης Τετάρτης έχει ισχυρή δόση από αυτή την υπερβολή, όχι γιατί οι τράπεζες βρέθηκαν με σημαντική προσφορά τίτλων αλλά γιατί εταιρίες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης χωρίς αξιόλογες χρηματιστηριακές αποδόσεις μετά την υποχώρηση του Αυγούστου αλλά με καλά θεμελιώδη ακολούθησαν και υπεραπέδωσαν στην πτώση έναντι του Γενικού Δείκτη, απογοητεύοντας το μικρό fun club των εγχώριων επενδυτών που είχε επιστρέψει έπειτα από καιρό στην αγορά.

Η αντίδραση που ακολούθησε δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκής για την αλλαγή της ψυχολογίας και θα χρειαστούν διάρκεια και μίγμα ειδήσεων προκειμένου να ξεπεραστούν οι αβεβαιότητες και το ψυχολογικό σοκ το οποίο υπέστη μεγάλο μέρος των χαρτοφυλακίων που ήταν επενδεδυμένο σε υψηλό ποσοστό τοποθετήσεων.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης στο κλείσιμο της εβδομάδας άφησε κάποιες υποσχέσεις για επιστροφή λίγο χαμηλότερα από την περιοχή των 5.050 μονάδων σε μια κίνηση ολικής επαναφοράς από υπερπουλημένα επίπεδα τιμών.

Το καθοδικό κενό που βρίσκεται μεταξύ των 4.920 και 4.950 αναμένεται να λειτουργήσει ως πρώτη αντίσταση, ενώ οι πωλητές θα κάνουν ακόμα πιο αισθητή την παρουσία τους κοντά στην περιοχή των 5.000 μονάδων.

Αν και η αγορά βρέθηκε προς στιγμήν κάτω από τον ΚΜΟ των 200 ημερών (4.870), η επιστροφή της αγοράς σε επίπεδα υψηλότερα των 4.900 μονάδων δημιούργησε μια μικρή απόσταση ασφαλείας από τη διατάραξη της μακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης. Από την άλλη πλευρά, είναι εξαιρετικά απίθανο η αγορά να συνεχίσει να ανεβαίνει χωρίς στάση καθώς οι σχηματισμοί ακίδας (”V”) τείνουν να εξομαλύνουν τη γωνιακή τους τροχιά και να αποφορτίζουν την ορμή των ταλαντωτών.

Οι πιθανότητες προς το παρόν είναι υπέρ των αγοραστών στη λογική της αντίδρασης, τα θεμελιώδη σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να χαρακτηριστούν ελκυστικά μετά την απομείωση 20 δισ. ευρώ από το σύνολο της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α., η τεχνική εικόνα και η ψυχολογία παραμένουν επιφυλακτικές ως προς τη μεθεπόμενη ημέρα καθώς ακόμα η αγορά δεν έχει αναπτύξει ισχυρά αντισώματα ώστε να λειτουργεί πιο ορθολογικά σε εξωγενείς πιέσεις. Σε αυτό το σύνολο η ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου και η πορεία των αμερικανικών δεικτών αναμένεται να δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το μέλλον της ελληνικής αγοράς.

* Ο Μάνος Χατζηδάκης είναι υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

** Το παρόν κείμενο αποτελεί αναδημοσίευση από το εβδομαδιαίο report της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v