Επενδύοντας στο Βιετνάμ: Η συνεργασία Alpha Trust-Dragon Capital

Τα χαρακτηριστικά της οικονομίας του Βιετνάμ αναλύει ο ιδρυτής της Dragon Capital Group κ. Dominic Scriven. Oι προοπτικές των μετοχών στην ασιατική χώρα και ποιους κινδύνους αντιμετωπίζουν οι αναδυόμενες αγορές.

Επενδύοντας στο Βιετνάμ: Η συνεργασία Alpha Trust-Dragon Capital

H έναρξη της συνεργασίας της Alpha Trust με τη βιετναμέζικη ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Dragon Capital Group έδωσε την ευκαιρία να συναντήσουμε τον κ. Dominic Scriven (φωτ.), ιδρυτή της εταιρείας, την κ. Le Yen Quynh, διαχειρίστρια επενδύσεων στο Vietnam Equity (UCITS) Fund, αλλά και την κ. Νότα Ζαγάρη, Senior Portfolio Manager της Alpha Trust, και να συζητήσουμε τις προοπτικές της συνεργασίας αλλά και τα ειδικά χαρακτηριστικά της οικονομίας και της αγοράς μετοχών του Βιετνάμ.

Ο κ. Scriven παρουσίασε την οικονομία και τις επενδυτικές συνθήκες που επικρατούν στο Βιετνάμ, την ιδιαίτερη δυναμική ανάπτυξης της χώρας και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και τα βασικά σημεία που προκαλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως το ισοζύγιο συναλλαγών, οι εξαγωγές, η σταθερότητα του νομίσματος, οι υποδομές και η ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος.

Ποιο είναι το προφίλ της εταιρείας;

Η Dragon Capital Group ιδρύθηκε το 1994 στο Βιετνάμ ως χρηματοοικονομική πλατφόρμα με επίκεντρο την αγορά του Βιετνάμ. Η εταιρεία ήταν η πρώτη που έφερε τα διεθνή πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης και επαγγελματικής διαχείρισης στον τοπικό χρηματοοικονομικό κλάδο. Απασχολεί 100 άτομα προσωπικό, με εγχώριους και διεθνείς επαγγελματίες που ηγούνται ομάδων για δανειοδότηση, διαχείριση ακίνητης περιουσίας, διαχείριση χαρτοφυλακίων, έρευνα, λογιστήριο, λειτουργικά συστήματα, νομικές υπηρεσίες και εξυπηρέτηση πελατών. Σήμερα η Dragon και οι θυγατρικές της διαχειρίζονται συνολικά 1,5 δισ. δολάρια κεφάλαια σε εισηγμένες μετοχές, εναλλακτικές μορφές ενέργειας, τίτλους σταθερού εισοδήματος και real estate.

Γιατί επιλέξατε την Alpha Trust για αυτή τη συνεργασία;

Αν και είναι η πρώτη μας επίσκεψη στην Ελλάδα, με την Alpha Trust υπάρχει κοινή αντίληψη της έννοιας της επένδυσης. Στο πλαίσιο του μηχανισμού επιλογής επενδύσεων της Alpha Trust θα περιλαμβάνεται πλέον το Vietnam Equity (UCITS) Fund (ΟΣΕΚΑ). Το fund είναι μόλις δύο ετών και το ύψος των κεφαλαίων υπό διαχείριση είναι 21 εκατ. δολάρια. Για το 2015, το fund σημείωσε την υψηλότερη απόδοση μεταξύ των διαθέσιμων επιλογών της Dragon Capital. Το VEUF στοχεύει σε μεσο-μακροπρόθεσμη αύξηση του κεφαλαίου, επενδύοντας σε τέσσερις τομείς της οικονομίας: τα καταναλωτικά αγαθά, την κοινή ωφέλεια, την περιουσία/κατασκευές και την τεχνολογία, και πλέον το ενδιαφέρον για το fund έχει αρχίσει και αυξάνεται.

Πώς θα χαρακτηρίζατε την οικονομία του Βιετνάμ;

Αμέσως μετά την παγκόσμια κρίση, η χώρα πέρασε σημαντική εσωτερική κρίση εξαιτίας των υπερβολικών και κακών επενδύσεων και το νόμισμα υποτιμήθηκε 35% την περίοδο 2008-2011. Στην προ φούσκας περίοδο, οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 36,5% ως προς το ΑΕΠ. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν σημαντικά την περίοδο της κρίσης στο 20%, ο αριθμός των τραπεζών μειώθηκε και μέρος της λύσης προήλθε τελικά από τις εταιρείες asset management διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Περίπου για τα μισά κόκκινα δάνεια η λύση προήλθε με αυτόν τον τρόπο. Εμείς περάσαμε την κρίση μας, η οποία κράτησε πέντε έτη, ξέρω ότι και η Ελλάδα έχει περάσει δύσκολα επίσης την τελευταία 5ετία. Πλέον όμως η οικονομία μας έχει ανακάμψει και αναπτύσσεται με ρυθμούς άνω του 6,5% και η ισοτιμία έχει ισορροπήσει. Το ισοζύγιο πληρωμών είναι πλεονασματικό και η οικονομία εξάγει έτοιμα προϊόντα, αντικαθιστώντας τις εξαγωγές των εμπορευμάτων. Οι σημαντικότερες εξαγωγικές περιοχές είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στο Βιετνάμ κυμάνθηκαν στα 15 δισ. δολάρια περίπου πέρυσι ή 7% του ΑΕΠ και σε έργα υποδομών, ροή η οποία δεν μειώθηκε ούτε κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Η Κορέα αποτελεί το μεγαλύτερο επενδυτή, ενώ άλλες χώρες είναι η Σιγκαπούρη, η Ιαπωνία και επιχειρήσεις που επιχειρούσαν στην Κίνα. Πλέον εταιρείες όπως η Microsoft, η Samsung, την προηγούμενη εβδομάδα η Apple έχουν επενδύσει στο Βιετνάμ σε προϊόντα τεχνολογίας. H συμμετοχή του δημοσίου στο ΑΕΠ μειώνεται και ο ιδιωτικός τομέας και οι ξένες επενδύσεις παίρνουν τη θέση του. Επίσης και το κράτος επενδύει σε πολλά έργα υποδομής σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ιαπωνία.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της αγοράς μετοχών του Βιετνάμ;

Το Βιετνάμ είναι αρκετά μακριά από την Ευρώπη και δεν υπάρχει αρκετή πληροφόρηση για τη χώρα πέραν του γνωστού πολέμου στο παρελθόν. Ωστόσο, το σύγχρονο Βιετνάμ είναι διαφορετικό και αυτό το νέο θέλουμε να παρουσιάσουμε στον επενδυτικό κόσμο αφού π.χ. τα 2/3 του πληθυσμού δεν είχαν καν γεννηθεί στη διάρκεια του πολέμου. H σύγκριση μεταξύ της Ελλάδας και του Βιετνάμ είναι ενδιαφέρουσα μιας και δεν απέχουν σημαντικά σε όρους ΑΕΠ μεταξύ τους, όμως ο πληθυσμός του Βιετνάμ είναι πάνω από 90 εκατ. και η μέση ηλικία είναι 31 ετών.

Επίσης σε όρους κεφαλαιοποίησης, η ελληνική αγορά κυμαίνεται περίπου στα 40 δισ. ευρώ ενώ η αγορά του Βιετνάμ είναι 60 δισ. δολάρια ή 30% του ΑΕΠ. Ο τραπεζικός κλάδος είναι το 30%, το real estate και ο κατασκευαστικός κλάδος το 17%, το 20% ο κλάδος καταναλωτικών προϊόντων, ο πετρελαϊκός κλάδος περίπου το 10% και ο ΙΤ περίπου 5%. Η χώρα κατατάσσεται στις frontier αγορές αλλά σε 2-3 χρόνια θα μπορούσε να εισέλθει στις αναδυόμενες αγορές. Στο χρηματιστήριο είναι εισηγμένες 700 εταιρείες με τις 50 μεγαλύτερες να αποτελούν το 80% της συνολικής κεφαλαιοποίησης.

Ποιες είναι προοπτικές της αγοράς μετοχών του Βιετνάμ;

Η αγορά μετοχών έχει πολύ υψηλές προοπτικές, αν και τώρα βρίσκεται σε στενό εύρος διακύμανσης. Ωστόσο, η αξία θα μπορούσε πολύ εύκολα να ανέλθει στα 100 δισ. δολάρια, δεν ξέρω το πότε ακριβώς, εξαιτίας του σημαντικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων των κρατικών εταιρειών. Αυτός θα είναι ο καταλυτικός παράγοντας για την ανοδική πορεία. Για την περίοδο 2014-2016, ο επίσημος σχεδιασμός περιλαμβάνει την πώληση συμμετοχών και την εισαγωγή στο χρηματιστήριο (IPO) 430 κρατικών εταιρειών εκτιμώμενης αξίας 28 δισ. δολάρια. Μέχρι στιγμής μόνο το 1/5 έχει επιτευχθεί οπότε οι διαδικασίες εισαγωγής θα πρέπει να επιταχυνθούν.

Σημαντικές εταιρείες όπως τα αεροδρόμια της χώρας εισήχθησαν πρόσφατα, ενώ σημαντικές εταιρείες όπως η κρατική εταιρεία ενέργειας, πετρελαίου, τσιμέντων, κινητής τηλεφωνίας, ζυθοποιίας αναμένεται να εισέλθουν στο χρηματιστήριο την επόμενη διετία. Οι πρόσφατες δημόσιες εγγραφές (IPOs) έχουν πραγματοποιηθεί με δείκτη τιμής προ λογιστική αξία στη μία φορά. Η τρέχουσα αποτίμηση της αγοράς είναι 12,6 φορές τα κέρδη ανά μετοχή για το 2016 και ο ρυθμός αύξησης των κερδών εκτιμάται στο 20%, με τη μερισματική απόδοση στο 3,2%.

Τέλος, τι προβλέπετε για τις αναδυόμενες αγορές τα επόμενα έτη;

Για τις αναδυόμενες αγορές συνολικά υπάρχουν δύο κίνδυνοι βασικά. Η έκθεση στις τιμές των εμπορευμάτων από τις χώρες που εξάγουν και οι αναδυόμενες χώρες που έχουν σημαντικό δανεισμό σε ξένο νόμισμα. Το Βιετνάμ δεν εμφανίζει κανένα κίνδυνο από τους δύο παραπάνω, είμαστε ασφαλείς από τέτοια μάκρο σοκ και ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ είναι στο 20% του ΑΕΠ. Η χώρα έχει σημαντικές εξαγωγές σε αγροτικά προϊόντα όπως καουτσούκ, ρύζι, πιπέρι καφές, κάσιους, κανέλα αλλά δεν αποτελεί σημαντικό παραγωγό ή εισαγωγέα πετρελαίου. Επίσης είμαστε σε φάση που ξεπερνάμε την κρίση και η οικονομία είναι σε ανοδική τροχιά, οπότε δεν υπάρχουν σημαντικοί πτωτικοί κίνδυνοι και η μάκρο εικόνα είναι καλή.

Συνολικά, το περιθώριο ανόδου δημιουργείται από τις ξένες επενδύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και μακροπρόθεσμα, από τη δημιουργία εγχώριων θεσμών στη χώρα. Το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών είναι ισχυρό για τις μετοχές της χώρας και ο μόνος περιοριστικός παράγοντας για την ώρα είναι η δυσκολία να επενδύσεις στην αγορά λόγω της χαμηλής ρευστότητας.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v