Ανάπτυξη και κίνδυνοι για τον ανοδικό κύκλο

Μετά τις πρόσφατες πιέσεις στις μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο και παρατηρώντας τον χαρακτήρα της αντίδρασης των αγορών προς αυτές, επιβεβαιώσαμε τη θέση μας ότι οι βασικοί παράγοντες της αισιοδοξίας, η αυξημένη ρευστότητα για επενδύσεις και η διάθεση για επιχειρηματικές συμφωνίες παραμένουν σταθεροί οδηγοί της θετικής τροχιάς (momentum) των αγορών. Γράφει ο Νίκος Χρυσοχοΐδης.

Ανάπτυξη και κίνδυνοι για τον ανοδικό κύκλο
του Νίκου Χρυσοχοΐδη (*)

Μετά τις πρόσφατες πιέσεις στις μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο και παρατηρώντας τον χαρακτήρα της αντίδρασης των αγορών προς αυτές, επιβεβαιώσαμε τη θέση μας ότι οι βασικοί παράγοντες της αισιοδοξίας, η αυξημένη ρευστότητα για επενδύσεις και η διάθεση για επιχειρηματικές συμφωνίες παραμένουν σταθεροί οδηγοί της θετικής τροχιάς (momentum) των αγορών.

Η ενίσχυση της απόδοσης των ομολόγων του δολαρίου και του ευρώ, λόγω της πρόβλεψης ότι η ικανοποιητική οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη θα μπορούσε να οδηγήσει σε πληθωριστικές πιέσεις, προβληματίζει για το αν οι μετοχικές αξίες χάνουν λίγη από την ελκυστικότητά τους.

Ωστόσο, οι αποδόσεις των τίτλων σταθερού εισοδήματος εξακολουθούν να υπολείπονται σε σχέση με τις δυνητικές αποδόσεις των μετοχών, δίνοντας στις δεύτερες το προβάδισμα στις επενδυτικές επιλογές.

Αρκεί να αποκατασταθεί το, προσφάτως διαταραχθέν, ήπιο περιβάλλον των επιτοκίων και να εξακολουθήσει να ενισχύεται το διαθέσιμο εισόδημα του μέσου καταναλωτή στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Στην εγχώρια αγορά, ο δείκτης FTSE/ASE-20 βρίσκεται σε ελκυστικά επίπεδα: υπολείπεται της δίκαιης αποτίμησής του, την οποία υπολογίζουμε στις 2.890 μονάδες, διαπραγματεύεται στις 14 φορές τα προσδοκώμενα κέρδη για την τρέχουσα χρήση, ενώ το 2006 τα μερίσματα των μετοχών που τον απαρτίζουν, απέδωσαν κατά 2,8%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η αποτίμηση του FTSE/ASE-40 είναι σαφώς απαιτητικότερη, με τον δείκτη να διαπραγματεύεται 7% υψηλότερα από τη δίκαιη τιμή του και τον λόγο P/E στις 16 φορές τα προσδοκώμενα κέρδη, ενσωματώνοντας τις προσδοκίες για μεγαλύτερη εξέλιξη της εταιρικής κερδοφορίας και για επιχειρηματικές συμφωνίες. Το ίδιο ισχύει και για τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Σε αυτό το περιβάλλον ανάπτυξης, είναι θεμιτή η αναζήτηση υψηλότερης απόδοσης με ταυτόχρονη ανάληψη μεγαλύτερου κινδύνου. Η πρακτική αυτή αφορά τόσο στις επιχειρήσεις (αύξηση δανεισμού για επενδύσεις, εξαγορές, συγχωνεύσεις και νέα επιχειρηματικά projects) όσο και στους επενδυτές (μεγαλύτερη έκθεση στις μετοχές και στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις).

Υπό αυτές τις συνθήκες, προστασία παρέχουν μόνο η σωστή διασπορά και η σωστή αποτίμηση της πραγματικής ανάπτυξης κάθε εταιρείας. Στοιχεία όπως η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων σε συνδυασμό με την ορθολογική σχέση δανεισμού και λειτουργικής κερδοφορίας βοηθούν ώστε να ξεχωρίσουν οι λογικές επιχειρηματικές στρατηγικές από τις παρακινδυνευμένες εξορμήσεις.

Όταν η αγορά ”γυρίζει” και όλοι επιθυμούν ένα μερίδιο κερδών, ζητούμενο είναι πόσο πληρώνουν γι’ αυτό και πόσο αυτό αποδίδει σε βάθος χρόνου.

* Σύμβουλος Επενδύσεων της Ν. Χρυσοχοΐδης ΑΧΕ


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v