Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Πως κερδίζουμε από τα Αμοιβαία”

Δύο χρήσιμες κατευθύνσεις για επικερδείς επενδύσεις στα Αμοιβαία προκρίνει ο Αν. Τσομπανίδης, της Alico - Eurobank ΑΕΔΑΚ, τονίζοντας ότι τα Α/Κ δεν πρέπει να ταυτίζονται με τα μετοχικά, καθώς στο τέλος εξαμήνου το 60% των συνολικών κεφαλαίων ήταν τοποθετημένα σε βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις σε νομίσματα, έναντι 23% σε μετοχές.

”Πως κερδίζουμε από τα Αμοιβαία”
Toυ Αναστασίου Τσομπανίδη, διευθυντή Μάρκετινγκ στην Alico - Eurobank A.Ε.Δ.Α.Κ.

Κατά καιρούς όλοι μας ανεξάρτητα από το αν επενδύουμε ή όχι σε αμοιβαία κεφάλαια διαβάζουμε σχόλια του τύπου ”Εξαγορές και αρνητικές αποδόσεις”. Κρίνεται λοιπόν σκόπιμο να δώσουμε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία για τα χαρακτηριστικά της επένδυσης αυτής:

* Μετά από μια τριετία διαρκούς πτώσης των τιμών στο χρηματιστήριο οι μεριδιούχοι των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων διατήρησαν στην πλειοψηφία τους τις θέσεις τους, ενώ οι εξαγορές που πραγματοποιήθηκαν θεωρούνται αντικειμενικά περιορισμένες (περί το 1 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση).

* Η όποια αμφισβήτηση υπάρχει για την επαγγελματική διαχείριση που προσφέρουν τα αμοιβαία κεφάλαια δεν ανταποκρίνεται τις περισσότερες φορές στην πραγματικότητα. Και αυτό διότι οι απώλειες των μετοχικών αμοιβαίων κατά την τριετία 1999 – 2002 ήταν σημαντικά χαμηλότερες από τις αντίστοιχες που σημείωσαν τόσο ο γενικός δείκτης όσο και οι υπόλοιποι δείκτες που αποτυπώνουν την πορεία των μετοχών σε επιμέρους κατηγορίες.

* Είναι λάθος να ταυτίζουμε τη συλλογική αυτή μορφή επένδυσης μόνο με τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια. Οι 27 εταιρίες διαχείρισης προσφέρουν 270 διαφορετικά προϊόντα που καλύπτουν όλο το φάσμα των αναγκών του Έλληνα επενδυτή. Επιπλέον το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εταιρίες διαχείρισης είναι ιδιαίτερα αυστηρό με αποτέλεσμα ο επενδυτής να έχει καθημερινά στοιχεία τόσο για την πορεία της περιουσίας του όσο και για τις καθημερινές επιλογές των διαχειριστών της εταιρίας στην οποία εμπιστεύθηκε το κεφάλαιό του.

* Η βελτίωση της υποδομής των ΑΕΔΑΚ και τα σημαντικά διδάγματα που έχουν αποκομίσει διαχειριστές και επενδυτές αντανακλώνται στην αντιπροσωπευτική μέση διασπορά των κεφαλαίων των μεριδιούχων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του α΄ εξαμήνου του έτους η αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων παρουσίαζε την εξής διασπορά: Το 60% των κεφαλαίων ήταν τοποθετημένα σε βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις σε ευρώ και άλλα νομίσματα, το 23% σε ελληνικές και διεθνείς μετοχές και το 17% σε ελληνικά και διεθνή ομόλογα.

Αυτή η διασπορά αντιπροσωπεύει σε ιδιαίτερα αξιόπιστο βαθμό τις τρέχουσες συνθήκες των αγορών και κυρίως μια λογική προσδοκία για όσους επιθυμούν να αναλάβουν μέτριο κίνδυνο και να καρπωθούν ανταγωνιστικές αποδόσεις σε ένα χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον δύο έτων. Οι δε επιλογές που μπορούν να ακολουθήσουν οι επενδυτές συνδέονται με ένα μικτό αμοιβαίο κεφάλαιο ή με περισσότερα αμοιβαία κεφάλαια πουν ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες.

Στο ερώτημα λοιπόν εάν είναι ο κατάλληλος χρόνος για επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια η απάντηση είναι θετική αφού η εκατονταετής ιστορία του θεσμού μας δίνει δύο χρήσιμες κατευθύνσεις:

* Στα αμοιβαία κεφάλαια κερδίζουμε όταν επενδύσουμε συστηματικά και σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα αποφεύγοντας κατά το δυνατόν τους κινδύνους και τις ακραίες διακυμάνσεις των αγορών.

* Επενδύουμε με βάση εφικτούς οικονομικούς στόχους και λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας. Και κυρίως χωρίς να δίνουμε την πρώτη προτεραιότητα στο εάν επενδύουμε στις πιο υψηλές ή τις πιο χαμηλές τιμές αλλά στο πως διασπείρουμε το κεφάλαιο μας σε διαφορετικά αμοιβαία κεφάλαια.

Άλλωστε σχετική στατιστική έρευνα έχει δείξει ότι δύο επενδυτές που συμμετέχουν τακτικά σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια και ο ένας επενδύει στις υψηλότερες και ο άλλος στις χαμηλότερες τιμές του γενικού δείκτη μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα και οι δύο θα καρπούνται αποδόσεις που θα βρίσκονται πολύ κοντά η μία στην άλλη.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v