Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο λόγοι για την υποχώρηση του δολαρίου

Τον μηχανισμό της μεγάλης ανόδου, αλλά και της πρόσφατης πτώσης του αμερικανικού νομίσματος, εξηγεί ο κ. Πλάτωνας Μονοκρούσος, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της EFG Eurobank, εκτιμώντας, μεταξύ άλλων, ότι το ευρώ θα αγγίξει τα επίπεδα 1,05 στις επόμενες εβδομάδες.

Δύο λόγοι για την υποχώρηση του δολαρίου
του Πλάτωνα Μονοκρούσου, επικεφαλής τμήματος ανάλυσης της EFG Eurobank

Ergasias

”Αναμφισβήτητα, η πλέον σημαντική εξέλιξη στις αγορές συναλλάγματος από τις αρχές Απριλίου ήταν η μεγάλη αποδυνάμωση της ισοτιμίας του αμερικανικού δολαρίου έναντι των περισσοτέρων ξένων νομισμάτων. Η αποδυνάμωση αυτή επιταχύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες με το δολάριο ΗΠΑ να δέχεται σημαντικές πιέσεις την περασμένη Παρασκευή και να ”χτυπάει” νέα χαμηλά έναντι του ευρώ, της στερλίνας και του ελβετικού φράγκου.

Συγκεκριμένα, η ισοτιμία ευρώ/δολλάριο ΗΠΑ ανήλθε στα επίπεδα των 1.0210 δολ/ευρω στις αγορές Ασίας την Παρασκευή (υψηλό 31 μηνών), έχοντας ανατιμηθεί κατά περίπου 19% από επίπεδα κάτω των 0.86 στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ποιες όμως οι αιτίες αποδυνάμωσης του Αμερικανικού νομίσματος και ποίες οι προοπτικές για τους επόμενους μήνες?

Κατά την άποψή μου η δημιουργία σημαντικών ανισορροπιών στην οικονομία των ΗΠΑ, - μεταξύ των οποίων η ”κερδοσκοπική φούσκα” στις χρηματιστηριακές αγορές, το διογκούμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και η υπερχρέωση του ιδιωτικού τομέα- κατά την περίοδο της επενδυτικής έκρηξης στον τομέα την ”νέας οικονομίας” το δεύτερο μισό την προηγούμενης δεκαετίας, αποτέλεσε την θεμελιώδη αιτία της αποδυνάμωσης αυτής.

Σχετικά με το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών πρέπει να σημειωθεί ότι η διόγκωση αυτού κατά το 2ο μισό της προηγούμενης δεκαετίας δεν αποτέλεσε σημαντικό πρόβλημα για το δολάριο. Πράγματι, τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ είχαν προσελκύσει μεγάλες ποσότητες κεφαλαίων είτε με τη μορφή απευθείας επενδύσεων είτε με τη μορφή επενδύσεων χαρτοφυλακίου.

Οι εισροές αυτές αποτέλεσαν κυρίως αγορές αμερικανικών εταιρικών ομολόγων και άλλων προϊόντων σταθερού εισοδήματος από ξένους επενδυτές και σε μεγάλο βαθμό υπερκέρασαν το διογκούμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (US Treasury) οι επενδυτικές αυτές εισροές όχι μόνο ανέκαμψαν κατόπιν προσωρινής πτώσης τους αμέσως μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου αλλά ανήλθαν σε ιστορικά υψηλά το 4ο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Η αντίστοιχη εικόνα για την ευρωζώνη αν και σημείωσε εμφανή βελτίωση την περίοδο Μαίου-Νοεμβρίου - κατόπιν σημαντικών κεφαλαιουχικών εκροών από την αρχή της δημιουργίας του ευρώ - υπολείπεται σημαντικά αυτής στις ΗΠΑ.

Κατά την άποψή μου, οι εξελίξεις αυτές δικαιολογούν σε μεγάλο την διατηρήσιμη άνοδο του δολαρίου τα τελευταία έτη. Με άλλα λόγια, κατά την περίοδο 1996-2001 δολλάριο συμπεριφέρθηκε ως νόμισμα χώρας με πλεονασματικό ισοζύγιο συναλλαγών παρά την συμαντική διεύρυνση του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ.

Από την αρχή του τρέχοντος έτους συντελείται μια σημαντική αλλαγή στη δομή του ισοζυγίου συναλλαγών των ΗΠΑ η οποία δικαιολογεί τις πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος:

1. Σημειώνεται μια σημαντική διεύρυνση του ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών καθώς η οικονομία των ΗΠΑ ανακάμπτει ταχύτερα από ότι οι οικονομίες των κύριων εμπορικών εταίρων και σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις το έλλειμμα θα ανέλθει στα 5% του αμερικανικού ΑΕΠ στο τέλος του τρέχοντος έτους από 4,1% το 2001.

2. Παρατηρείται επιβράδυνση των επενδυτικών εισροών προς τις ΗΠΑ κατά του πρώτους μήνες του έτους η οποία δεν αποκλείεται να ενταθεί λόγω των επιδεινούμενων συνθηκών στις κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ. Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι υπάρχουν δύο δίοδοι αποκατάστασης της ελκυστικότητας των αμερικανικών αγορών: είτε μέσω ενός ασθενέστερου δολαρίου είτε μέσω υψηλότερων επιτοκίων.

Προφανώς, με τα βασικά επιτόκια των ΗΠΑ στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 και πλέον ετών, μια σημαντική διολίσθηση του δολαρίου είναι η μόνη ανοικτή δίοδος αποκατάστασης της ανισορροπίας του ισοζυγίου συναλλαγών των ΗΠΑ.

Ο μηχανισμός που περιέγραψα παραπάνω δικαιολογεί τη μεγάλη πρόσφατη διολίσθηση του δολαρίου η οποία μάλλον θα συνεχισθεί κατά το τρέχον τρίμηνο. Πιστεύω ότι επίπεδα 1.05 έναντι του ευρω είναι πιθανά τις επόμενες εβδομάδες/μήνες πριν δούμε κάποια σταθεροποίηση / επανενίσχυση (ενδεχομένως κάτω από τα επίπεδα του 0.98) προς το τέλος του έτους με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν καλύτερες συνθήκες στις αγορές κεφαλαίων και πιο εμφανείς ενδείξεις σχετικά με την διατηρησιμότητα της οικονομίας των ΗΠΑ. Αναμένεται κάποια σημαντική στροφή.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v