Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Marfin Bank: ”Αισιόδοξο Ξεκίνημα”

Θετική άποψη για τις μετοχές και αρνητική για τα ομόλογα ”υιοθετεί” η Marfin Bank για το 2006, σε ανάλυση που φέρει τον τίτλο ”Αισιόδοξο ξεκίνημα” (Φεβρουάριος 2006). Παράλληλα εκτιμά επιτάχυνση της ανάπτυξης σε ευρωζώνη και Ιαπωνία. Τα σχόλια για Ελλάδα, συνάλλαγμα και εμπορεύματα.

Marfin Bank: ”Αισιόδοξο Ξεκίνημα”
Για το 2006, οι αναλυτές της Marfin Bank εκτιμούν ότι η ανάπτυξη θα συνεχίσει να επιβραδύνεται στις ΗΠΑ, ενώ αντίθετα θα επιταχυνθεί στην Ευρωζώνη και στην Ιαπωνία. Ταυτόχρονα, παραμένουν αρνητικοί στα ομόλογα και θετικοί για τις μετοχές, με την υπεραισιοδοξία των επενδυτών, όμως να τους προβληματίζει.

Η παραπάνω άποψη βασίζεται στις εκτιμήσεις της Marfin Bank (επικεφαλής ανάλυσης - Δ. Σκαπινάκης), που περιέχονται σε ανάλυση (Φεβρουάριος 2006) με τίτλο ”Αισιόδοξο Ξεκίνημα”.

Από την αρχή του χρόνου οι μετοχές υπεραποδίδουν των ομολόγων καθώς οι επενδυτές αυξάνουν την έκθεση τους σε κίνδυνο, με το δολάριο να υποχωρεί έναντι των περισσοτέρων νομισμάτων και το πετρέλαιο, το χρυσό και τα εμπορεύματα ενισχύονται σημαντικά, τονίζουν οι αναλυτές της Marfin Bank.

Η Fed στην τελευταία συνεδρίαση της υπό την προεδρία του Αλαν Γκρίνσπαν ανέβασε τα επιτόκια στο 4,50%. Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να στηρίζεται στις εξαγωγές. Τα στοιχεία από την κατανάλωση είναι μικτά καθώς οι λιανικές πωλήσεις υποχωρούν παρόλο που η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις προοπτικές της οικονομίας βρίσκεται σε πολυετή υψηλά και η ανεργία, αν δεν υποχωρεί, τουλάχιστον παραμένει υπό έλεγχο. Στην συνεδρίαση του Μαρτίου η ECB πιθανόν θα αυξήσει τα επιτόκια στο 2,50%.

--- Τα σχόλια για την Ελλάδα

Το 2006 ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για την αγορά. Ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να σταθεροποιηθεί πάνω από τις 4.000 μονάδες, επίπεδο στο οποίο τελευταία φορά είχε βρεθεί το Μάιο του 2000.

Συγκεκριμένα, σε επίπεδο Γ∆ η αγορά ενισχύεται από την αρχή του χρόνου σχεδόν 10%, με τις εταιρείες μικρότερης κεφαλαιοποίησης να πλησιάζουν σε απόδοση το 20%. Όπως το 2005 έτσι και φέτος, η Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά υπεραποδίδει της Ευρωζώνης, της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ. Καλύτερη απόδοση από το ΧΑ έχουν ορισμένα χρηματιστήρια των αναδυομένων αγορών.

Επιπλέον, το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον ευνοεί τις μετοχές έναντι των ομολόγων, οι Ελληνικές μετοχές έχουν άνοδο κερδοφορίας αρκετά μεγαλύτερη των Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών μετοχών ενώ παράλληλα, με βάση την προβλεπόμενη ανάπτυξη είναι αποτιμημένες ελκυστικά.

Τέλος, η αναδιάρθρωση εταιριών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και η προοπτική των Βαλκανίων, βελτιώνουν περαιτέρω τις θετικές προοπτικές.

Αν και η άνοδος αυτή τη φορά έχει ουσιώδεις διαφορές σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αναφέρεται στην ανάλυση, προβληματιζόμαστε από την ταχύτητα της ανόδου, από τις συνεχιζόμενες εκροές στα αμοιβαία κεφάλαια και από τις επιπτώσεις που θα έχει στην κατανάλωση και άρα στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης καθώς και η ενδεχόμενη λήψη μέτρων αύξησης των κρατικών εσόδων.

Επομένως, αν και παραμένουμε θετικοί για την αγορά στα πλαίσια ενός καλά διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου, στα τρέχοντα επίπεδα θα ήμασταν διστακτικοί να αυξήσουμε τις θέσεις μας. Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επιλογές τους, επισημαίνουν οι αναλυτές της Marfin Bank.

--- Τα σχόλια για τις μετοχές

Οι αναλυτές της Marfin Bank παραμένουν συνολικά θετικοί για τις μετοχές καθώς: α) ο ρυθμός αύξησης της κερδοφορίας 2006 σε Ευρώπη και ΗΠΑ παραμένει ικανοποιητικός και συνεχώς αυξανόμενος (+10% και Μετοχές +13% αντίστοιχα) παρόλο που επιβραδύνεται σε σχέση με το 2005, β) η κερδοφορία δεν εξαρτάται από τις εταιρείες ενέργειας, γ) οι αποτιμήσεις με όρους P/E είναι λογικές τόσο σε απόλυτους όσο και σε σχετικούς όρους (τo P/E 06 της μέσης εταιρείας είναι 15 στην Ευρώπη και 16,8 στις ΗΠΑ), δ) τα πραγματικά επιτόκια είναι χαμηλά και ε) ένα τμήμα της πλεονάζουσας εταιρικής ρευστότητας βρίσκεται σε αναζήτηση συμφωνιών εξαγοράς, ή προορίζεται για αυξημένα μερίσματα και επαναγορά ιδίων μετοχών.

Από την άλλη μεριά, αναγνωρίζουν την ενδεχόμενη επίπτωση που θα έχει στα κέρδη και στις αποτιμήσεις των μετοχικών αγορών η μεγαλύτερη του αναμενόμενου άνοδος των επιτοκίων, η εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου στα ύψη και τυχόν επιβράδυνση της οικονομίας.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι οι αναθεωρήσεις κερδοφορίας έχουν αρχίσει να υποχωρούν (στις ΗΠΑ είναι οριακά θετικές), εξέλιξη που ίσως οφείλεται στο ότι τα λειτουργικά περιθώρια είναι δύσκολο να διατηρηθούν στα υψηλά επίπεδα που βρίσκονται.

Τέλος, παραμένουν θετικοί για την Ευρώπη και αρνητικοί για τις ΗΠΑ. Η προτίμηση τους στην Ευρώπη οφείλεται στο ότι οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικότερες και οι εταιρείες συνεχίζουν την αναδιάρθρωση.

Ταυτόχρονα, εκτιμούν ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη έχει περισσότερες πιθανότητες να επιταχυνθεί το 2006 ως προς το 2005 παρά να επιβραδυνθεί, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ όπου περιμένουν μικρή επιβράδυνση.

Τέλος, δεν πιστεύουν ότι η ECB θα ανεβάσει τα επιτόκια τόσο επιθετικά όσο η Fed, άρα, δεν θεωρούν ότι οι Ευρωπαϊκές αγορές θα ταλαιπωρηθούν όπως συνέβη στις ΗΠΑ. Βέβαια, η υποαπόδοση της αγοράς των ΗΠΑ το 2005 και ο περιορισμός του discount διαπραγμάτευσης Ευρώπης/ΗΠΑ, μπορεί να λειτουργήσουν ως αφορμή ώστε αρκετοί επενδυτές να στραφούν στην αγορά των ΗΠΑ.

Το σύνθετο μακροοικονομικό περιβάλλον, η οριακά θετικές αναθεωρήσεις κερδοφορίας στις ΗΠΑ και η ενδεχόμενη υποτίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, μας κάνουν διστακτικούς προς το παρόν να ακολουθήσουμε μίατέτοια λογική.

--- Τα σχόλια για το συνάλλαγμα και τα εμπορεύματα

Η χρονιά ξεκίνησε άσχημα για το δολάριο, το οποίο συνέχισε να υποχωρεί έναντι των περισσοτέρων νομισμάτων (ορισμένες φορές βίαια), στα πλαίσια της τάσης που διαμορφώθηκε στα μέσα Νοεμβρίου. Από την αρχή του μήνα και σε σχέση με το ευρώ, το δολάριο υποχώρησε μέχρι τα επίπεδα των 1,23 αλλά στη συνέχεια ενισχύθηκε για να κλείσει τον μήνα στο 1,2090, τονίζεται στην ανάλυση.

Αντίστοιχα ως προς το γεν, το δολάριο έκανε χαμηλό στο 114,15 και έκλεισε τον μήνα στο 117,61.

Τέλος, οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν σχεδόν 12% (WTI) τον Ιανουάριο, πλησιάζοντας τα υψηλά του Σεπτεμβρίου, εν μέσω των ανησυχιών που δημιούργησε ο άσχημος καιρός, τα γεγονότα στο Ιράν και οι επιθέσεις σε πετρελαϊκές εταιρείες στην Νιγηρία.

Ο χρυσός ευρισκόμενος σε πολυετή υψηλά, ξεπέρασε και τα 570 δολ/ουγγιά ενισχυόμενος κατά 10% στη διάρκεια του μήνα. Μεγάλη άνοδο σημειώνουν και τα μέταλλα, ενώ αντίθετα ο δείκτης των ναύλων ξηρού φορτίου υποχώρησε για 4ο στη σειρά μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v