Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα τρίμηνα από Merit - Magna Trust (update)

Υποχώρηση 14% εμφανίζει η συνολική κερδοφορία 333 εισηγμένων για το α’ τρίμηνο, ενώ αν αφαιρεθούν τα κέρδη των τραπεζών (που υποχώρησαν σημαντικά), τότε προκύπτει άνοδος 4% έναντι ανόδου 5% των πωλήσεων, επισημαίνει η Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ. Δείτε τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα από Magna Trust και Merit ΑΧΕΠΕΥ.

Τα τρίμηνα από Merit - Magna Trust (update)
Τα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2002 των εισηγμένων εταιριών σε μητρική και ενοποιημένη βάση, με βάση τα αποτελέσματα πολύ μεγάλου ”δείγματος” των εταιριών, καθώς και τις αλλαγές που σημειώθηκαν σε κλαδικό επίπεδο επεξεργάσθηκε το τμήμα ανάλυσης της Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ. *

Οπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος του Τμήματος Ανάλυσης της Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ, αρνητικά ξεκίνησε στο σύνολο της η χρήση του 2002 με ένα σημαντικό δείγμα 333 εισηγμένων εταιριών να εμφανίζει συνολική μείωση της κερδοφορίας κατά 14%.

Το αποτέλεσμα αυτό στρεβλώνεται σε μεγάλο βαθμό από την υστέρηση του α’ οικονομικού τριμήνου των χρηματοοικονομικών εταιρειών (Τράπεζες, Ασφάλειες και Εταιρίες Επενδύσεων), χωρίς τις οποίες τα απλά εταιρικά αποτελέσματα εμφανίζουν αύξηση της κερδοφορίας κατά 4%. Το ποσοστό αυτό συμβαδίζει και με την αύξηση του κύκλου εργασιών η οποία κινείται σε αντίστοιχα ποσοστά (5%).

Σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα κέρδη 333 εταιρειών, αυτά διαμορφώνονται στα 1,62 δισ. ευρώ έναντι 1,90 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν, ενώ ο τζίρος βελτιώθηκε κατά 5% στα 9,1 δισ. ευρώ έναντι 8,7 δισ. ευρώ.

Σχεδόν παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και τα συνολικά ενοποιημένα αποτελέσματα (μείωση 14% με ελαφρά αύξηση του τζίρου 6%).

Από τις 333 εταιρίες οι 174 βελτίωσαν την εικόνα τους, ενώ 159 δεν κατάφεραν να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Σε αυτή την χρήση οι τηλεπικοινωνίες πήραν την ”πρωτιά” σε συνεισφορά κερδών στο σύνολο από τις τράπεζες (25% από 36% το 2001), πραγματοποιώντας το 30% των συνολικών κερδών και το 22% στο συνολικό τζίρο. Μια εξέλιξη η οποία σιγά σιγά γίνεται και βίωμα της αγοράς αφού στις τρεις εισηγμένες εταιρίες του κλάδου η αγορά στηρίζει τις ελπίδες της για ένα νέο φυσικό ηγέτη που θα προκαλέσει εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό και θα δημιουργήσει κινητικότητα γύρω από το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης, αναφέρεται στους νικητές, δηλ. στους κλάδους και τις εταιρίες που ξεχώρισαν για τις επιδόσεις τους.

Για άλλη μια χρονιά οι κατασκευαστικές εταιρίες δείχνουν πως έχουν αρκετές δυνάμεις να συνεχίσουν την σταθερά ανοδική πορεία τους που κρατάει από το 1999. Οι μεγάλες κατασκευαστικές με τα υψηλά ανεκτέλεστα δείχνουν να βελτιώνουν τόσο την κερδοφορία όσο και το τζίρο τους παρά τις διεργασίες για την απόκτηση των νέων πτυχίων που θα μπορούσαν να τις είχαν επιβαρύνει με υψηλό κόστος.

Ευθέως ανάλογη συμπεριφορά εμφανίζουν οι εταιρίες τσιμέντου οι οποίες ακολουθούν μια σταθερά ανοδική πορεία με σαφώς βελτιωμένο όμως το περιθώριο κέρδους

Οι εταιρίες πετρελαιοειδών καθώς και η ΔΕΗ έδειξαν πως ο χώρος της ενέργειας παραμένει κερδοφόρος. Ιδιαίτερα ωφελημένες οι εταιρίες διύλισης λόγω της ευνοϊκής συγκυρίας με την υψηλή τιμή του euro και της χαμηλής τιμής του πετρελαίου δείχνουν οτι το 2001 θα ξεχαστεί πολύ γρήγορα αν και οι ρυθμοί αύξησης των αποτελεσμάτων πιθανώς να εμφανίσουν κάποια επιβράνδιση της τάσης κατά τα προσεχή τρίμηνα.

Οι εταιρίες ψυχαγωγίας καθώς και η διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών όχι μόνο δείχνει να διατηρεί την δυναμική της κερδοφορίας του 2001 αλλά παρουσιάζει αλματώδη άνοδο ανεξαρτήτως εξωτερικών παραγόντων. Οι εταιρίες του κλάδου ίσως βρίσκονται στις πιό ελκυστικές αποτιμήσεις από οποιοδήποτε άλλο κλάδο σε όρους πολλαπλασιαστών και ανάπτυξης κερδών, με αυξημένη μάλιστα συνεισφορά στην κλαδική κατάταξη της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιριών.

Μετά από μια πολύ άσχημη και για πολλούς δυσοίωνη χρήση οι εταιρίες εκδόσεων έδειξαν οτι ανακάμπτουν και το 2002 στο οποίο αναμένεται αύξηση της ζήτησης των προϊόντων και των υπηρεσιών τους θα είναι έτος αντιστροφής της τάσης των αποτελεσμάτων τους και βελτίωσης της κερδοφορίας τους.

Αυξημένα αποτελέσματα και για τις καπνοβιομηχανίες οι οποίες βελτίωσαν τα περιθώρια της κερδοφορίας τους παρά τους περιορισμούς και τις συνεχείς αυξήσεις μέσω φορολογίας στα προϊόντα τους. Για τον κλάδο όμως τα άσχημα βρίσκονται μπροστά καθώς τα νέα περιοριστικά μέτρα ενδεχομένως να προκαλέσουν μείωση της ζήτησης κατα τους προσεχείς μήνες.

Αμυντική εικόνα και καλύτερη συμπεριφορά εμφανίζουν ο κλάδος των τροφίμων και της Υγείας γεγονός που δείχνει οτι οι διεργασίες του κλαδου για μείωση των λειτουργικών εξόδων έφεραν αποτέλεσμα. Στα τρόφιμα η συμπεριφορά του κλάδου επηρεάστηκε από την πολύ θετική εικόνα της Coca Cola ενώ αντίθετα οι Ιχθυοκαλλιέργειες αντιμετωπίζουν ραγδαία μείωση της κερδοφορίας.

Μικτή εικόνα εμφανίζουν ο κλάδος της Πληροφορικής και των Συμμετοχών ενώ η ουσιαστική μη λειτουργία λόγω ανακαίνισης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων οδήγησε σε ζημιογόνο τρίμηνο τον κλάδο ξενοδοχείων για τον οποίο το 2002 θα είναι μια χρήση χωρίς ουσιαστικά έσοδα.

Οσον αφορά στους ”χαμένους”, ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει ότι με πρώτους το Ναυτιλιακο και τραπεζικό κλάδο, οι χαμένοι του α’ τριμήνου συνέχισαν την απογοητευτική πορεία των αποτελεσμάτων της προηγούμενης χρήσης.

Για τις Ναυτιλιακές εταιρίες τα δύο επόμενα τρίμηνα μπορούν να χαρακτηριστούν κρίσιμα αφού στο ξεκίνημα της φετινής χρήσης ξεκινούν από το βαθύ κόκκινο. Ελπίδες για ανάκαμψη δίνει ο κύκλος εργασιών ο οποίος είναι αυξημένος καθώς και η σημαντική αύξηση στους ναύλους που ισχύει από την αρχή του έτους.

Οσον αφορά τον Τραπεζικό κλάδο η τάση μείωσης της κερδοφορίας του 50% ίσως να μην ακολουθηθεί για το σύνολο της χρήσης. Και αυτό γιατί το πρώτο τρίμηνο δεν είναι το πιο κρίσιμο καθώς μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας παράγεται στο β’ εξάμηνο. Επομένως είναι πολύ πιθανό η τάση αυτή να βελτιωθεί προς το -20% με -30% σε επίπεδο χρήσης δεδομένου του οτι το πρώτο τρίμηνο περιείχε μια σειρά από πολύ οδυνηρές εξελίξεις για την τραπεζική κερδοφορία (υποαξίες από ομόλογα, χρηματιστηριακές ζημιές).

Ανάλογη εικόνα εμφανίζουν οι Ασφαλιστικές εταιρίες καθώς και οι Επενδυτικές στις οποίες η Χρηματιστηριακή κρίση εξακολουθεί να απεικονίζεται στους ισολογισμούς παρά την διαγραφή υποαξιών στις οποίες προχώρησε η πλειοψηφία των εταιριών του κλάδου. Εξαίρεση αποτελούν οι εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης οι οποίες ευνοούνται από τα χαμηλά επιτόκια και την διάδοση του θεσμού και στα ακίνητα.

Οι κλωστοϋφαντουργίες για άλλο ένα τρίμηνο βρίσκονται σε δεινή θέση με μικρές εξαιρέσεις. Για τον κλάδο η χρήση ξεκινά μεν με καλύτερες προϋποθέσεις λόγω των μειωμένων τιμών βάμβακος, οι περισσότερες όμως εταιρίες κουβαλάνε ζημιές και υποαξίες προηγουμένων χρήσεων οι οποίες εξανεμίζουν τα βελτιωμένα περιθώρια κέρδους των εταιριών. Ανάλογη πορεία έχει και ο κλάδος της χονδρικής στον οποίο ο μεγάλες αλυσίδες Ηλεκτρονικών ειδών παραμένουν σε δυσμενή θέση.

Τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου δεν μπορούμε να θεωρήσουμε οτι αφήνουν περιθώρια μεγάλης αισιοδοξίας για το σύνολο της χρήσης, επισημαίνει ο υπεύθυνος του Τμήματος Ανάλυσης της Magna Trust.

Προεξοφλήθηκαν, όπως τονίζει, από την αγορά στις 2.300 μονάδες, όπου ο Γενικός Δείκτης μετράει απώλειες 11%, σχεδόν συμμετρική και με τις απώλειες στην μείωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Το γεγονός οτι το α’ τρίμηνο δεν αποτελεί την κρίσιμη και καθοριστική περίοδο για τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων τότε υπάρχουν περιθώρια για μείωση των απωλειών στο σύνολο της χρήσης. Αν κάτι τέτοιο επαληθευτεί τότε μένει να δούμε αν η αγορά μας έγινε αποτελεσματική και θα προεξοφλήσει με τον ίδιο τρόπο την κερδοφορία και τις προοπτικές των εισηγμένων μελών της.

* Ο πλήρης πίνακας της Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη (”Συνοδευτικό Υλικό”.

** Η πλήρης λίστα της Merit ΑΧΕΠΕΥ για τα αποτελέσματα α’ τριμήνου από 293 εισηγμένες δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη (”Συνοδευτικό Υλικό”).

*** Για λόγους μεγαλύτερου βάθους και συγκρισιμότητας δημοσιεύονται στην ίδια στήλη τα πλήρη αποτελέσματα α’ τριμήνου 2001 των εισηγμένων που είχε επεξεργασθεί η Ωμέγα ΑΧΕΠΕΥ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v