Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολες οι τιμές-στόχοι των ξένων οίκων για τράπεζες

Κύμα θετικών και υπερ-θετικών εκθέσεων ξένων οίκων για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο κατακλύζει τη Σοφοκλέους, με τρόπο που θυμίζει... ποντάρισμα αλόγων. Μόνον στο τελευταίο δίμηνο το euro2day.gr έχει δημοσιεύσει πάνω από 20 σχετικά άρθρα. Οι αποτιμήσεις, οι προσδοκίες, οι συστάσεις, οι τιμές-στόχοι και τα... ”άλογα”.

Ολες οι τιμές-στόχοι των ξένων οίκων για τράπεζες
Οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι έχουν ρίξει έντονα την προσοχή τους, ξανά, στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, με την πλειοψηφία των εκθέσεων να περιλαμβάνουν κολακευτικά σχόλια και συστάσεις για τις 5 μεγάλες δυνάμεις του τραπεζικού συστήματος. *

Το κύμα των θετικών εκθέσεων των ξένων επενδυτικών οίκων συνδυάζεται σίγουρα με την επόμενη μέρα του τραπεζικού τοπίου, όπου πολλοί προσδοκούν ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες σε επίπεδο αύξησης ή/και συνένωσης δυνάμεων.

Στο διάστημα μερικών εβδομάδων, 5 μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού, οι οποίοι ανταγωνίζονται έντονα για τις δουλείες του τραπεζικού κλάδου, εξέδωσαν πολυσέλιδες αναλύσεις για τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, συναγωνιζόμενες ποια θα προλάβει πρώτη να ανακοινώσει τις σκέψεις της!

Κάθε ένας από τους επενδυτικούς οίκους ”βρήκε” τουλάχιστον μια αγαπημένη μετοχή στην ελληνική αγορά! Χαρακτηριστικά, η Merrill Lynch προτιμάει τη μετοχή της Alpha Bank, η UBS αναφέρει ως αγαπημένη της μετοχή από τον ελληνικό κλάδο την EFG Eurobank, η Credit Suisse First Boston και η JP Morgan ”ψηφίζουν” την Εθνική Τράπεζα, ενώ η Citigroup Smith Barney προτείνει αγορά και για τις τρεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες!

Οι ξένοι έχουν μάλλον ποντάρει στα ”άλογα” τους, αν και οι αποτιμήσεις τους κρίνονται υπερβολικές, και το ερώτημα που γεννάται είναι μήπως ήρθε η ώρα να κάνουμε και εμείς το ίδιο!

Ο χορός των προτάσεων ”άνοιξε” με την έκθεση του ελβετικού επενδυτικού οίκου UBS, στην οποία η EFG Eurobank Ergasias συμπεριλήφθη στο top-10 των ευρωπαϊκών τραπεζών με σύσταση αγοράς και τιμή-στόχο τα 24 ευρώ, ενώ ο ξένος οίκος παρέθεσε συστάσεις αγοράς για το σύνολο των 5 τραπεζών.

Πιο συγκεκριμένα, ο ελληνικός κλάδος κατέλαβε την τρίτη θέση στην κατάταξη μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών με τις τιμές-στόχους να διαμορφώνονται σε 22,30 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, στα 28,40 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank, στα 13 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και, τέλος, για την Εμπορική στα 27,80 ευρώ.

Σύμφωνα με τη UBS, ο μέσος ρυθμός αύξησης των προσαρμοσμένων κερδών ανά μετοχή των πέντε ελληνικών τραπεζών θα διαμορφωθεί στο 28,5% φέτος.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο αμερικανικός επενδυτικός JP Morgan σε μια ιδιαίτερα θετική έκθεση για την Εθνική Τράπεζα, για την οποία πρότεινε τη σύσταση ”υπεραπόδοση” (overweight) και την τιμή-στόχο στα 24 ευρώ, ενώ επανήλθε δυναμικά στις 20 Οκτωβρίου αυξάνοντας την τιμή-στόχο στα 28 ευρώ ανά μετοχή, επισημαίνοντας ότι τα ισχυρά έσοδα, το ελεγχόμενο κόστος, η βελτιούμενη κερδοφορία και η υγιής οικονομία θα οδηγήσουν τη μετοχή της τράπεζας σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς η απόδοση της καθαρής αξίας του ενεργητικού της τράπεζας για το 2004 υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στο 14,8%, επίδοση που ξεπερνά εκείνη του συνόλου της Ευρωζώνης, της οποίας οι τράπεζες εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν ρυθμό αύξησης των EPS στο 26,2%, όπως και εκείνη των τραπεζών από όλο τον κόσμο που υπολογίζεται στο 14,2%.

Ο έτερος ελβετικός οίκος Credit Suisse First Boston στις αρχές του Οκτωβρίου ξαναρχίζει την κάλυψη της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της EFG Eurobank, προτείνοντας σύσταση ”υπεραπόδοση” (outperform) για την Εθνική Τράπεζα με τιμή-στόχο τα 24,20 ευρώ, ενώ για τις Alpha Bank και EFG Eurobank η σύσταση είναι ουδέτερη (neutral), ενώ οι τιμές-στόχοι είναι στα 23,40 και 20,77 ευρώ, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την CSFB, τους προηγούμενους μήνες, οι ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν από τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, ως αποτέλεσμα των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της αύξησης της αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων (Return on Equity – ROE) από 10% στο τέλος του 2002 σε 18,5% στο α΄ εξάμηνο του 2004.

Οι αναλυτές του οίκου επισημαίνουν ότι ”θα αγοράζαμε επιλεκτικά μετοχές τραπεζών με ευοίωνο μακροοικονομικό και μικροοικονομικό μέλλον και από την άποψη αυτή, οι δυνατότητες που εμφανίζει η αναδιάρθρωση της Εθνικής Τράπεζας παρέχει την καλύτερη προοπτική σε ό,τι αφορά τα κέρδη και το ROE, ενώ καταλήγει ότι η εθελούσια έξοδος δεν πρόκειται να βελτιώσει μόνο τα κόστη της τράπεζας, αλλά και την παραγωγή εσόδων”.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την CSFB, η Merrill Lynch ”βγήκε” με σύσταση ”αγορά” και τιμή-στόχο τα 24,30 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank και ουδέτερη σύσταση για την Εθνική Τράπεζα. Οι αναλυτές της Merrill Lynch στην έκθεσή τους προτείνουν τη μετοχή της Alpha Bank σε εκείνους τους επενδυτές που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τους ρυθμούς ανάπτυξης του ελληνικού τραπεζικού κλάδου και το άνοιγμα της Ευρώπης προς τα ανατολικά, καθώς οι προοπτικές του ελληνικού κλάδου ενισχύονται από τους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ, ενώ η Alpha Bank, επισημαίνει η Merrill, είναι ίσως η τράπεζα που θα επηρεαστεί λιγότερο από την υιοθέτηση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, ενώ σε ό,τι αφορά την αποτίμησή της, το discount που εμφανίζει έναντι των εγχώριων τραπεζών ανταγωνιστών είναι αδικαιολόγητο, ενώ το premium έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών χαρακτηρίζεται διατηρήσιμο.

Για την Εθνική Τράπεζα, ο αμερικανικός οίκος προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για τα κέρδη ανά μετοχή του 2005 και του 2006 λόγω της εξαγγελίας του προγράμματος εθελουσίας εξόδου, ενώ παρά τις θετικές εξελίξεις η Merrill δηλώνει επιφυλακτική έναντι της Εθνικής Τράπεζας λόγω της πιθανής διάθεσης του 7% που κατέχει το Δημόσιο, αλλά και της επιδεινωμένης ορατότητας της επίδρασης που θα έχει η εφαρμογή των ΔΛΠ.

Στην πιο πρόσφατη παρέμβασή της για την Eλλάδα η Citigroup χαρακτηρίζει ολιγοπωλιακή την εγχώρια τραπεζική αγορά σε έκθεσή της (21/10) με τίτλο ”Παράδεισος περιθωρίων” - (”Margin Heaven”), στην οποία παραθέτει νέες τιμές–στόχους για την Εθνική, την Alpha και την ΕFG Eurobank.

Aναλυτικότερα ο διεθνής οίκος θέτει για τη μετοχή της Εθνικής νέα τιμή-στόχο τα 24 ευρώ (από 22,3 ευρώ), για τη Eurobank τα 23,6 ευρώ, από 20,5 ευρώ και για την Alpha τα 26,1, από 25,4 ευρώ. Η σύσταση διατηρείται ίδια και για τις τρεις τράπεζες (buy/medium risk).

Η ”συγκέντρωση” που χαρακτηρίζει τον τραπεζικό κλάδο, υπογραμμίζει η Citigroup, δημιουργεί ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον, στο οποίο δεν αναμένεται να λάβουν χώρα σημαντικές πιέσεις στα spreads βραχυπρόθεσμα. Τελικά, αναφέρει η Citigroup, οι ελληνικές τράπεζες θα δουν τα spreads να συμπιέζονται και την κερδοφορία τους να μειώνεται.

Ωστόσο, αναφέρει, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής τραπεζικής αγοράς είναι πιθανό να σημαίνουν ότι η ισχυρή ανάπτυξη της κερδοφορίας θα διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έναντι του κλάδου σε άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Στο τωρινό οικονομικό περιβάλλον η Εθνική Τράπεζα και η EFG Eurobank βρίσκονται σε καλύτερη θέση, όπως εκτιμά η Citigroup, ωστόσο η Alpha Bank θα κατορθώσει να συμπεριφερθεί καλύτερα σε δυσμενείς καταστάσεις. Το μεγαλύτερο περιθώριο επέκτασης εμφανίζεται στη Eurobank, ενώ το μικρότερο στην Alpha.

Εξάλλου, η Citigroup προχωρά σε ανοδικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεών της για το 2005 και το 2006, σε ό,τι αφορά τα καθαρά κέρδη της Εθνικής και της Alpha Bank, ενώ, όπως αναφέρει, σε ό,τι αφορά τη Eurobank δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές.

Tέλος, ξεχωριστές συναντήσεις με τις διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της EFG Eurobank πραγματοποίησαν στελέχη της Citigroup, συζητώντας τις προοπτικές και το γενικότερο περιβάλλον λειτουργίας.

* Οι αποτιμήσεις για το σύνολο του έτους

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την κερδοφορία των 5 μεγάλων ελληνικών τραπεζών για το τρέχον έτος αλλά και το 2005 χαρακτηρίζονται θετικές, με τους ρυθμούς αύξησης, πλην της Εμπορικής Τράπεζας, να κινούνται ανοδικά σε διψήφια ποσοστά.

Ωστόσο, οι ρυθμοί αύξησης των κερδών των ελληνικών τραπεζών θα υστερήσουν συγκρινόμενες με τις αντίστοιχες επιδόσεις του ευρωπαϊκού δείκτη DJ Euro Stoxx Banks. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν σημαντικά υψηλότερες αποτιμήσεις από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, σε όλες τις βασικές κατηγορίες αποτίμησης, πλην της αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων. Τα παραπάνω συμπεραίνονται από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών βάσει της JCF International.

Οι εκτιμήσεις της JCF αναφέρουν μέσο ρυθμό αύξησης των κερδών ανά μετοχή της τάξεως του 26,33% για το τρέχον έτος και 20,48% για το 2005, ενώ ο μέσος όρος του δείκτη DJ Euro Stoxx Banks για το 2004 υπολογίζεται σε 43,46% και 12,99% για το 2005.

Αντιθέτως, οι ελληνικές τράπεζες θα εξακολουθήσουν να εμφανίζουν υψηλότερη αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων έναντι των ευρωπαϊκών ανταγωνιστριών τραπεζών και για τα δύο έτη σύγκρισης, ενώ πλέον υστερούν και σε όρους μερισματικών αποδόσεων.

Οι ελληνικές τράπεζες θα εξακολουθήσουν να εμφανίζουν πολλαπλασιαστές εσωτερικής αξίας (P/BV) ανώτερούς των ευρωπαϊκών τραπεζών, με μοναδική εξαίρεση την Εμπορική Τράπεζα, παρά το γεγονός ότι αποτελεί την ”ακριβότερη” τράπεζα σε όρους P/E και RΟΕ για το τρέχον έτος στην εγχώρια αγορά.

Το σημαντικότερο, ίσως, αρνητικό στοιχείο των ελληνικών τραπεζών είναι η αποτίμηση τους σε όρους πολλαπλασιαστών κερδοφορίας. Οι εγχώριες τράπεζες εμφανίζουν premium της τάξεως του 34% και 25% για το 2004 και το 2005 αντίστοιχα, ενώ ακόμα και με την αφαίρεση της Εμπορικής Τράπεζας από το δείγμα, η εικόνα δεν διαφοροποιείται σημαντικά!

Επιμέλεια: Γιώργος Α. Σαββάκης

* Στη Δεξιά στήλη ”Διαβάστε Επίσης” δημοσιεύονται τα κυριότερα άρθρα των ξένων οίκων για τις ελληνικές τράπεζες στο τελευταίο δίμηνο του 2004, που επεξεργάσθηκε η συντακτική ομάδα του euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v