Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Magna Trust: Στις 2.850 μονάδες η άνοδος το 2004

Η τεχνική ανάλυση για το 2004 δίνει σαν όριο εξάντλησης της ανοδικής κίνησης τις 2.850 µονάδες µε πρώτο επίπεδο αντίστασης τις 2.550 και στήριξη τις 2.050 µονάδες, επισημαίνεται στο report της Magna Trust για τη ”στρατηγική α’ τριμήνου 2004”. Οι επενδυτικές επιλογές, οι προβλέψεις, οι κίνδυνοι.

Magna Trust: Στις 2.850 μονάδες η άνοδος το 2004
Η τεχνική ανάλυση για το 2004 δίνει σαν όριο εξάντλησης της ανοδικής κίνησης τις 2.850 µονάδες µε πρώτο επίπεδο αντίστασης τις 2.550 και στήριξη τις 2.050 µονάδες, επισημαίνεται στο report της Magna Trust για τη ”στρατηγική α’ τριμήνου 2004”.

”Τα τρία αυτά επίπεδα τιµών θα µας απασχολήσουν κατά την διάρκεια της χρονιάς, η οποία αναµένεται να έχει ισχυρές διακυµάνσεις λόγω των εσωτερικών και διεθνών πολιτικών εξελίξεων δίνοντας µεγάλες αποδόσεις και κέρδη αλλά και σηµαντικές ευκαιρίες τοποθετήσεων” επισημαίνεται στην ανάλυση που επιμελήθηκε ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Magna Trust, Μάνος Χατζηδάκης.

Ειδικότερα, στον πρόλογο της ανάλυσης που φέρει τον τίτλο ”January effect, elections effect, Olympics effect” ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει ότι οι βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου προσδιορίζουν πλέον τις κινήσεις και τις εξελίξεις στο οικονοµικό τοπίο της χώρας.

Πολλά θα κριθούν, όπως επισημαίνεται, από την ανάδειξη του νέου Πρωθυπουργού, καθώς η ανατροπή των πολιτικών ισορροπιών µετά την ανάληψη της προεδρίας του κυβερνώντος κόµµατος από τον Γ. Παπανδρέου διαµόρφωσε νέα δεδοµένα στην πολιτική ζωή του τόπου.

Μοιραία, το Χρηµατιστήριο ως προεξοφλητικός µηχανισµός θα αποτελέσει τον δέκτη όλων αυτών των εξελίξεων και ήδη βρίσκεται σε πορεία απόλυτα συνδεδεµένη µε αυτές. Ο βαθµός σηµασίας αλλά και τα µηνύµατα που θα κληθεί να αποκωδικοποιήσει η αγορά πριν και µετά τις βουλευτικές εκλογές θα λάβουν υπόψη τους κυρίως τις εξής, επισημαίνει ο κ. Χατζδηδάκης:

* Οι προγραµµατικές εξαγγελίες που αφορούν την οικονοµία

* τον νικητή των εκλογών.

* διαφορά από τον χαµένο των εκλογών.

Όµως εκλογές δεν γίνονται µόνο στις 7 Μαρτίου στην Ελλάδα. Οι ροεδρικές εκλογές στην Ρωσία το Μάρτιο, οι ευρωεκλογές τον Ιούνιο και φυσικά οι προεδρικές εκλογές στην Αµερική τον Νοέµβριο εσωκλείουν ρίσκα και ευκαιρίες καθώς στοιχεία έκπληξης ή απρόβλεπτες εξελίξεις δεν θα πρέπει να αποκλεισθούν, επισημαίνει.



Σε µεγαλύτερο ή µικρότερο βαθµό η αλλαγή µη ηγετικών προσώπων σε θέσεις αποφάσεων θα συνδεθεί µε την µοίρα των χωρών και των οικονοµιών που διαχειρίζονται και κατ’ επέκταση όλου του πλανήτη.

Η διεξαγωγή των Ολυµπιακών αγώνων τον Αύγουστο, η ολοκλήρωση των έργων υποδοµής καθώς και ο απόηχος των αγώνων θα γίνει αντικείµενο αξιολόγησης από την αγορά ενώ η ένταξη της Κύπρου αλλά και των υπολοίπων χώρων στην Ενωµένη Ευρώπη το Μάιο θα απασχολήσει την

αγορά ως προς τις δυνατότητες αξιοποίησης του γεγονότος σε διπλωµατικό κυρίως επίπεδο, αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης.

Θεµελιωδώς η χρονιά που πέρασε ενίσχυσε τα µεγέθη των εισηγµένων βελτιώνοντας τους όρους αποτίµησης τους. Ωστόσο ακόµα σε λειτουργικό επίπεδο δεν έχουν φάνει σηµάδια δυνατής ανάπτυξης παρά µόνον στους τραπεζικούς τίτλους στους οποίους και δικαιολογηµένα

εξακολουθεί να επικεντρώνεται το ενδιαφέρον.

Ο κ. Χατζηδάκης κάνει ειδική αναφορά στον παράγοντα ”Ψυχολογία”, λέγοντας, χαρακτηριστικά: ”Η απότοµη άνοδος κατά το πρώτο δεκαπενθήµερο του 2004 άλλαξε την ψυχολογία των επενδυτών και βελτίωσε της εισροές των αµοιβαίων κεφαλαίων. Η δειλή κινητικότητα κάποιων κωδικών που παρατηρείται θα µπορούσε να αποκτήσει στοιχεία αυτοτροφοδοτούµενης ανόδου αν η περιφέρεια διαδραµάτιζε πιο ενεργό ρόλο στις ηµερήσιες αποδόσεις. Προς το παρόν η σκέψη της µεγάλης µάζας των µικροεπενδυτών βρίσκεται στο πως θα µειώσει τις πολύχρονες απώλειες και σε ποια επίπεδα θα πρέπει να ρευστοποιήσει συνολικά και όχι σε ποια χαρτιά θα µπορούσε να πάρει κάποιες αποδόσεις. Ίσως εδώ να κρύβεται και ο κίνδυνος διαφυγόντων κερδών, καθώς η αγορά είναι άγνωστο σε ποια επίπεδα θα εκτονώσει την ανοδική της κίνηση”.

Η µεσοπρόθεσµη πορεία που θα ακολουθήσει η χρηµατιστηριακή αγορά θα εξαρτηθεί, προσθέτει, από τις προγραµµατικές εξαγγελίες των δύο κοµµάτων για την οικονοµία αλλά και την διαφορά νίκης µε την οποία η κυβέρνηση την επόµενη µέρα θα έχει ορίζοντα τετραετίας και άρα καλύτερες προϋποθέσεις ολοκλήρωσης του κυβερνητικού έργου, ή θα υπάρξει νέα εκλογική αναµέτρηση σε σύντοµο χρονικό διάστηµα.

Είναι ευνόητο, όπςω αναφέρεται, πως το Χρηµατιστήριο θα πριµοδοτήσει µια εξέλιξη που θα έχει βάθος χρόνου, ενώ οποιαδήποτε καθυστέρηση ή αναβλητικότητα θα λειτουργούσε ανασταλτικά τόσο στην προσέλκυση κεφαλαίων όσο και στα µεγέθη της οικονοµίας. Σε κάθε περίπτωση πάντως όσο η δυναµική της αγοράς (ρευστότητα, τάση) παραµένει ισχυρή η έκθεση σε µετοχές δεν θα πρέπει να µειώνεται κάτω από 80%.

Όσον αφορά τα επίπεδα θεµελιωδών στηρίξεων και αντιστάσεων η υπόθεση της διατήρησης των επιπέδων των 2.800 µονάδων απαιτεί αύξηση της κερδοφορίας κατά 25% το 2003 και κατά 15% το 2004. Υστέρηση αυτών των µεγεθών θα αυξήσει τους προσδοκώµενους πολλαπλασιαστές κερδών (P/E) οι οποίοι µε βάση τα κέρδη του 2003 κινούνται µεταξύ 15 και 16 σε ενοποιηµένο προ φόρων και προ δικαιωµάτων επίπεδο, επισημαίνεται στο report.

Χωρίς αυτό να σηµαίνει την απαρχή µιας πτώσης η προσέγγιση ή υπέρβαση του 20 σε επίπεδο πολλαπλασιαστών κερδών θα πρέπει να αποτελέσει σήµα µείωσης θέσεων καθώς η όποια υπερβολή µεσοπρόθεσµα θα αποτελέσει λόγο διόρθωσης και εξορθολογισµού της αγοράς. Αντίθετα, η υποχώρηση προς τα επίπεδα των 2.000 - 2.100 µονάδων ίσως αποτελεί ευκαιρία τοποθετήσεων µε την προϋπόθεση ότι η κερδοφορία του 2004 των βασικών µετοχών του FTSE 20 διατηρεί τα P/E µεταξύ 12 και 13, τονίζεται σχετικά στην ανάλυση.

Με αυτά τα δεδοµένα, επισημαίνεται από την Magna Trust, η διαχείριση ενός χαρτοφυλακίου το 2004 θα πρέπει να εξετάσει την προοπτική των κλάδων που θα ωφεληθούν από την Ολυµπιάδα, έχουν ισχυρή δυναµική κερδών κατά το 2003 βασιζόµενα κυρίως σε λειτουργική δραστηριότητα και εµπορευσιµότητες που θα ικανοποιούν τα κριτήρια συγχρονισµού εισόδου – εξόδου από την αγορά.

Πολύ κοντά στην ικανοποίηση όλων των κριτηρίων αυτών βρίσκονται οι µετοχές του FTSE-20 και συγκεκριµένα οι τράπεζες και οι τηλεπικοινωνίες οι οποίες θα µπορούσαν να αποτελέσουν τον κορµό του χαρτοφυλακίου.

Οι χορηγίες της Alpha Bank και του ΟΤΕ θα έχουν ανταποδοτικό όφελος µέσω της εντατικής χρήσης των υπηρεσιών τους κατά την διάρκεια του καλοκαιριού του 2004 ενώ σε δεύτερο χρόνο διακρίνονται τα οφέλη που θα έχειη ΔΕΗ και οι µεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες που συµµετέχουν στις κοινοπραξίες των Ολυµπιακών έργων.

Η ολοκλήρωση τους θα σηµάνει και την εκταµίευση των απαιτήσεων ενώδεν θα πρέπει να διαφεύγουν τα οφέλη για τις εταιρίες που έχουν αναλάβει συµπληρωµατικά έργα υποστήριξης.

Οι κλάδοι που λειτουργούν σε καθεστώς υψηλής λειτουργικής ρευστότητας και ανεξαρτήτως οικονοµικής συγκυρίας (Τυχερά παιχνίδια, Διυλ. Πετρελαίου, Leasing και Ετ. Κοινής ωφελείας) αποτελούν επιλογές που ικανοποιούν απαιτητικές προϋποθέσεις θεµελιωδών µεγεθών, ενώ υπάρχουν αντίστοιχες µεµονωµένες περιπτώσεις µικρών και µεσαίων κεφαλαιοποιήσεων από το χώρο του Λιανικού και Χονδρικού Εµπορίου, των τροφίµων, της Διαχ. Ακινήτων και των ειδών λύσεων πληροφορικής.

Τέλος ένα µικρότερο τµήµα του χαρτοφυλακίου θα µπορούσε να προσανατολισθεί σε επιλογές υψηλότερου ρίσκου προσανατολισµένο σε κλάδους αναδιάρθρωσης (Ναυτιλία, Εκδόσεις, Πληροφορική) όπου οι αποτιµήσεις των εταιριών βρίσκονται σε πολύ ελκυστικά επίπεδα εσωκλείοντας όµως αυξηµένο ρίσκο σε σχέση µε το σύνολο της αγοράς, τονίζεται στο report της Magna Trust.

* Το πλήρες κείμενο του report της Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ δημοσιεύεται στην Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v