Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι πρέπει να προσέχετε όσοι δανείζεστε...

Μπορεί τα δάνεια και οι πιστωτικές κάρτες να διευκολύνουν τη ζωή μας, πλην όμως, η κακή τους διαχείριση μπορεί να επιφέρει σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Ιδού τι πρέπει να γνωρίζετε για τη συνετή τους ”χρήση” και ”διαχείριση”...

Τι πρέπει να προσέχετε όσοι δανείζεστε...
Η ποικιλία των δανείων που προσφέρουν οι τράπεζες είναι τεράστια. Στις περισσότερες των περιπτώσεων τα διαφημιστικά μηνύματα που τα παρουσιάζουν, αφήνουν στον καταναλωτή να εννοηθεί ότι ”εύκολα”, ”γρήγορα” και σχεδόν ”ανέξοδα” προσφέρουν τη ”λύση” σε κάθε πρόβλημα.

Για παράδειγμα, προσφέρονται δάνεια με πρώτη δόση ύστερα από αρκετούς μήνες. Παράλληλα με ένα δάνειο προσφέρονται και άλλα, με χαμηλά για την αγορά επιτόκια, ή ακόμη και δάνεια με μικρότερα έξοδα, σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος συνεργάζεται ήδη με την τράπεζα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις πιστωτικές κάρτες. Προσφέρονται με δωρεάν συνδρομή για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ή για πάντα, ή με μηδενικό επιτόκιο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σήμερα, o καθένας, αρκεί να διαθέτει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και φυσικά να μη βρίσκεται σε κάποια ”μαύρη λίστα”, μπορεί μέσα σε λίγες ημέρες (ακόμη και μέσα σε μία ημέρα) να πάρει δάνειο, είτε προσωπικό είτε καταναλωτικό είτε στεγαστικό. Ο εν δυνάμει δανειολήπτης ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να πιστέψει ότι οι απλές αυτές διαδικασίες δεν προϋποθέτουν την ανάληψη ”βαρέων ευθυνών”.

Οπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, όσοι ενδιαφέρονται να δανειοδοτηθούν θα πρέπει κατ’ αρχάς να έχουν υπόψη τους ότι η αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων αποτελεί το 30% των μηνιαίων εισοδημάτων τους. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι σε περίπτωση που το εν λόγω ποσοστό αυξηθεί, υπάρχει κίνδυνος αδυναμίας εξυπηρέτησης του δανείου, γεγονός το οποίο με τη σειρά του μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη.

Ειδικότερα, σε περίπτωση που ο χρονικός ορίζοντας αποπληρωμής του δανείου είναι μακροπρόθεσμος, ο υποψήφιος δανειολήπτης θα πρέπει να είναι σε θέση να εκτιμήσει με σχετικά μεγάλη ακρίβεια την οικονομική του θέση στο μέλλον. Θα πρέπει, δηλαδή, να γνωρίζει ποιος θα είναι στο μέλλον ο προϋπολογισμός του, για να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε τυχόν πρόσθετες επιβαρύνσεις ή ακόμη και σε περίπτωση αύξησης των επιτοκίων δανεισμού.

Από την άλλη μεριά, οι πιστωτικές κάρτες μπορεί να μας ”λύνουν τα χέρια”, η ”κακή της χρήση” ωστόσο μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά οικονομικά προβλήματα στον κάτοχό της. Σωστή χρήση της πιστωτικής κάρτας κάνει όποιος φροντίζει να μην τη χρεώνει στο πιστωτικό της όριο. Επίσης από τις πιστωτικές κάρτες επωφελούνται όσοι αναζητούν τις άτοκες δόσεις, και φυσικά όσοι αποπληρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών τους στην ώρα του και δεν επιλέγουν να πληρώνουν με το ελάχιστο ποσό που καθορίζει η τράπεζα, το οποίο σημειωτέον ανέρχεται περίπου στο 3% του συνολικού υπολοίπου.

Στις πιστωτικές κάρτες αντενδείκνυται η καθυστέρηση της πληρωμής πέραν των προκαθορισμένων ημερομηνιών και αυτό διότι οι επιπλέον επιβαρύνσεις είναι σημαντικές.

Οι δανειολήπτες καλό θα ήταν επίσης να αποφεύγουν να παρατείνουν το χρόνο αποπληρωμής των ”ανοιχτών δανείων”, και αυτό διότι το κόστος κάλυψης των τόκων αυξάνει και τη διάρκεια αλλά το συνολικό κόστος αποπληρωμής του δανείου.

Μπορεί τα δάνεια και οι πιστωτικές κάρτες να διευκολύνουν τη ζωή μας, καλό θα ήταν ωστόσο να αποφεύγεται η χρήση τους, όταν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. Επίσης, όσοι σκέφτονται να πάρουν κάποιο δάνειο ή να κάνουν χρήση μιας ή και περισσοτέρων καρτών, θα πρέπει να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή την οικονομική τους κατάσταση και να είναι σε θέση να υπολογίσουν τη μελλοντική οικονομική τους θέση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v