Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδυτική ασφάλεια και εταιρικά αποτελέσματα

Στη σημασία της ”επενδυτικής ασφάλειας”, δίνει έμφαση η ανάλυση του Κ. Βέργου της Πεντεδέκας ΑΧΕΠΕΥ. Αρκετές εταιρίες, όπως σημειώνει, βρίσκονται αντιμέτωπες με την ”επιτήρηση” στην επόμενη χρήση, ενω δύο έχουν ήδη αρνητικά ίδια κεφάλαια! Προσοχή συνιστά στην κεφαλαιακή διάρθρωση και επάρκεια.

Επενδυτική ασφάλεια και εταιρικά αποτελέσματα
του Κωνσταντίνου Βέργου

Υπεύθυνου Τμήματος Ανάλυσης και Αναδοχών της ΠΕΝΤΕΔΕΚΑΣ ΑΧΕΠΕΥ

Τα νέα δεδομένα τα οποία φανερώνουν τα ετήσια αποτελέσματα των εισηγμένων στο ΧΑΑ εταιριών οδηγούν σε ιδιαίτερα σημαντικά συμπεράσματα.

Πρώτον, εταιρίες που σχετίζονται στην ανάπτυξή τους από δημόσιους πόρους (π.χ. Κατασκευαστικές) είχαν καλύτερα, γενικώς, αποτελέσματα από τις υπόλοιπες, με εξαίρεση τον κλάδο πληροφορικής.

Δεύτερον, η κρίση των 11ης Σεπτεμβρίου επηρέασε σημαντικά και δυσμενώς τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών και ιδιαίτερα εκείνων που έχουν σχέση με την κατανάλωση (Λύσεις πληροφορικής, Λιανεμπόριο).

Τρίτον, τα άσχημα αποτελέσματα και η αδυναμία άντλησης χρημάτων από το ΧΑΑ θα στρέψει, εισηγμένες στο ΧΑΑ εταιρίες, αυξανόμενα προς ομολογιακά και άλλα δάνεια, με αποτέλεσμα η Κεφαλαιακή επάρκεια και διάρθρωση να γίνει πολύ πιο σημαντικός παράγοντας στο μέλλον από ότι στο παρελθόν, τόσο για επενδυτικούς λόγους, όσο και για λόγους επιβίωσης πολλών μικρών εταιριών.

Τέταρτον, στο σύνολό τους οι εταιρίες απέφυγαν να κάνουν συστηματική χρήση λογιστικών τεχνασμάτων που να καλυτερεύσουν τα κέρδη χρήσης τους.

Πέμπτον, τα αποτελέσματα ήταν χειρότερα των αναμενόμενων στους κλάδους Τραπεζών(10% χαμηλότερα), Λύσεων Πληροφορικής (10% χαμηλότερα), Χημικών (30% χαμηλότερα), Κλωστοϋφαντουργίας και εν μέρει Μεταλλικών κατασκευών (5% χαμηλότερα). Στο σύνολό τους οι εισηγμένες παρουσίασαν αποτελέσματα κατά 5% χαμηλότερα των προσδοκώμενων.

Τέλος, παρά την αρνητική εικόνα των Πρό Φόρων Κερδών, παρατηρείται αύξηση των Λειτουργικών κερδών. Παρά το ότι στο σύνολό τους οι εισηγμένες εταιρίες μείωσαν τα κέρδη τους κατά 15%, αύξησαν τα Λειτουργικά τους Κέρδη κατά 5%.

Τα αποτελέσματα αυτά στο σύνολό τους οδήγησαν σε ”προσγείωση” των περιθωρίων κέρδους των εταιριών αυτών στα δεδομένα που δικαιολογούνται από τα Λειτουργικά τους κέρδη και υπό αυτή την έννοια ήταν μία επώδυνη αλλά ενδιαφέρουσα προσαρμογή προς τα μεγέθη τα οποία θα περιμένουμε για το σύνολο της αγοράς κατά το 2002, όταν θα εφαρμοστούν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, δεδομένου ότι μία σειρά μη Λειτουργικών αποτελεσμάτων θα επηρεάζουν πλέον τα Ιδια Κεφάλαια των εταιριών αντί να οδηγούν σε ευκαιριακή αυξομείωση κερδών.

Η υιοθέτηση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων αλλά και η ανησυχία για τα υπόλοιπα φαινόμενα που περιγράψαμε (κεφαλαιακή επάρκεια, μείωση κερδοφορίας κλπ.) εκτιμούμε ότι θα οδηγήσει σε συνέχιση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2002 της νευρικότητας στο ΧΑΑ, η οποία θα συνοδευτεί από διατήρηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε μετοχές εταιριών που σχετίζονται με τον κλάδο Επεξεργασίας Μετάλλων, Ενέργειας και Πρώτων Υλών.

Πάντως, εκτιμούμε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον κατά τους επόμενους μήνες θα στραφεί σε εταιρίες που θα έχουν σημαντική ανάπτυξη μεγεθών και παράλληλα θα παρουσιάζουν καλή κεφαλαιακή διάρθρωση και επάρκεια. Σε ότι αφορά το τελευταίο (κεφαλαιακή διάρθρωση και επάρκεια) ενδεχομένως να είναι σημαντικό κριτήριο επένδυσης και για εταιρίες του Χρηματοοικονομικού χώρου-όπου πλέον τα περιθώρια ανάπτυξης περιορίζονται και από την αύξηση του ανταγωνισμού.



ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ->

Με βάση τα παραπάνω, το Τμήμα Ανάλυσης της Πεντεδέκας ΑΧΕΠΕΥ διεξήγαγε ανάλυση για να διερευνήσει εταιρίες με πιθανότητες είτε να τεθούν υπό επιτήρηση είτε να συναντήσουν σημαντικά χρηματοδοτικά προβλήματα.

Σε ότι αφορά στην πιθανότητα να τεθεί μια εταιρία υπό επιτήρηση, εκτιμούμε ότι είναι πιο υψηλή για εταιρίες με δύο συνεχείς ζημιογόνες χρήσεις. Εμφανίζονται δεκαοκτώ (18) τέτοιες εταιρίες με βάση την ως τώρα επεξεργασία αποτελεσμάτων που έχουμε διεξάγει.

Σε ότι αφορά την πιθανότητα εμφάνισης σημαντικών χρηματοδοτικών προβλημάτων, αυτή εντοπίζεται με συγκεκριμένους δείκτες. H μελέτη μας, η οποία χρησιμοποιεί διεθνώς επιβεβαιωμένους δείκτες, δείχνει χειροτέρευση των δεδομένων εταιριών του Τραπεζικού και Ασφαλιστικού κλάδου, ενώ οι εταιρίες Χρηματοδοτικής Μίσθωσης έχουν σχετικά καλούς δείκτες. Τα αντίστοιχα δεδομένα για εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις δείχνουν έντεκα (11) εταιρίες με επιβάρυνση της χρηματοοικονομικής κατάστασής τους σε σχεδόν κρίσιμο επίπεδο. Σημειώνουμε επιπλέον ότι δύο εταιρίες εμφανίζουν ισολογισμούς κατά το 2001 με αρνητικά Ίδια Κεφάλαια.

Με βάση τα παραπάνω, εκτιμούμε ότι οι επενδυτές ίσως είναι καλό να αποφύγουν σημαντικές τοποθετήσεις σε μετοχές που παρουσιάζουν σημαντική πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων ρευστότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v