Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Magna Trust: Η πλήρης λίστα (345) με τα εξάμηνα

Θετικός κρίνεται ο απολογισμός του εξαμήνου 2003 για το σύνολο των εισηγμένων (345), καθώς αύξησαν τα κέρδη προ φόρων κατά 12% σε μητρική και 14% σε ενοποιημένη βάση, ενώ παράλληλα αύξησαν γραμμικά τον κύκλο εργασιών τους, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Magna Trust: Η πλήρης λίστα (345) με τα εξάμηνα
Με αυξητικούς ρυθμούς κινήθηκε το α’ εξάμηνο των εισηγμένων εταιριών (345 εταιρίες) επιβεβαιώνοντας πλήρως την εκτίμηση για διψήφιους ρυθμούς ανάκαμψης της εταιρικής κερδοφορίας, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος του τμήματος Ανάλυσης της Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Συγκεκριμένα οι εισηγμένες αύξησαν τα κέρδη προ φόρων κατά 12% σε μητρική και 14% σε ενοποιημένη βάση, ενώ παράλληλα αύξησαν γραμμικά τον κύκλο εργασιών τους.

Το θετικό α’ εξάμηνο αφήνει πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια εξαιρετική χρονιά που θα ανακόψει το πτωτικό σερί των τριών προηγουμένων και πιθανότατα θα ξεπεράσει το 20% σε μέσους ρυθμούς αύξησης κερδοφορίας στο σύνολο των εισηγμένων

Η αύξηση της κερδοφορίας εξαμήνου στα επίπεδα των 2.200 - 2.300 μονάδων έχει προεξοφληθεί πλήρως από την κίνηση της αγοράς η οποία φαίνεται ότι προεξόφλησε και μέρος των κερδών από το εννεάμηνο.

Το συνολικό αποτέλεσμα, επισημαίνει ο κ. Χατζήδάκης, έθεσε την βάση για το κλείσιμο της χρήσης σε θετικό έδαφος δεδομένου του ότι το β’ εξάμηνο είναι πιο παραγωγικό για την οικονομική δραστηριότητα ενώ πλέον τα όρια είναι πλήρως διακριτά ανάμεσα στους πρωταγωνιστές και του νικητές που θα φετινής χρήσης.

Η ένσταση της εφαρμογής των Διεθνών λογιστικών προτύπων και οι γκρίζες ζώνες που αφήνουν οι παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών δημιουργούν, όπως επισημαίνει, σκεπτικισμό ως προς την ορθή απεικόνιση μεγεθών και στο κατά πόσο θα μπορέσουν οι εισηγμένες να έχουν διάρκεια στους ίδιους ρυθμούς αύξησης της κερδοφορίας τους κατά την επόμενη χρήση.

Έστω και έτσι η βελτίωση των αποτελεσμάτων δημιουργεί ένα θεμελιώδες επίπεδο βάσης των αποτιμήσεων στην περιοχή των 2.000 – 2.050 μονάδων του Γενικού Δείκτη καθώς ο πυρήνας των κερδών (FTSE – 20) σημειώνει μια άνοδο 10 ποσοστιαίων μονάδων αντιπροσωπεύοντας το 72% των συνολικών κερδών λειτουργώντας ως ανάχωμα σε κάποιο γενικευμένο και άκριτο κύμα ρευστοποιήσεων, τονίζει ο κ. Χατζηδάκης.

Αν οι εισηγμένες δεν πέσουν κάτω από διψήφιο ρυθμό αύξησης κερδών το εννεάμηνο (ενδεχόμενο αρκετά πιθανό καθώς οι βασικοί εκφραστές των κερδών του ΧΑ εμφανίζονται και στο γ’ τρίμηνο ενισχυμένοι) τότε η χρήση θα κλείσει με ρυθμό αύξησης κερδών κοντά στο 20% δικαιολογώντας καλύτερα επίπεδα αποτιμήσεων.

Με τις αποτιμήσεις της 29/08/2003 θεωρούμε, επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης, ότι το ΧΑ κινείται σε ελαφρώς υπερτιμημένα επίπεδα τα οποία όμως σε επιμέρους μετοχές μπορούν να θεωρηθούν δίκαια ή και με σημαντική έκπτωση.

Σε αυτούς τους τίτλους εκτιμούμε, αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης, ότι πρέπει να στραφεί το επενδυτικό ενδιαφέρον έως το τέλος του έτους καθώς πλέον το επενδυτικό ρίσκο επί μετοχών δεν θα έχει να κάνει τόσο με το βαθμό διόρθωσης μια μετοχής από τα υψηλά του 1999 αλλά από το ειδικό βάρος της αξίας και των προοπτικών που εσωκλείουν τα μεγέθη της.

Αναφερόμενος στις προσδοκίες ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει πως το φτωχό +1,6% στα κέρδη προ φόρων των εισηγμένων του α’ τριμήνου στο ξεκίνημα της χρήσης δεν ήταν και ότι καλύτερο μετά από 7 συνεχόμενα πτωτικά τρίμηνα.

Ωστόσο, η εξάλειψη, όπως τονίζει, των ειδικών παραγόντων που συνέβαλαν στην χαμηλή ζήτηση αγαθών το α’ τρίμηνο, αλλά και η βελτίωση του Χρηματιστηριακού κλίματος διεθνώς δημιούργησαν προϋποθέσεις σημαντικής ανάκαμψης, με τον τραπεζικό κλάδο να παρουσιάζει εμφανή δείγματα αυξημένης λειτουργικής κερδοφορίας.

Έχοντας λοιπόν την οικονομική συγκυρία να διαμορφώνεται πιο ευνοϊκά στα τέλη Απριλίου – αρχές Μαίου ήταν αναμενόμενη μια αύξηση κερδοφορίας σε διψήφιο ποσοστό μεταξύ 11 και 15% καθώς οι κύριοι οικονομικοί μοχλοί ανάπτυξης κερδών των εισηγμένων (χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού, μικρή αύξηση της ζήτησης, ένταση έργου στον κατασκευαστικό κλάδο) δημιουργούσαν παράθυρο ευκαιρίας προς εκμετάλλευση.

Τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου, επισημαίνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ, ήρθαν να διαψεύσουν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για το 2003 αλλά και για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο:

Αύξηση κερδοφορίας 10% με τον πυρήνα των εταιριών του FTSE-20 να αποτελεί την δύναμη πυρός των συνολικών κερδών. Θεαματική βελτίωση στην μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση έναντι του α’ τριμήνου καθώς από 2,4% και –16,5% οι ρυθμοί της κερδοφορίας διαμορφώθηκαν σε 12,4% και 12,7% για τον FTSE-40 και FTSE-80.

Ο διψήφιος ρυθμός κερδοφορίας ήταν προϊόν και των τριών κατηγοριών των κεφαλαιοποιήσεων της αγοράς ενώ μικρές βελτιώσεις παρατηρήθηκαν και σε περιπτώσεις εταιριών που βρίσκονται σε επιτήρηση και οι οποίες εκδήλωσαν ανοιχτά μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων τους την επιθυμία να επανέλθουν σε κανονικό καθεστώς διαπραγμάτευσης. Έτσι, μετά από 7 ”πέτρινα” τρίμηνα το ΧΑ ξαναγύρισε σε ανοδικούς ρυθμούς εταιρικών κερδών.

Η σημαντική αύξηση των κερδών αποδίδεται, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, κυρίως:

* Στην περικοπή κόστους και ζημιογόνων δραστηριοτήτων κατά τα προηγούμενα έτη.

* Στην μείωση των αποσβέσεων καθώς πολλές επενδύσεις που έγιναν κατά την προηγούμενη τριετία χρηματοδοτούμενες από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου έχουν αποσβεσθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό φθάνοντας στην ωρίμανση τους.

* Στην εκμετάλλευση του χαρτοφυλακίου δανείων των τραπεζών το οποίο ουσιαστικά μπήκε σε φάση αλλαγής όρων υπέρ των τραπεζών (σταθερά επιτόκια σε κυμαινόμενα).

* Στην έξοδο πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την αγορά που άφησαν χώρο δραστηριότητας σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

* Στο πολύ κακό εξάμηνο του 2002 (χειρότεροι ρυθμοί και από το εννεάμηνο του 2002) αλλά και στην τάση εξωραϊσμού πολλών ισολογισμών από έκτατα κέρδη.

* Νικητές - Χαμένοι

Στους κλαδικούς νικητές ξεχωρίζουν τα turn around stories των Εστιατορίων, Ασφαλειών Ξενοδοχείων και Επίπλου. Για τους τρεις πρώτους η χρονιά φαίνεται ότι θα αφήσει οριστικά πίσω της το δυσμενές σερί των προηγούμενων χρήσεων καθώς υπάρχει έδαφος για καλύτερα αποτελέσματα και κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων (Εστιατόρια – Ξενοδοχεία) καθώς και από την βελτίωση του Χρηματιστηριακού κλίματος (Ασφάλειες).

Παρά το γεγονός ότι και η κλωστοϋφαντουργία είχε ένα θετικό εξάμηνο παραμένουμε επιφυλακτικοί καθώς τα έκτατα μη επαναλαμβανόμενα έσοδα πολλών εταιριών δημιουργούν ενστάσεις ως προς την κρίση του τελικού αποτελέσματος. Ωστόσο δεν παύει να αποτελεί μια θετική εξέλιξη που απομακρύνει χρηματοοικονομικούς κινδύνους από πολλές εταιρίες που βρέθηκαν στο στόχαστρο αρνητικής σχετικής φημολογίας κατά το προηγούμενο διάστημα.

Σταθερά θετικά τα αποτελέσματα των εκδόσεων, επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν ακόμα χώρο δράσης ενόψει Ολυμπιακών αγώνων, εκλογών και εσωτερικών αναδιαρθρώσεων στον κλάδο τους. Το εντυπωσιακό πρώτο τρίμηνο των εταιριών διύλισης πετρελαίου δημιούργησε κεκτημένη ταχύτητα στην κερδοφορία των εταιριών η οποία έχει υπερκαλύψει την περυσινή χρήση, ακόμα και χωρίς τα σημαντικά έκτατα κέρδη των ΕΛΠΕ.

Οι συνήθεις ύποπτοι του κατασκευαστικού κλάδου συνέχισαν για ένα ακόμα τρίμηνο να κινούνται ανοδικά με την ψαλίδα όμως να ανοίγει σημαντικά υπέρ των μεγάλων Ομίλων. Αντίστοιχα κινήθηκαν και οι εταιρίες που υποστηρίζουν την κατασκευαστική δραστηριότητα (Τσιμέντα, προκατασκευές) καλύπτοντας μεγάλο μέρος του χαμένου εδάφους του 1ου τριμήνου.

Στο χώρο των τυχερών παιχνιδιών οι ρυθμοί ανάπτυξης κερδών παραμένουν διψήφιοι ενώ οι εταιρίες του κλάδου παρουσιάζουν ακόμα μονοψήφιους πολλαπλασιαστές κερδών για την φετινή χρήση.

Η μικρή αύξηση της ζήτησης όπως τονίσθηκε βοήθησε τις εταιρίες του Λιανικού και του Χονδρικού Εμπορίου να επιτύχουν ρυθμούς άνω του 30%, ενώ σε αυτήν την κατηγορία θα πρέπει να ενταχθούν οι εταιρίες κατασκευής κοσμημάτων και εμπορίας οχημάτων.

Τέλος, στους μεγάλους νικητές του εξαμήνου θα πρέπει να επισημανθούν οι χρηματοοικονομικές εταιρίες (Τράπεζες, Leasing και Συμμετοχών) καθώς το καλό χρηματιστηριακό κλίμα βοήθησε την δραστηριότητα τους σε επίπεδο προμηθειών, υπεραξιών αλλά και αύξησης του κύκλου εργασιών τους.

Στασιμότητα παρατηρήθηκε στα αποτελέσματα των τηλεπικοινωνιών καθώς μερίδια μετακινούνται ομοιόμορφα από την σταθερή προς την κινητή τηλεφωνία με τον ΟΤΕ να παραμένει ο αδύναμος της αναδιανομής της ”πίττας” και τους παροχείς να κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Αντίστοιχα οι εταιρίες πληροφορικής και η αναβλητικότητα στο ξεκίνημα των έργων έπληξε την δραστηριότητα τους καθώς οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν για το σκοπό ακόμα δεν έχουν αξιοποιηθεί.

Στο χώρο της υγείας παρατηρήθηκε μείωση κερδοφορίας και περιθωρίων κέρδους, οι εταιρίες επενδύσεων μάλλον κράτησαν δυνάμεις για την βελτίωση της εσωτερικής τους αξίας και το κλείσιμο του έτους ενώ σημαντικές μειώσεις κερδών παρατηρήθηκαν στις εταιρίες μεγάλου μεταλλουργικού Ομίλου οι οποίες αποτελούν και το βαρόμετρο του κλάδου.

Τέλος ο χώρος της Ναυτιλίας εξακολουθεί να έχει προβλήματα και να συμπιέζεται από υψηλά έξοδα και αποσβέσεις με αποτέλεσμα το τελικό αποτέλεσμα να παραμένει αρνητικό. Αν σε όλα αυτά συνεκτιμηθεί και το επερχόμενο καμποτάζ τότε γίνεται αντιληπτό ότι τα χρονικά περιθώρια για τις εταιρίες του κλάδου στενεύουν δραματικά καθώς θα πρέπει να στραφούν σε αναζήτηση συμμαχιών προκειμένου να καταστούν βιώσιμες ή να μην αποτελέσουν στόχο πιθανώς επιθετικών εξαγορών, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v