Μετοχικά Α/Κ: Αποδόσεις καλύτερες από το Χ.Α.

Καλύτερη απόδοση από τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. παρουσίασε η πλειονότητα των Α/Κ Εσωτερικού στο πρώτο εξάμηνο. Οι "ασφαλείς λιμένες" αλλά και το επόμενο στοίχημα για την αγορά. Αναλυτικοί πίνακες με τις επιδόσεις.

  • του Ζαφείρη Σταθόπουλου
Μετοχικά Α/Κ: Αποδόσεις καλύτερες από το Χ.Α.
*** Οι πίνακες με τις καλύτερες επιδόσεις για τα Α/Κ δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

Καλύτερη απόδοση σε σύγκριση με την πορεία του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. σημείωσε η πλειονότητα των Μετοχικών Αμοιβαίων Εσωτερικού κατά το α' φετινό εξάμηνο, αποδεικνύοντας ότι, πέρα από τις πολύ υψηλές αποδόσεις που απέφεραν κατά την τελευταία πενταετία, είναι σε θέση να διαχειρίζονται καλύτερα την κατάσταση ακόμη και σε περιόδους χρηματιστηριακής πτώσης.

Επίσης, δυσμενής ήταν η συγκυρία για τα ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια, καθώς η πτώση των τιμών στα ομόλογα (κρατικά και εταιρικά) υπερακόντισε τα έσοδα από τόκους, με αποτέλεσμα τα περισσότερα εξ αυτών να υποχρεωθούν σε περιορισμένες απώλειες.

Το κλίμα γενικότερης αστάθειας που επικρατεί έχει επηρεάσει δυσμενώς την πιστοληπτική ικανότητα των εκδοτών, ενώ επίσης πτωτικά στις τιμές έχει επιδράσει και η προσδοκία για μελλοντική αύξηση των επιτοκίων.

Περισσότερο ευνοημένα από την όλη κατάσταση υπήρξαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων που «έγραψαν» θετικές αποδόσεις, βοηθούμενα από την ανοδική τάση των επιτοκίων. Γενικά, με ένα καλό αμυντικό όπλο στο πτωτικό 2008 βρέθηκαν όσοι επέλεξαν να έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους Μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια. Κι αυτό γιατί σε μια περίοδο (1/1 - 30/6/2008) κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 33,58%, η πλειονότητα των Αμοιβαίων Κεφαλαίων τα πήγε σχετικά καλά.

Συγκεκριμένα, τα 58 της υποκατηγορίας κινήθηκαν καλύτερα από τον Γενικό Δείκτη και από τον δείκτη FTSE/ASE-20 (απώλειες 32,95% στο εξάμηνο) και μόλις 2 κινήθηκαν χαμηλότερα από τον FTSE/ASE-40 (απώλειες 31,49%).

Εύλογα, και τα 58 Αμοιβαία της υποκατηγορίας είχαν αρνητική απόδοση στο εξάμηνο του 2006, με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται στο -26,26% και με τις απώλειες να διαμορφώνονται από -32,09% έως -16,90%. Τρία Α/Κ είχαν απώλειες μικρότερες του 20%.

Το Alpha Trust Αναπτυξιακό εμφανίστηκε το πιο ανθεκτικό, με απώλειες 16,90%. Ακολούθησαν το HSBC Αναπτυξιακό (-16,98%) και το HSBC Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (-18,76%). Συνολικά κρίνοντας την υποκατηγορία, την καλύτερη συμπεριφορά επέδειξαν τα Α/Κ που επενδύουν κυρίως σε εταιρείες της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης. Αντίθετα, τα Α/Κ που ποντάρουν στα «βαριά χαρτιά» της αγοράς πλησίασαν σε απώλειες τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE/ASE-20, ιδίως τα Index Funds.

Τα Μετοχικά Α/Κ Εξωτερικού υποχρεώθηκαν κατά μέσο όρο σε μικρότερες απώλειες από τα αντίστοιχα του Εσωτερικού, λόγω της υποαπόδοσης που σημείωσε η Σοφοκλέους έναντι των περισσότερων διεθνών αγορών. Να σημειωθεί, ωστόσο, πως τα Μετοχικά Εσωτερικού είχαν επιτύχει πολύ υψηλότερη απόδοση κατά τα τελευταία χρόνια σε σχέση με αυτά του Εξωτερικού.
 
Τα Ομολογιακά Εσωτερικού, για μία ακόμη χρονιά, δεν μπόρεσαν να ικανοποιήσουν τους κατόχους τους κι αυτό γιατί η αγορά των ομολόγων συνεχίζει να ταλαιπωρείται. Μετά λοιπόν τις μέτριες θετικές αποδόσεις της τελευταίας διετίας, φέτος στις περισσότερες περιπτώσεις είδαμε το πρόσημο της απόδοσης του πρώτου εξαμήνου να είναι «μείον».

Συγκεκριμένα, η υποκατηγορία είχε μέσο όρο απόδοσης (για 24 Α/Κ) απώλειες της τάξης του 1,5%, ενώ οι αποδόσεις κυμάνθηκαν από -3,67% έως +0,52%, για το Κύπρου Ελληνικό Ομολογιακό.

Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στα Ομολογιακά Εξωτερικού. Ο μέσος όρος της υποκατηγορίας (για 36 Α/Κ) διαμορφώθηκε στο -3,60%. Οι αποδόσεις κυμάνθηκαν από το -11,68% έως το +1,30%, ποσοστό το οποίο κατέγραψε το Alpha Global Αναδυόμενων Αγορών.

Οι «ασφαλείς λιμένες»

Σαν ασφαλείς λιμένες σε περίοδο τρικυμίας λειτούργησαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων, καθώς απέφυγαν τις επιπτώσεις από τις μεγάλες πτώσεις σε μετοχές και (δευτερευόντως) σε ομόλογα, ενώ παράλληλα ευνοήθηκαν από την άνοδο των επιτοκίων καταθέσεων.

Στα Διαχείρισης Διαθεσίμων Εσωτερικού είχαν και τα 21 Α/Κ της υποκατηγορίας με θετικές αποδόσεις, οι οποίες κυμάνθηκαν από 0,38% έως και 2,16%. Ο μέσος όρος απόδοσης της υποκατηγορίας διαμορφώθηκε στο +1,46%, ενώ την καλύτερη απόδοση παρουσίασε το HSBC Διαθεσίμων, με κέρδη 2,16%. 

Τα Διαχείρισης Διαθεσίμων Εξωτερικού, αν και μικρή σε έκταση υποκατηγορία (μόλις 5 Α/Κ), είχαν μέσο όρο απόδοσης 0,28%, με το πλέον κερδοφόρο, το Alpha Διαχ. Διαθεσίμων Εξωτερικού, να κερδίζει 2,03% στο πρώτο εξάμηνο του 2008. 

Σε ικανοποιητικά επίπεδα κινήθηκαν τα Μικτά Εσωτερικού. Ο μέσος όρος απόδοσης της υποκατηγορίας (για 28 Α/Κ) κινήθηκε στο -12,81%. Πάντως, από τα Α/Κ της υποκατηγορίας μόνο ένα, το Δήλος Τακτικής Κατανομής Κεφαλαίων, είχε απόδοση με θετικό πρόσημο (+2,50%), ενώ η χαμηλότερη επίδοση διαμορφώθηκε στο -19,83%. 

Καλύτερη η εικόνα για τα Μικτά Εξωτερικού. Ο μέσος όρος της υποκατηγορίας (για 21 Α/Κ) διαμορφώθηκε στο -11,86%, με τις αποδόσεις τους να κυμαίνονται από το -21,82% έως το -2,87% για το καλύτερο της υποκατηγορίας, το Marfin Absolute Return

Τα Funds of Funds Α/Κ σε γενικές γραμμές κινήθηκαν αντίστοιχα με τις «ομοειδείς» υποκατηγορίες. Τα 3 Ομολογιακά Εξωτερικού απέδωσαν μεταξύ του -3,69% και του -2,82%, τα 10 Μετοχικά Εξωτερικού σημείωσαν μέση απόδοση -20,04% και τα 17 Μικτά Εξωτερικού κινήθηκαν στο -8,07%.

Τα «ξένα» κέρδη

Τις αποδόσεις που μπορεί πραγματικά να εντυπωσιάσουν, πάντως, θα πρέπει να τις αναζητήσει κάποιος στα Αμοιβαία Κεφάλαια των ξένων αγορών που διατίθενται στην ελληνική αγορά. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα Α/Κ μπορούν να δώσουν πρόσβαση και σε κάποιες από τις «εξωτικές» επενδύσεις.

Στο διάστημα 1/1 - 25/6/2008 στα ξένα Α/Κ καταγράφονταν ακόμα και κέρδη της τάξης του 23%! Συγκεκριμένα, υπάρχουν 15 Α/Κ με αποδόσεις μεγαλύτερες από 10%, με κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμά τους το γεγονός ότι επενδύουν στην ενέργεια και στα αγροτικά προϊόντα: 

Τις πρώτες τέσσερις θέσεις καταλαμβάνουν Αμοιβαία της Shcroders: τα Alternative Solutions Commodity (ευρώ) με απόδοση 22,83%, AS Commodity Fund (ευρώ) με 22,83% επίσης, Alternative Solutions Commodity (USD) και AS Commodity Fund A ACC (USD) με 21,92% και τα δύο. 

Ακολουθούν δύο Α/Κ της Invesco (Εnergy Fund USD με 21,29% και Energy USD με 19,82%). 

Μεσολαβεί το Franklin Νatural Resources Fund με απόδοση 15,63% και η σκυτάλη περνά ξανά στη Schroders: Alternative Solutions Agriculture (15,29%), AS Agriculture Fund EUR Hedged A ACC (15,29%), Alternative Solutions Agriculture USD (14,47%) και AS Agriculture Fund USD A ACC (14,47%).

Στη συνέχεια ξεχωρίζουν επίσης Α/Κ που τοποθετούνται στα commodities (ενέργεια και αγροτικά προϊόντα) και στις αναδυόμενες αγορές της Λατινικής Αμερικής και στη Ρωσία ή που τοποθετούνται στον κλάδο των πρώτων υλών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την αγορά Α/Κ ξένων κεφαλαιαγορών θα πρέπει να δοθεί προσοχή στο νόμισμα στο οποίο γίνεται η επένδυση, καθώς είναι δυνατό η μεταβολή των ισοτιμιών να οδηγήσει σε πρόσθετα κέρδη ή απώλειες (βλέπε πτώση του δολαρίου).

Στοίχημα για την αγορά

Πάντως, παρά τις πολύ καλές δυνατότητες που προσφέρει η αγορά Α/Κ, δεν φαίνεται να πείθει τους επενδυτές. Ήδη στο πεντάμηνο του 2008 οι απώλειες στο συνολικό ενεργητικό της αγοράς προσέγγιζαν τα 2,5 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας στις 30/5 συνολικές εκροές 15,6% σε σχέση με την αρχή του έτους (ενεργητικό 20,686 δισ. ευρώ στις 30/5 έναντι 24,5 δισ. την 1η/1/08). Οι εκροές, μάλιστα, συνεχίστηκαν και τον Ιούνιο και δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι που να μπορεί να ανακόψει αυτήν την τάση. 

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 537 της εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" (4 - 8 Ιουλίου 2008).

*** Οι πίνακες με τις καλύτερες επιδόσεις για τα Α/Κ δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v