Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Οι μετοχές που ξεχωρίζουν!

Στη σημερινή Σοφοκλέους, όση αξία έχει το να προβλέπει κάποιος πώς θα πορευτεί ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., άλλη τόση έχει το να επιλέγει τις σωστές μετοχές. Ποιες άντεξαν στην πτώση. Τα stories που υπεραποδίδουν.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Σοφοκλέους: Οι μετοχές που ξεχωρίζουν!
** Οι αναλυτικοί πίνακες με τις αποδόσεις των μετοχών στο Χ.Α. από τα υψηλά και τα χαμηλά της αγοράς δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Στη σημερινή Σοφοκλέους, όση αξία έχει το να προβλέπει κάποιος πώς θα πορευτεί ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., άλλη τόση, ίσως και μεγαλύτερη, έχει το να επιλέγει τις σωστές μετοχές.

Ενδεικτικό είναι ότι το αξιοσημείωτο rebound που ξεκίνησε από τις 20 Μαρτίου υπάρχουν πολλοί επενδυτές οι οποίοι ακόμη δεν το έχουν... δει στα χαρτοφυλάκιά τους. Θεωρούν μάλιστα την άνοδο του Γενικού Δείκτη εικονική πραγματικότητα! Κι αυτό γιατί η άνοδος στο ταμπλό περιορίστηκε σε συγκεκριμένους κλάδους και μάλιστα σε συγκεκριμένες μετοχές αυτών των κλάδων.

Ζούμε λοιπόν στην εποχή του stock picking και σημασία έχει να γνωρίζουμε το κριτήριο με το οποίο η αγορά επιβραβεύει σήμερα με τις αποδόσεις της όσους ξέρουν να επιλέγουν...

Πολλά από αυτά που γνωρίζαμε για την πολιτική με την οποία αγοράζουμε ή πουλάμε μετοχές θα πρέπει μάλλον να τα ξεχάσουμε. Οι έμπειροι επενδυτές θυμούνται ότι επί δεκαετίες όταν η γενικότερη τάση ήταν ανοδική έβγαιναν κερδισμένες όλες σχεδόν οι μετοχές, ενώ όταν ήταν καθοδική υποχωρούσαν επίσης στο σύνολό τους. Σήμερα αυτό δεν συμβαίνει.

Μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα βλέπουμε πολύ διαφορετικές συμπεριφορές μεταξύ των διαφόρων κλάδων. Και επίσης βλέπουμε πολύ διαφορετικές συμπεριφορές στις μετοχές μεταξύ εταιρειών του ίδιου κλάδου.

Για παράδειγμα, από το φετινό χαμηλό της 20ής Μαρτίου μέχρι σήμερα έχουμε τράπεζες που γράφουν κέρδη πάνω από 20% και κάποιες άλλες που με το ζόρι κέρδισαν κάποιες λίγες ποσοστιαίες μονάδες.

Στον κατασκευαστικό κλάδο, επίσης, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα οι αποκλίσεις των αποδόσεων ξεπέρασαν ακόμη και τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες, με τη ΓΕΚ, για παράδειγμα, να κερδίζει σημαντικό έδαφος και με άλλους τίτλους (π.χ. Ελληνική Τεχνοδομική, J&P Άβαξ) να υποαποδίδουν καταφανώς.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η εκάστοτε μεταβολή του Γενικού Δείκτη δύσκολα μπορεί να περιγράψει επαρκώς την πραγματική εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς. Και επίσης, οι αποδόσεις των χαρτοφυλακίων των επενδυτών ολοένα και λιγότερο σχετίζονται με τις μεταβολές του Γενικού Δείκτη.

Οι πρωταγωνιστές του rebound

Ποιες είναι οι κυριότερες κατηγορίες μετοχών που τα έχουν πάει καλύτερα από τον μέσο όρο και οι οποίες έχουν δώσει υψηλές αποδόσεις σε όσους τοποθετήθηκαν στα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου;

Πρώτα απ’ όλα τα περισσότερα «κρατικόχαρτα», καθώς μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και την έναρξη των διαπραγματεύσεων του ΟΤΕ με τους Γερμανούς της Deutsche Telekom η αγορά φαίνεται να πείστηκε για τις προθέσεις της κυβέρνησης να αψηφήσει το λεγόμενο πολιτικό κόστος (το οποίο άλλωστε δεν φαίνεται στις δημοσκοπήσεις) και να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές που σχετίζονται με το μέλλον αρκετών εισηγμένων εταιρειών.

Είτε λοιπόν λόγω πολιτικών εξαγγελιών (π.χ. ΟΛΠ - ΟΛΘ) είτε απλώς επειδή η αγορά προβλέπει μελλοντική κυβερνητική «δράση» (π.χ. ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), τα λεγόμενα κρατικόχαρτα «πήραν φωτιά»...

Η δεύτερη κατηγορία μετοχών που απέφερε μεγάλα κέρδη ήταν τα επονομαζόμενα πολύ επιθετικά «χαρτιά», τα οποία είτε λόγω της φύσης των εργασιών τους είτε εξαιτίας των διαφόρων λόμπι που εμπλέκονται είχαν «κατρακυλήσει» από το φθινόπωρο του 2007 έως και τον περασμένο Μάρτιο, με αποτέλεσμα να κινηθούν με τη... λογική του ελατηρίου: άλλοτε με μια δικαιολογημένη αντίδραση επειδή βρέθηκαν σε σαφώς υποτιμημένα επίπεδα και άλλοτε εξαιτίας μιας απλής, τεχνικού τύπου, αντίδρασης.

Το ευνοϊκότερο κλίμα που επικράτησε σχετικά με τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα επηρέασε θετικά τις τιμές όλων των εμπλεκόμενων εταιρειών, όπως του Ρόκα, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (και κατ’ επέκταση της ΤΕΡΝΑ και της ΓΕΚ), του Μυτιληναίου και άλλων.
Και φυσικά υπάρχουν ορισμένες εισηγμένες εταιρείες που έχουν «γράψει» πολύ σημαντικά κέρδη στο ταμπλό κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, λόγω κάποιων εξελίξεων ή προοπτικών που αναμένονται γι’ αυτές.

Κλασική περίπτωση η μετοχή της Marfin Investment Group, που ανέκτησε πολύ μεγάλο ποσοστό των προηγούμενων απωλειών της, καθώς από τη μία πλευρά απέδειξε ότι ξέρει να κερδίζει και σε περιόδους δυσμενούς χρηματιστηριακής συγκυρίας και από την άλλη όπως όλα δείχνουν θα βρεθεί με πολύ μεγάλο ύψος μετρητών, όταν οι αποτιμήσεις των εταιρειών που εξαγοράζονται έχουν μειωθεί σημαντικά.

Μία άλλη περίπτωση είναι η ΑΤΕ Ασφαλιστική, μετά την εξαγγελθείσα πρόθεση της μητρικής ΑΤΕbank να την πουλήσει.

Το ισχυρό rebound της ζήτησης για τα χαλυβουργικά προϊόντα από τον φετινό Μάρτιο και μετά ευνόησε τις εταιρείες του κλάδου και πρώτα απ’ όλα της ΣΙΔΕΝΟΡ και της Σωληνουργεία Κορίνθου.

Η νέα διοίκηση του ΟΠΑΠ φαίνεται να πείθει σταδιακά την αγορά ότι γίνεται δουλειά σε βάθος και πως η υποδομή που θα δημιουργηθεί μέσα στην επόμενη τριετία θα περιορίσει δραστικά τον κίνδυνο ενδεχόμενης απελευθέρωσης του κρατικού μονοπωλίου στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών.

Η μετοχή του Μαΐλλη έχει «γράψει» μεγάλα κέρδη εν αναμονή των βελτιωμένων αποτελεσμάτων του πρώτου φετινού τριμήνου που προσδοκά η αγορά.

Ο Βασιλόπουλος συνεχίζει την εντυπωσιακή πορεία του, λόγω της πρόβλεψης για νέα πολύ σημαντική βελτίωση της φετινής κερδοφορίας του.

Τραπεζικές μετοχές... δύο ταχυτήτων

Στις τραπεζικές μετοχές παρατηρήθηκαν έντονες διαφοροποιήσεις στο ταμπλό από τις 20 Μαρτίου και μετά, με κυριότερους ευνοημένους:

Τις κυπριακές τράπεζες (MPB και Κύπρου), καθώς διαφάνηκε ότι μετά το «πιεσμένο» πρώτο τρίμηνο που θα παρουσιάσουν για συγκυριακούς λόγους θα ακολουθήσει rebound στα spreads των δανείων.

Τις τράπεζες που φαίνεται ότι θα συνεχίσουν και φέτος να επιτυγχάνουν σημαντική άνοδο επιδόσεων.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που μπορεί μεν να μην εντυπωσιάζει με τα αποτελέσματά του, ωστόσο λόγω της σημαντικής θέσης του στην αγορά αποτελεί «μαγαζί γωνία» σε μια περίοδο όπου οι διεργασίες για deals τείνουν να μπουν «στο κόκκινο».

---ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΤΑΜΠΛΟ

Οι διαφοροποιήσεις στις αποδόσεις μεταξύ μετοχών, κλάδων αλλά και δεικτών είναι αξιοπρόσεκτες, είτε υπολογιστούν από το χαμηλό της αγοράς στις 20 Μαρτίου 2008 και τις 3.760 μονάδες, είτε από το τοπικό υψηλό του προηγούμενου έτους κατά τα τέλη Οκτωβρίου 2007 και τις 5.335 μονάδες, είτε ακόμα και στη διάρκεια μήνα.

Από τις σημαντικές αυτές αποκλίσεις που παρατηρούνται είναι εφικτό να συμπεράνει κάποιος ότι η εποχή του stock picking έχει έρθει πλέον για τα καλά στη Σοφοκλέους.

Από τη μία πλευρά η πλειονότητα των μετοχών εξακολουθεί να καταγράφει απώλειες από τα υψηλά του Οκτωβρίου, με τον Γενικό Δείκτη να απέχει ακόμα 26,28%, ενώ ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρίσκεται λίγο χαμηλότερα με απόσταση 26,88%.

Αντίθετα, ο Γενικός Δείκτης έχει κερδίσει 12,33% από τα χαμηλά του Μαρτίου, ενώ ο δείκτης των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινείται με μεγαλύτερα κέρδη στο 15,56%.

Ένα γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από τον πίνακα με τις αποδόσεις είναι ότι σε εταιρείες αλλά και σε κλάδους όπου υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον, είτε λόγω υπαρκτού story είτε εξαιτίας θεσμικών αλλαγών που βρίσκονται καθ’ οδόν, το ταμπλό δεν έχει μείνει αδιάφορο. Μάλιστα, κάποιες από αυτές τις μετοχές κινούνται σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων.

Μία από τις περιπτώσεις αυτές είναι η μετοχή του ΟΛΘ, που πλέον κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από τότε που ο Γενικός Δείκτης πραγματοποιούσε τοπικό υψηλό τον Οκτώβριο και από τα χαμηλά του Μαρτίου ο τίτλος έχει ήδη κερδίσει 49%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η Marfin Investment Group έχει κερδίσει 38% από τα χαμηλά του Μαρτίου 2008, αν και ακόμη εξακολουθεί να κινείται κατά 12% χαμηλότερα από τα υψηλά του Οκτωβρίου 2007.

Από τις τραπεζικές μετοχές, ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς έχει κάνει σημαντικό rebound από τα χαμηλά του Μαρτίου, αν και από τα υψηλά του Οκτωβρίου απέχει ακόμα 19%.

Τέλος, ένα ακόμη στοιχείο άξιο αναφοράς είναι ότι μεγάλος αριθμός μετοχών που πιέστηκε υπερβολικά έχει αντίστοιχα υπερακοντιστεί μετά τα χαμηλά του Μαρτίου.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 529 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 09 - 13/05/2008.

** Οι αναλυτικοί πίνακες με τις αποδόσεις των μετοχών στο Χ.Α. από τα υψηλά και τα χαμηλά της αγοράς δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v