Τι δείχνει το νέο κύμα εκθέσεων για τις τράπεζες

Σε διαδικασία "retouche" υποβάλλουν τις τιμές-στόχους για τις τράπεζες διεθνείς οίκοι με ισχυρή παρουσία στο Χ.Α., όπως Citigroup, UBS, Cheuvreux κ.λπ. Οι τρεις λόγοι για το "ψαλίδισμα". Τι κρατούν από το growth story.

  • του Γιώργου Α. Σαββάκη
Τι δείχνει το νέο κύμα εκθέσεων για τις τράπεζες
Οι τιμές-στόχοι αποτελούν το «απόσταγμα» της σύνθεσης και του συνδυασμού πολλών διαφορετικών μεταβλητών από πλευράς αναλυτών. Στις προηγούμενες ημέρες το νέο μπαράζ εκθέσεων για τις ελληνικές τράπεζες συνέχισε από τη μία πλευρά να εκθειάζει το θετικό growth story τους, το οποίο όμως πλέον συνοδεύεται από αισθητά χαμηλότερες, ίσως και πιο ρεαλιστικές υπό τις παρούσες συνθήκες, τιμές-στόχους για την πλειονότητα των μετοχών.

Τα στοιχεία που οδήγησαν στις νέες μειωμένες τιμές-στόχους δεν είναι μόνο οι χαμηλότερες εκτιμήσεις στα κέρδη ανά μετοχή και το αυξημένο ρίσκο που εκτιμούν οι αναλυτές ότι εμπεριέχουν οι ελληνικές μετοχές αλλά και η χαμηλότερη αποδοτικότητα που θα εμφανίσουν αυτές μακροπρόθεσμα.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από τη μελέτη των τελευταίων εκθέσεων. Οι αναλυτές δεν εκτιμούν ότι το growth story τελείωσε, μάλλον το αντίθετο, ωστόσο ξεκινούν να είναι πολύ πιο προσεκτικοί για το απώτερο μέλλον.

Ο χορός του retouche των τιμών-στόχων ξεκίνησε πριν από έναν μήνα από τη Citigroup στις αρχές Μαρτίου όταν ο αμερικανικός οίκος μείωνε από 5% έως 19% τους στόχους της και η διαδικασία αυτή πλέον συνεχίζεται δυναμικά.

Η UBS μείωσε τους στόχους της για όλες τις τράπεζες πλην της Marfin Popular Bank κατά μέσο όρο 9%, ο γαλλικός οίκος Cheuvreux προχώρησε σε μειώσεις 17% και 18% αντίστοιχα για ΕΤΕ και EFG Eurobank, ενώ θέτει σύσταση "sell" για την ΑΤΕbank και, τέλος, η Keefe, Bruyette & Woods (KBW) μείωσε τις τιμές-στόχους για την Τράπεζα Κύπρου κατά 17% και για την Τράπεζα Πειραιώς κατά 3%.

Το ένα στοιχείο το οποίο συνηγορεί για τη μείωση των τιμών-στόχων είναι οι εκτιμήσεις για τα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών. Πλέον, φανερά κάποιοι αναλυτές υπονοούν ότι το consensus των εκτιμήσεων για τις ελληνικές τράπεζες μπορεί τελικά να είναι αισιόδοξο!

Πιο συγκεκριμένα, για την Εθνική Τράπεζα, η εκτίμηση της UBS για το μέγεθος των κερδών ανά μετοχή (EPS) για φέτος και το 2009 είναι 13% χαμηλότερη από το consensus. Σύμφωνα με τη Cheuvreux, για τα καθαρά κέρδη της ΕΤΕ οι εκτιμήσεις τους κινούνται κατά 5% χαμηλότερα από το consensus φέτος και 4% για το 2009.

Η UBS κινείται σε όλες τις μετοχές που καλύπτει κάτω από το consensus αναφορικά με τα κέρδη ανά μετοχή κατά μέσο όρο 8% το 2008 και 10% το 2009.

Για τη γαλλική Cheuvreux, οι εκτιμήσεις της κινούνται κάτω από το consensus για τα καθαρά κέρδη κατά μέσο όρο 5% για φέτος και λίγο παραπάνω για το 2009.

Αξιοσημείωτο στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι για την ATEbank για την οποία συστήνουν πώληση ("sell" με τιμή-στόχο τα 2,80 ευρώ) οι εκτιμήσεις τους είναι πάνω από το consensus. Η KBW κινείται επίσης κάτω από το consensus για τα κέρδη ανά μετοχή του 2009 στις μετοχές των ΕΤΕ, Πειραιώς, EFG Eurobank, Κύπρου και μόνο για τις Marfin Popular Bank και Alpha Bank είναι πάνω από το consensus και αυτό οριακά.

Το δεύτερο στοιχείο το οποίο επηρεάζει τις τιμές-στόχους είναι ο παράγοντας του ρίσκου. Η KBW εκτιμά ότι το κόστος κεφαλαίου για τις ελληνικές τράπεζες κατά μέσο προσεγγίζει το 10,1%, ενώ για τις γερμανικές το 8,9%, για τις ιταλικές και τις ισπανικές το 9,3% και 9,1% αντίστοιχα, ενώ ο μέσος όρος είναι 9,3% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Το 0,8% της διαφοράς μπορεί να φαντάζει μικρό, ωστόσο «κόβει» ανάλογα με την περίπτωση αρκετά ευρώ ανά μετοχή.

Ταυτόχρονα, η Cheuvreux εκτιμά ότι το κόστος κεφαλαίου για την ΕΤΕ είναι 11,5%, 10,5% για την EFG Eurobank και την Alpha Bank. Επίσης η UBS τοποθετεί παράλληλα τις ροές των ελληνικών τραπεζών με 10,5% για την ΕΤΕ, 11% για τις Eurobank, Πειραιώς, Marfin Popular Bank και ATE Bank και τέλος 12% για την Alpha Bank.

Τέλος, το τρίτο στοιχείο, και κυρίαρχο την παρούσα χρονική στιγμή, που πλήττει τις τιμές-στόχους είναι η διατηρήσιμη αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (Sustainable ROE) αλλά και το μακροπρόθεσμο growth που θα εμφανίσουν οι ελληνικές μετοχές, το λεγόμενο g.

Η UBS παρόλο που διατηρεί το υψηλό long term growth στο 4% μειώνει για την ΕΤΕ το διατηρήσιμο ROE κατά 1% στο 24,5%. Για την EFG μειώνεται κατά 0,8% στο 24,4%, ενώ για την Alpha Bank μειώνεται κατά 0,6% στο 23,5%.

Για την Πειραιώς μειώνεται κατά 0,4% στο 21,4%. Για την ATEbank το long term growth μειώνεται στο 3,5% από 4% και διατηρείται το ROE στο 15,1%, ενώ για τη Marfin Popular Bank διατηρούνται αμετάβλητα και τα δύο στοιχεία.

Τέλος, η Cheuvreux μείωσε το long term growth στο 2,8% από 3% για την EFG Eurobank, το έθεσε στο 2,7% για την Alpha Bank, στο 3,5% για την Πειραιώς και στο 3% για την ATEbank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v