Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Magna Trust: Τι έκαναν οι εισηγμένες (update)

Η αρνητική χρηματιστηρική συγκυρία ματαίωσε πολλά επενδυτικά σχέδια, αλλά και προσγείωσε ανώμαλα την πλειονότητα των κλάδων στο ΧΑΑ, και κυρίως τις τράπεζες, επισημαίνει ο Μ. Χατζηδάκης της Magna Trust. Κατεβάστε τα αρχεία με το σύνολο των δημοσιευμένων αποτελέσματων για τη χρήση του 2001, τα Ρ/Ε και τα μερίσματα.

Magna Trust: Τι έκαναν οι εισηγμένες (update)
Οι παράγοντες που έχουν επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιριών είναι η αρνητική χρηματιστηριακή συγκυρία, η οποία σε πολλές περιπτώσεις έχει οδηγήσει σε αδυναμία υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων των εταιριών, καθώς και το ιδιαίτερα αρνητικό τρίτο τρίμηνο, το οποίο έπληξε κυρίως εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο και σε είδη καταναλωτικής φύσεως.

Αυτό επισημαίνει σε έκθεσή του για τα αποτελέσματα του 2001 των εισηγμένων στο ΧΑΑ εταιριών, ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ.

[Στη δεξιά στήλη (Συνοδευτικό υλικό) το Euro2day.gr δημοσιεύει τους πίνακες της Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ με τα πλήρη αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών για το 2001, τα μερίσματα που θα διαθέσουν και τα Ρ/Ε.

Για λόγους πλήρους συγκρισιμότητας το Euro2day.gr δημοσιεύει επίσης και τον αναλυτικό πίνακα που εκπόνησε η Ωμέγα ΑΧΕΠΕΥ με τα αποτελέσματα των εισηγμένων για την οικονομική χρήση του 2000, τα οποία συγκρίνονται με τα αποτελέσματα του 1999.]



Το στοιχείο αυτό, όπως προσθέτει στην ανάλυσή του ο κ. Χατζηδάκης, συνδυαστικά με την αρνητική συγκυρία (μείωση της αγοραστικής δύναμης) για κλάδους που στηρίζονται στη λιανική πώληση όπως π.χ. ενδύματος, ηλεκτρικών συσκευών, κλωστοϋφαντουργίας κ.λπ. επηρέασε ακόμη περισσότερο την κερδοφορία των εταιριών.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι περισσότερες εταιρίες έχοντας δει από νωρίς (ειδικά μετά την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου) ότι η φετινή χρονιά θα είναι ιδιαίτερα αρνητική επέλεξαν να ”βγάλουν” στην επιφάνεια όλα τα αρνητικά αποτελέσματα τους με ώστε να κοιτούν με μεγαλύτερη αισιοδοξία την επομένη χρονιά.

Έτσι δεν έλειψαν οι εκπλήξεις οι οποίες στην πλειοψηφία τους ήταν αρνητικές και οι οποίες μεγέθυναν την αρνητική εικόνα των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου. Μάλιστα υπήρξαν εταιρίες που στην δέυτερη ή την τρίτη χρήση τους ως εισηγμένες βρέθηκαν με οριακά κέρδη ή και ζημιές πράγμα που προκαλεί σκεπτικισμό για την χρήση των κεφαλαίων και τον τρόπο που ασκήθηκε το επενδυτικό πρόγραμμα.

Επιχειρώντας μια επιφανειακή προσέγγιση των δεδομένων παρατηρούμε, προσθέτει ο κ. Χατζηδάκης, ότι:

* Στους μεγάλους χαμένους της περυσινής χρήσης συγκαταλέγεται ο χρηματοοικονομικός κλάδος. Με ορισμένες εξαιρέσεις, που ως συνήθως επιβεβαιώνουν τον κανόνα, η χρονιά που πέρασε δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή για τους πιστωτικούς ομίλους από πλευράς κερδοφορίας. Η κακή χρηματιστηριακή συγκυρία, που συνεχίσθηκε και πέρυσι, είχε άμεση επίπτωση στα αποτελέσματα, την ίδια ώρα που τα κέρδη από τις καθαρά τραπεζικές εργασίες κινήθηκαν στο σύνολό τους ανοδικά, αντισταθμίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο -και στο μέτρο του δυνατού- τις όποιες απώλειες.

Η αρνητική τάση εμφανίστηκε και στον κλάδο των Ασφαλειών και στις Επενδύσεις ενώ οι εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης ξέφυγαν από τον κανόνα λόγω των ευνοϊκών επιτοκίων που καθιστούν ελκυστική την αγορά αγαθών με αυτή την μέθοδο της Χρηματοδότησης.

* Χρονιά των μεγάλων μεγεθών και των ακόμα μεγαλύτερων αντιθέσεων ήταν για τον κατασκευαστικό κλάδο το 2001. Σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία, η τελευταία χρονιά βάσει της οποίας θα γίνει και ο μετασχηματισμός των υφιστάμενων εταιρειών στα νέα σχήματα που θα προκύψουν μετά τις συγχωνεύσεις, ήταν χρονιά - ρεκόρ για τις μεγάλες δυνάμεις του κλάδου που είδαν τα μεγέθη τους να εκτοξεύονται κυρίως σε ό,τι αφορά τους τζίρους και σε μικρότερη κλίμακα σε ό,τι αφορά τα κέρδη.

Αντιθέτως, για τις μεσαίου μεγέθους εταιρείες, η χρονιά χαρακτηρίστηκε από μάλλον σταθεροποιητικές ή και πτωτικές τάσεις, ενώ για τις μικρότερες η χρονιά ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις αρνητική. Πάντως ο κλάδος παραμένει ”πρωταθλητής” σε επιδόσεις και αναμεμένται να διατηρήσει αυτή την δυναμική και το 2002 λόγω των υψηλών ανεκτέλεστων των εταιριών.

* Θετική ήταν και η εικόνα των εταιριών τσιμέντου και οικοδομικών υλικών οι οποίες ευνοούνται από την αυξημένη κατασκευαστική δραστηριότητα αυτή την περίοδο.

* Μικτή εικόνα παρουσιάζει ο κλάδος της Μεταλλουργίας με τις εταιρίες του Ομίλου Βιοχαλκο να σημειώνουν πολύ θετικές επιδόσεις, ενώ στον κλάδο πληροφορικής οι μεγάλοι Όμιλοι παρουσιάζουν σοβαρή μείωση μεγεθών φαινόμενο που χαρακτηρίζει όλο το εμπόριο που σχετίζεται με την οικιακή κατανάλωση και εξηγείται σε κάποιο βαθμό από την εμφάνιση του κόστους της συγχώνευσης στις περιπτώσεις όπου υπήρξε συγκέντρωση. Αντίθετα οι μικρές εξειδικευμένες εταιρίες πληροφορικής άντεξαν στο περιβάλλον της καταναλωτικής ύφεσης.

* Αυξημένο κύκλο εργασιών και μειωμένη κερδοφορία παρουσίασαν οι κλάδοι τροφίμων και Λιανικού εμπορίου μειώνοντας έτσι αισθητά τα περιθώρια της καθαρής τους κερδοφορίας.

* Σοβαρές απώλειες σημειώνει ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας ο οποίος αντιμετώπισε σημαντικές ζημιές από την απώλεια των χρηματοοικονομικών εσόδων, ενώ επιπλέον είχε να αντιμετωπίσει το ιδιαίτερα υψηλό κόστος πρώτων υλών γεγονός που οδηγεί σε καθεστώς λειτουργίας μηδενικού οργανικού κέρδους. Για τον κλάδο η χρήση αυτή ίσως σημάνει σημαντικές ανακατατάξεις, όχι μόνο σε επίπεδο αναδιάρθρωσης των εταιριών αλλά και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συγκέντρωσης κλωστοϋφαντουργικών εταιριών προκειμένου να συμπιεσθεί το λειτουργικό κόστος.

* Οι υποαξίες επηρέασαν το κλάδο εκδόσεων ο οποίος όμως έχει μπει σε φάση μείωσης κόστους, καθώς και τον κλάδο των συμμετοχών για τον οποίο οι συσσωρευμένες ζημιές θα επηρεάσουν και την επόμενη χρήση σε μεγάλο βαθμό.

Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν και κάποιες εταιρίες που κινήθηκαν κόντρα στο ρεύμα του συνόλου της αγοράς αλλά και των κλάδων που δραστηριοποιούνται, γεγονός που οφείλεται στις επιχειρηματικές κινήσεις που έκαναν στο παρελθόν, αλλά και στη συγκυρία που τους ευνόησε. Ιδιαίτερα ευνοημένες είναι αυτές οι οποίες έκαναν σωστή χρήση των αντληθέντων κεφαλαίων πραγματοποιώντας παραγωγικές επενδύσεις (εξαγορές, αύξηση δυναμικότητας) ή προχωρώντας σε σημαντικές συμφωνίες διεύρυναν το μερίδιο τους στην αγορά. Οι εταιρίες αυτές καθώς και οι κλάδοι (τυχερά παιχνίδια, ύδρευση) αιχμής οι οποίοι εμφανίζουν αύξηση μεγεθών αναμένεται να συγκεντρώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον στο προσεχές μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v