Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύσεις στα ... μέτρα σας

Τα επενδυτικά προϊόντα που ”ράβονται” και προσαρμόζονται στις ανάγκες των επενδυτών, είναι η νέα τάση της λιανικής τραπεζικής. Αν διαθέτετε περισσότερα του 1 εκατ. ευρώ, προσανολιστείτε σε προϊόντα ”custom made”, αν διαθέτετε πολύ λιγότερα, αρκεστείτε στα capital quarantee ”παλαιάς” και ”νέας γενεάς”.

Επενδύσεις στα ... μέτρα σας
Της Αλεξίας Κονάχου

Τα επενδυτικά προϊόντα που ”κόβονται”, ”ράβονται” και προσαρμόζονται στις ανάγκες των επενδυτών, και κυρίως αυτών που διαθέτουν μεγάλα ποσά, είναι η νέα τάση που χτίζεται σταδιακά, διαφοροποιώντας σε μεγάλο βαθμό τα δεδομένα της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, η οποία σχετικά πρόσφατα άρχισε να κινείται με μεγαλύτερη άνεση εκτός της ”στενής” ελληνικής αγοράς.

Τα προϊόντα ”custom made”, όπως αλλιώς ονομάζονται, δεν είναι τυποποιημένα προϊόντα, αλλά δημιουργούνται ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του εκάστοτε ενδιαφερόμενου, ο οποίος σημειωτέον θα πρέπει να διαθέτει ποσά μεγαλύτερα του 1 εκατ. ευρώ.

Αυτή η μερίδα επενδυτών, η οποία δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη, δεν ικανοποιείται από τυποποιημένα προϊόντα. Αναζητά εξειδικευμένες λύσεις τοποθετήσεων που να είναι σχεδιασμένες βάση του δικού τους επενδυτικού προφίλ.

Με τον όρο ”custom made” περιγράφονται όλα τα προϊόντα που δημιουργούνται από τις τράπεζες μετά από παραγγελία ενός ή περισσοτέρων πελατών για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες επενδυτικές ανάγκες. Εν συνεχεία ο πελάτης είναι σε θέση να επιλέξει το διάστημα της επένδυσης, το ποσοστό του αναλαμβανόμενου ρίσκου, και ως εκ τούτου και της προσδοκώμενης απόδοσης, καθώς και το νόμισμα στο οποίο επιθυμεί να τοποθετήσει τα κεφάλαιά του.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι ο σχεδιασμός τους είναι παρόμοιος με εκείνον των προϊόντων εγγυημένου κεφαλαίου. Με άλλα λόγια προϋποθέτει τη χρήση παραγώγων, ελληνικών ή ξένων, είτε επί χρηματιστηριακών δεικτών και μετοχών είτε επί τίτλων σταθερού εισοδήματος. Μάλιστα, στην πλέον απλοποιημένη του μορφή ο μηχανισμός λειτουργίας περιλαμβάνει την αγορά ομολόγου zero coupon λήξης της αρεσκείας του πελάτη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ολική ή η μερική εγγύηση του αρχικού κεφαλαίου κατά τη λήξη ισχύος του προϊόντος. Το υπολειπόμενο αρχικό κεφάλαιο επενδύεται σε παράγωγα της λήξης που εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες του επενδυτή.



Σε περίπτωση που η ”στρατηγική” αποδειχθεί σωστή, στη λήξη ο επενδυτής ”ανταμείβεται” με μεγάλη απόδοση επί του συνολικού επενδυμένου κεφαλαίου, εξαιτίας του παραγώγου. Ενώ σε αντίθετη περίπτωση απλώς διατηρεί το κεφάλαιό του. Σε ανάλογα προϊόντα νέας γενιάς, προβλέπεται και η διαχείριση του υπολειπόμενου κεφαλαίου, από τα dealing rooms των τραπεζών. Ωστόσο όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς απευθύνονται σε πελάτες που, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να κατανοούν πλήρως τους επενδυτικούς κινδύνους των αγορών και εννοείται περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι τα επόμενα 2 με 3 χρόνια θα δοθεί έμφαση σε νέες μορφές επενδυτικών προϊόντων, όπως είναι τα ”fund of funds”, τα οποία αποτελούν μια μορφή αμοιβαίου κεφαλαίου που επενδύει σε ένα ”καλάθι” απαρτιζόμενο από διάφορα αμοιβαία κεφάλαια ειδικού τύπου. Μάλιστα, αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί, ότι η Κοινοτική Οδηγία που προβλέπει τη λειτουργία τους βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας, με τελικό στόχο την εφαρμογή της από τα κράτη μέλη εντός του 2002.

Προϊόντα για μικρότερα κεφάλαια

Οσον αφορά στα προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου οι τράπεζες εμπλουτίζουν συνεχώς την γκάμα τους, δημιουργώντας νέα, πιο ελκυστικά προϊόντα τα οποία καλύπτουν ολοένα και περισσότερες ανάγκες. Οπως για παράδειγμα, προϊόντα συνδεδεμένα με μετοχές ή δείκτες. Ετσι λοιπόν, σε περίπτωση που κάποιος εκτιμά ότι η ”τάδε” μετοχή ή ο ”δείνα” δείκτης του τραπεζικού κλάδου για παράδειγμα, βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα μπορεί να τοποθετηθεί, εξασφαλίζοντας στη χειρότερη περίπτωση το αρχικό του κεφάλαιο. Αν πάλι οι τιμές των μετοχών κινηθούν ανοδικά τότε το επόμενο έτος μπορεί να εισπράξει το 50% της ανόδου.

Στην ίδια κατηγορία με αυτή των εγγυημένου κεφαλαίου, ανήκουν και τα προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου με όρους. Ο επενδυτής επιλέγει τον χρόνο εισόδου του, τοποθετεί το κεφάλαιό του τη χρονική στιγμή που πιστεύει ότι μια μετοχή ή ένας δείκτης βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και ”κλειδώνει” τα χρήματά του για τρία χρόνια. Σε περίπτωση που η τιμή της μετοχής ή του δείκτη δεν επανέλθει στο επίπεδο εισόδου του επενδυτή στο προϊόν, τότε έχει μια συγκεκριμένη και σχετικά ελκυστική απόδοση στη λήξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v