Citigroup: Τι εκτιμούν 2 ”γκουρού” για τις αγορές

Η πορεία των αγορών και των ισοτιμιών το επόμενο διάστημα είναι το αντικείμενο της μελέτης δύο ”γκουρού” των αγορών για λογαριασμό της Citigroup. Ποια δεδομένα αναμένεται να ασκήσουν τη μεγαλύτερη επιρροή σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Ιαπωνία και τι ρόλο καλούνται να παίξουν οι Κεντρικές Τράπεζες;

Citigroup: Τι εκτιμούν 2 ”γκουρού” για τις αγορές
Τις εκτιμήσεις τους για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και για το ενδεχόμενο του αποπληθωρισμού εκφράζουν δύο γκουρού των αγορών (ο C. Winter και ο Arun Motianey) για λογαριασμό της Citigroup, σε έκθεση της τράπεζας, που συντάχθηκε το Νοέμβριο.

Για τις μετοχικές αγορές της Βορείου Αμερικής (ΗΠΑ και Καναδά) η έκθεση της Citigroup αναφέρει ότι οι συνεχιζόμενες έρευνες γύρω από εταιρίες και η ρυθμιστική δράση γύρω από τα λογιστικά σκάνδαλα βοηθούν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της αγοράς.

Στο μεταξύ, αναφέρεται, η ανάκαμψη στα εταιρικά αποτελέσματα συνέβη σταδιακά, ενώ αναμένεται οι πολιτικές επιλογές να παραμείνουν σωστές στην κατεύθυνση της αποφυγής ενός double dip στην οικονομία των ΗΠΑ. Παρά το πρόσφατο rebound, οι συγγραφείς της έκθεσης εκτιμούν ότι η συνολική αποτίμηση των αγορών παραμένει ελκυστική και ”γι’ αυτό υποστηρικτική των αισιόδοξων προβλέψεών μας”.

Θετικές προοπτικές εκφράζονται για τις μετοχικές αγορές και της Ευρώπης, για την οποία αναφέρεται ότι ίσως υπάρξει ανάγκη να αναθεωρηθούν προς τα κάτω οι προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης κερδών των εταιριών, που τώρα παραμένει στα υψηλά επίπεδα του 35%. Πάντως, προσθέτει η έκθεση ”εκτιμούμε ότι οι υπεύθυνοι για την πολιτική θα προβούν σε κινήσεις ενισχυτικές της οικονομίας, αυξάνοντας και τις τιμές των μετοχών”. Τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα, οι προβλέψεις που υιοθετεί για τις ευρωπαϊκές αγορές η έκθεση είναι ευοίωνες (”bullish”).

Και για τη μετοχική αγορά της Μεγάλης Βρετανίας οι προοπτικές εμφανίζονται θετικές, καθώς εκφράζεται η άποψη για ”υποτιμημένη αγορά”, καθώς και ότι αυτό θα στηρίξει υψηλότερες τιμές. Για την ιαπωνική αγορά λέγεται ότι η εξυγίανση που επιχειρείται στον τομέα των τραπεζών, από την οποία εν πολλοίς εξαρτάται η αναζωογόνηση της κεφαλαιαγοράς, είναι πιθανό να οδηγήσουν εταιρίες που ”χαροπαλεύουν”, στη χρεοκοπία. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι βραχυπρόθεσμες, αλλά και οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις που δίνει η Citigroup για την ιαπωνική αγορά είναι αρνητικές (”bearish”).

Σε ό,τι αφορά τις ισοτιμίες και συγκεκριμένα το ευρώ, η έκθεση της Citigroup αναφέρει ότι η αναμενόμενη μέσα στο Δεκέμβριο μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 0,25% θα πιέσει το ευρωπαϊκό νόμισμα χαμηλότερα μέχρι το επίπεδο των 0,95 σεντς έως τις αρχές του επόμενου έτους. δεν πρέπει να περιμένουμε ανάκαμψη του ευρώ μέχρι την επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με θέματα δημοσιονομικής πολιτικής και χρηματοδότησης της διεύρυνσης της ΕΕ το 2004.

Αναφορικά με τον αποπληθωρισμό, ο C. Winter, εκτιμά ότι δεν υφίσταται ανάλογος κίνδυνος, αρκεί οι κεντρικές τράπεζες να ενεργοποιηθούν στην κατεύθυνση του ”λακτίσματος στην ανάπτυξη”. Αυτό έγινε ήδη από τη FED με τη μείωση των επιτοκίων, επισημαίνεται, ”ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν φαίνεται να έχει ακόμα ”πιάσει” το νόημα”.

Ενώ είναι ακόμη ζωντανή η πιθανότητα αποπληθωρισμού της παγκόσμιας οικονομίας, τονίζει ο κ. Winter, ”δεν είναι εποχές για τις κεντρικές τράπεζες να μένουν αυτάρεσκες”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v