Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πως θα προστατέψετε το ”κομπόδεμά” σας

Σε ταραχώδεις καιρούς, ερχόμαστε αντιμέτωποι με το αίσθημα της ανασφάλειας, όχι μόνο για τη διατήρηση των κεφαλαίων που έχουμε αποταμιεύσει, αλλά και για το μέλλον της οικονομικής μας κατάστασης. Πώς θα προστατέψουμε και θα ”αυγατίσουμε” όσα με κόπους έχουμε συγκεντρώσει;

Πως θα προστατέψετε το ”κομπόδεμά” σας
Δουλεύετε σκληρά, αποταμιεύετε ή συνταξιοδοτηθήκατε και θέλετε να νοιώσετε ”εξασφαλισμένος” για τα χρόνια που έρχονται.

Για να καταφέρετε να ζήσετε ανέμελα χωρίς να ανησυχείτε μήπως και ξοδέψετε ότι έχετε και δεν έχετε μέσα σε ένα χρόνο, αλλά και για να είστε ήσυχοι ότι οι οικονομίες σας θα σας εξασφαλίσουν αξιοπρεπή γεράματα, δεν έχετε παρά να σχεδιάσετε καλά για το μέλλον.

Κατ΄αρχήν θα πρέπει να θυμάστε το βασικότερο όλων, ότι, δηλαδή, οι αποταμιεύσεις σας δεν ήταν αποτελέσμα δύο ή τριών ετών αλλά μιας ολόκληρης ζωής. Κοινώς, απαιτείται σχεδιασμός και συνετή διαχείριση των οικονομικών σας από την ημέρα που θα πάρετε στα χέρια σας τον πρώτο μισθό μέχρι και την ημέρα που θα άποχωρήσετε από την παραγωγική διαδικασία.

Και αυτό για να είστε σίγουροι ότι θα έχετε δημιουργήσει μια γερή αποταμιευτική βάση, όπου θα στηριχτεί και το συνταξιοδοτικό σας χαρτοφυλάκιο.

Οπως επισημαίνει ο Ρίτσαρντ Τσέιμπερς, επικεφαλής του τμήματος ευρωπαϊκού μάρκετιγκ στην J.P.Morgan Fleming Asset Management, ”κάθε φορά που σημειώνονται σοβαρά γεγονότα στις χρηματιστηριακές αγορές, ο κόσμος πρέπει να εξετάζει προσεκτικά τις επενδύσεις του”, καθώς όπως τονίζει, ”ο φόβος ενός επενδυτή, ή η ικανότητά του να αναλάβει κινδύνους, μπορεί να μεταβληθούν ανάλογα με τις συνθήκες τις οποίες βιώνει”.

Οι νέοι άνθρωποι, εξηγεί, και κυρίως αυτοί που διανύουν την τρίτη δεκαετία της ζωής τους, το πιθανότερο είναι να αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης των αναγκών τους, όπως για παράδειγμα την αγορά αυτοκινήτου, την αποπληρωμή δανείων κοκ, ενώ όσοι διανύουν την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους ανησυχούν περισσότερο για την αποπληρωμή ενυπόθηκων δανείων.

Και για τις δύο ηλικιακές κατηγορίες που προαναφέρθηκαν υπάρχουν υπάρχουν μέθοδοι αντιμετώπισης και προετοιμασίας εν όψει της εποχής της συνταξιοδότησης, οι οποίες μπορούν να ”τρέχουν” παράλληλα με τις άλλες χρηματοδοτικές τους ανάγκες.

Το ίδιο ισχύει και για τους επενδυτές που διανύουν την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους, οι οποίοι στη συγκεκριμένη φάση ανησυχούν για την εκπαίδευση των παιδιών τους, και θέλουν να διασφαλίσουν τα συντάξιμα χρόνια τους.

Η ¶Αννα Ντάους, στέλεχος της βρετανικής Chase de Vere Investments, συμβουλεύει τους επενδυτές να μην αλλάζουν τα επενδυτικά τους σχέδια με βάση τις οικονομικές συγκυρίες ή τις κινήσεις του χρηματιστηρίου, βραχυπρόθεσμα. Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, υπάρχουν δύο ”χρυσοί κανόνες” οι οποίοι πρέπει να ακολουθούνται πιστά όταν επενδύουμε σε χρηματιστήρια.

* Πρώτον, οι επενδυτές πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να εγκαταλείψουν το χρηματιστήριο για πέντε χρόνια ή και περισσότερα χρόνια.

* Και, δεύτερον, δεν πρέπει ποτέ να προσπαθούν να ”μαντέψουν τον πάτο της αγοράς”, αλλά αντίθετα να επενδύουν συγκεκριμένα ποσά σε τακτική βάση και σε βάθος χρόνου.

Και επειδή σε ότι αφορά στα συνταξιοδοτικά ταμεία, οι ξένοι είναι αυτοί που διαθέτουν την μεγαλύτερη εμπειρία, ο Φερνάντες Βαλμπουένα, διευθυντής του συνταξοδοτικού ταμείου Fonditel, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 3,5 δισεκ. ευρώ, εξηγεί:

”Σε περίπτωση που διανύετε την πέμπτη δεκαετία της ζωής σας, και δεν έχετε βάλει στην άκρη αρκετά χρήματα, αυτό που σας απομένει να κάνετε είναι να αρχίσετε να αποταμιεύετε το 25% του εισοδήματός σας σε συνταξιοδοτικά αποταμιευτικά προγράμματα”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v