ΧΑ: Η πτώση, ο ρόλος των ξένων και οι κερδισμένοι

Από την αρχή του έτους και τις 5.178 μονάδες, το ΧΑ χάνει σχεδόν 1.000 μονάδες, ενώ κρίσιμο προβάλλει το ερώτημα αν πρόκειται για ισχυρή διόρθωση ή επιστροφή στην εποχή της ”αρκούδας”, αφού κανείς δεν μπορεί βεβαιώσει σε ποιο ακριβώς σημείο του κύκλου βρισκόμαστε. Aναλυτικοί πίνακες με τις απώλειες των μετοχών σε μεγάλη και μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση.

ΧΑ: Η πτώση, ο ρόλος των ξένων και οι κερδισμένοι
του Γιώργου Α. Σαββάκη

**Οι αναλυτικοί πίνακες με τις απώλειες των δεικτών FT 20, Μid 40 και Small Cap 80 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Πόσο... μεγάλη πτώση μπορεί ακόμα να κρύβει η αγορά; Από την αρχή του έτους και τις 5.178 μονάδες, το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο Γενικός Δείκτης χάνουν σχεδόν 1.000 μονάδες, επαναφέροντας στις μνήμες των επενδυτών αρνητικά σενάρια του παρελθόντος.

Κρίσιμο ερώτημα για όλες τις μετοχικές αγορές παραμένει το εξής: Ισχυρή διόρθωση ή αντιστροφή τάσης και επιστροφή στην εποχή της ”αρκούδας”; Το πρόβλημα είναι ότι η πτώση της αγοράς αρχίζει να μοιάζει με bear market rally.

Μπορεί μία πτώση να ανέρχεται στο 20% και να αποτελεί υγιή αντίδραση για την αγορά, παρ’ όλα αυτά είναι εξίσου πιθανό να αποτελεί αντιστροφή της μεσοπρόθεσμης τάσης.

Αυτή τη χρονική στιγμή κανείς δεν μπορεί να μας βεβαιώσει σε ποιο ακριβώς σημείο του κύκλου βρισκόμαστε. Σημασία δεν έχει μόνο το μέγεθος μίας πτώσης αλλά και τα επιμέρους ποιοτικά χαρακτηριστικά της, όπως το momentum, οι όγκοι συναλλαγών, το προφίλ των πωλητών, τα τεχνικά και ψυχολογικά επίπεδα στα οποία λαμβάνει χώρα η διόρθωση και η πορεία των ξένων αγορών.

Η πτώση σε έναν μήνα μπορεί να αγγίξει το δυσθεώρητο 20%, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι πέρα από τους δείκτες υπάρχει και η επιμέρους πορεία των μετοχών. Επίσης, Σοφοκλέους δεν είναι μόνο η Εθνική, ο ΟΤΕ και οι υπόλοιπες δυνάμεις του ”εικοσάρη”.

Οι δύο μικρότεροι δείκτες κεφαλαιοποίησης κινούνται με αξιοσημείωτη διαφοροποίηση. Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ξεπερνά σε απώλειες τόσο τον Γενικό όσο και εκείνον των blue chips, ενώ, σε ακριβώς αντίθετη πορεία, ο μικρός δείκτης των small caps εξακολουθεί να κινείται πολύ καλύτερα σε σχέση με την ευρύτερη αγορά.

Αυτή όμως είναι η εικόνα; Μερική εξήγηση στο περίεργο χαρακτηριστικό της προσφέρουν οι τελευταίες κινήσεις των ξένων θεσμικών επενδυτών.

Πέραν των όποιων εισροών και εκροών, οι ξένοι για έναν ακόμα μήνα παραμένουν πωλητές στη Σοφοκλέους και μάλιστα πωλητές σε core θέσεις τους στην υψηλή και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Οι ηττημένοι του ”εικοσάρη”

Ο μεγάλος χαμένος στον κυκεώνα του Ιανουαρίου είναι οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και δη οι τραπεζικές μετοχές. Στην πιο δεινή θέση βρίσκεται η μετοχή της εταιρείας Μυτιληναίος, με μεγάλο όγκο συναλλαγών και πτώση της τάξεως του 34%, με τον όγκο να έχει αυξηθεί κατά 56% στο νέο έτος σε σχέση με τον μέσο όρο του τελευταίου τριμήνου, αν και η UBS επισημαίνει πως η πτώση είναι αδικαιολόγητη.

Ακολουθεί ο όμιλος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, της οποίας οι ζημίες στο ταμπλό ανέρχονται σε 33,40%, με τον όγκο να έχει αυξηθεί κατά 25% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο. Η λίστα συνεχίζεται με τις τραπεζικές μετοχές των Marfin Popular Bank, EFG Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Τράπεζα Κύπρου. Για τις μετοχές αυτές οι απώλειες από την αρχή του έτους ξεπερνούν το 20%. Η μετοχή της EFG Eurobank χάνει σχεδόν 22% και ο όγκος συναλλαγών είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Μεγάλες απώλειες καταγράφει και ο τίτλος της Intralot με πτώση της τάξεως του 26%, ενώ ο μέσος όγκος συναλλαγών στη διάρκεια του 2008 δεν έχει αυξηθεί σημαντικά. Βαρίδι στην εικόνα της αγοράς είναι και η Εθνική Τράπεζα, με απώλειες 15,71%, που ωστόσο είναι μικρότερες από αυτές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Για την Εθνική η πτώση αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού από την αρχή του έτους ο όγκος συναλλαγών έχει αυξηθεί σχεδόν 23%. Για την Alpha Bank, την ATEbank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, σε σχέση με την Εθνική, οι απώλειες είναι σαφώς μικρότερες όσον αφορά στον Ιανουάριο, ενώ ειδικά για την ΑΤΕbank η πτώση είναι μόλις 5,76%.

Οι πιο αμυντικές μετοχές της αγοράς είναι ακόμη μία φορά οι τίτλοι του ΟΠΑΠ, της Coca Cola 3E και το κοινό της Τιτάν. Στην περίπτωση της τελευταίας η σημαντική υποαπόδοση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2007 έδειξε ότι αποτέλεσε ”μαξιλάρι” στις πιέσεις, με την όποια προσφορά να είναι περιορισμένη και τον όγκο συναλλαγών να παρουσιάζεται μειωμένος από την αρχή του έτους σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο.

Ανώμαλη προσγείωση

Από την αρχή του έτους ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχει υποαποδώσει σημαντικά με πτώση 21,39%, έναντι ποσοστού -17,60% του FTSE/ASE-20. Ο μήνας της πτώσης ήταν αρκετός ώστε ένας μεγάλος αριθμός μετοχών να προσγειωθεί ίσως ανώμαλα.

Όμως, μόνο 18 μετοχές στο σύνολο των 40 έχουν καταγράψει πτώση ανώτερη του δείκτη, ενώ στις πρώτες θέσεις σε απώλειες φιγουράρουν πολλές ”εκλεκτές” των ξένων θεσμικών επενδυτών αλλά και μετοχές με ”υπερκανονική” απόδοση στη διάρκεια του 2007.

Η μετοχή της Sprider, με αυξημένο όγκο συναλλαγών (+58%), έχει απολέσει το 36% σχεδόν της αξίας της, ενώ ακολουθεί ο τίτλος της Νεοχημικής με -31,37% και με όγκο συναλλαγών 15%.

Προς επιβεβαίωση του κλίματος αλλά και των κινήσεων στις τάξεις των ξένων επενδυτών, οι εταιρείες Jumbo, Μηχανική, Fourlis, ΕΧΑΕ, ΤΕΡΝΑ, Folli Follie και Σαράντης σημείωσαν πτώση ανώτερη από τον δείκτη FTSE/ASE Mid 40.

Από την άλλη πλευρά, τίτλοι από το μετοχολόγιο των οποίων απουσιάζουν οι ξένοι θεσμικοί ή που υποαπέδωσαν στο χρονικό διάστημα της περυσινής ευφορίας κράτησαν σχετικά καλύτερα από τον δείκτη των mid caps. Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε τις μετοχές των Τεχνική Ολυμπιακή, Βωβός, J&P Άβαξ, Γενική Τράπεζα και Info-Quest.

Ταυτόχρονα, για την Attica Συμμετοχών η ασπίδα της δημόσιας πρότασης επέδρασε καταλυτικά στη διατήρηση της τιμής της, ενώ οι Μινωικές Γραμμές κινήθηκαν με +6,58% και με σημαντική μείωση στον όγκο συναλλαγών.

Ειδικά για τις κατασκευαστικές εταιρείες, η πτώση που είχε προηγηθεί στο προηγούμενο τρίμηνο τους έδωσε την ευκαιρία να κινηθούν καλύτερα από τους δείκτες στους οποίους συμμετέχουν.

Ανθεκτικότερος ο ”ογδοντάρης”

Τέλος, ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης Small Cap 80 φαίνεται ο κερδισμένος της πτώσης με -14,61%, έναντι του -17,87% για τον Γενικό Δείκτη, ωστόσο 62 τίτλοι εμφάνισαν πτώση ανώτερη της δικής του και 52 ανώτερη από την πτώση του Γενικού Δείκτη.

Η κερδισμένη μετοχή για την περίοδο είναι μόνο της Creta Farm με θετική απόδοση 3,05%. Σημαντικό στοιχείο το οποίο εξηγεί γιατί οι μετοχές υποαπέδωσαν ενώ ο δείκτης φαίνεται κερδισμένος είναι η πορεία των μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας και της ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Η πρώτη, με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση (με διαφορά) και στάθμιση στον δείκτη, μειώθηκε μόλις 3,74%, ενώ η έτερη, με μικρή διασπορά μετοχών και μερισματική απόδοση άνω του 6%, επέδειξε ακόμα μία φορά αμυντική συμπεριφορά, χάνοντας μόλις 3,03%.

Παράλληλα, και η ΑΒ Βασιλόπουλος βγήκε κερδισμένη αυτήν την περίοδο, με πτώση 8,06%, βοηθώντας παράλληλα στην ”ωραιοποίηση” της πραγματικής εικόνας του δείκτη.

**Οι αναλυτικοί πίνακες με τις απώλειες των δεικτών FT 20, Μid 40 και Small Cap 80 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”*

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 514 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 25/01 - 29/01/08.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v