Praxis: ”Κατενάτσιο” στη Σοφοκλέους το 2008

Στο εύρος των 4.300 - 5.550 μονάδων ”βλέπει” τη δίκαιη αποτίμηση του Γενικού Δείκτη η Praxis AXEΠEY, αναλόγως των συνθηκών στις αγορές. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά ότι θα κυριαρχήσουν οι επιλεκτικές κινήσεις αμυντικού χαρακτήρα.

Praxis: ”Κατενάτσιο” στη Σοφοκλέους το 2008
Στο εύρος των 4.300 - 5.550 μονάδων ”βλέπει” τη δίκαιη αποτίμηση του Γενικού Δείκτη η Praxis AXEΠEY, αναλόγως των συνθηκών στις αγορές. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά ότι θα κυριαρχήσουν οι επιλεκτικές κινήσεις αμυντικού χαρακτήρα.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, οι εκτιµήσεις για αύξηση της κερδοφορίας των εισηγµένων εταιριών στο Χ.Α. κατά 19,5% το 2008 δικαιολογούν περιθώρια περαιτέρω ανόδου του Γ.Δ., καθώς σε περίπτωση διατήρησης των εκτιµώµενων ρυθµών ανάπτυξης, οι πολλαπλασιαστές αποτιµήσεις παρουσιάζονται ελκυστικοί και διαµορφώνονται σε επίπεδα χαµηλότερα από τις µέσες ιστορικές τιµές αυτών.

Το ερώτηµα όµως που γεννιέται είναι αν ο ρυθµός αύξησης της κερδοφορίας είναι διατηρήσιµος, µέσα σε ένα ασθενές διεθνές οικονοµικό περιβάλλον.

Με βάση τη συγκριτική αποτίµηση και τους πολλαπλασιαστές κερδών και λογιστικής αξίας 2008, ο Γ.Δ. διαπραγµατεύεται µε premium της τάξεως του 12% και 26% αντίστοιχα σε σχέση µε τον δείκτη αναφοράς FTSE Eurofirst 300.

Από την άλλη πλευρά, επισημαίνεται ότι µε βάση τον δείκτη PEG προκύπτει ότι ο Γ.Δ. διαπραγµατεύεται µε σηµαντικό discount έναντι των κυριότερων διεθνών κεφαλαιαγορών.

Με βάση τα τρέχοντα δεδοµένα και χωρίς να προεξοφλείται αρνητικό σενάριο, το όποιο να περιλαµβάνει µείωση των ρυθµών ανάπτυξης και πτωτικές αναθεωρήσεις της κερδοφορίας, η Praxis εκτιμά ότι η εγχώρια κεφαλαιαγορά σε επίπεδο Γ.Δ. δικαιολογεί υψηλότερο επίπεδο αποτίµησης.

Με βάση το υπόδειγµα απόδοσης εταιρικών κερδών και 10ετών οµολόγων, ο Γ.Δ. δικαιολογεί πολλαπλασιαστή εκτιµώµενων κερδών στα επίπεδα του 17,5x για το 2008, όταν η τρέχουσα τιµή του διαµορφώνεται σε 15,3x. To γεγονός αυτό διαµορφώνει τη δίκαιη αποτίµηση του δείκτη στις 5.550 µονάδες.

Από την άλλη πλευρά, εξετάζοντας το αρνητικό σενάριο, σύµφωνα µε το όποιο ο ρυθµός ανάπτυξης του ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 3,2% από 4%, αύξηση του risk premium κατά 50 µονάδες βάσης, γεγονός που θα οδηγήσει στην αποφυγή ανάληψης επενδυτικού κινδύνου, η χρηματιστηριακή καταλήγει ότι η δίκαιη αποτίµηση του Γ.Δ. βρίσκει ισορροπία σε αισθητά χαµηλότερα επίπεδα τιµών και πιο συγκεκριµένα στην περιοχή των 4.300 µονάδων.

Στο πλαίσιο αυτό η Praxis εκτιμά ότι η τρέχουσα επενδυτική περίοδος ενδείκνυται για υιοθέτηση στρατηγικών επένδυσης απόλυτης απόδοσης(absolute return) και για δηµιουργία χαρτοφυλακίων αποτελούµενων από επιλεκτικούς τίτλους (selective stock picking), παρά για επενδύσεις µε στόχο την απόδοση δεικτών ή άλλων δεικτών αναφοράς (benchmarks).

Η εκτίµηση για υψηλότερη µεταβλητότητα και η είσοδος σε περίοδο υψηλότερων risk premiums ενδέχεται να οδηγήσουν την επενδυτική κοινότητα σε αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων µε στόχο τον επαναπροσδιορισµό του κινδύνου που επιθυµεί να αναλάβει, διατηρώντας αυξηµένη ρευστότητα και παράλληλα επιλέγοντας τίτλους που θα διαθέτουν:

1. Υψηλό βαθµό ασφάλειας κερδοφορίας και χαµηλή µεταβλητότητα σε

επίπεδο κερδών ανά µετοχή (EPS).

2. Υψηλές ταµειακές ροές.

3. Χαµηλούς πολλαπλασιαστές (κερδών, λογιστικής αξίας, EBITDA).

4. Υψηλές µερισµατικές αποδόσεις.

5. Χαµηλές τιµές beta.

*Η έκθεση ”Επενδυτικές Προοπτικές 2008” της Praxis AXEΠΕΥ δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v