ΗSBC: Έως Φεβρουάριο οι αναταράξεις στις αγορές

Σταθεροποίηση με ενδεχόμενο κίνησης χαμηλότερα έως το Φεβρουάριο και συνέχιση της ανοδικής κίνησης των διεθνών αγορών έως το τέλος του 2008 προβλέπει η HSBC. Τι λέει για Eurobank-Τράπεζα Κύπρου. Οι ”ιδέες” για το 2008. Τι εκτιμά για το δολάριο.

ΗSBC: Έως Φεβρουάριο οι αναταράξεις στις αγορές
Σταθεροποίηση με ενδεχόμενο κίνησης χαμηλότερα έως το Φεβρουάριο και συνέχιση της ανοδικής κίνησης των διεθνών αγορών έως το τέλος του 2008 προβλέπει το τμήμα μετοχικής στρατηγικής της HSBC.

Μεταξύ των κορυφαίων επιλογών της για το 2008 είναι η Eurobank και η Τράπεζα Κύπρου.

Ειδικότερα για την EFG, ο οίκος σημειώνει ότι είναι η κορυφαία της επιλογή από τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο λόγω των προοπτικών για συνολική απόδοση άνω του 45%, ενώ δίνει τιμή-στόχο στα 32,2 ευρώ.

Όπως αναφέρει, η τράπεζα προσφέρει ισχυρή αύξηση κερδοφορίας (η HSBC προβλέπει μέση ετήσια αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 21,5% την επόμενη τριετία), υψηλά επίπεδα απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (25% έως το 2009) και ελκυστική αποτίμηση (διαπραγματεύεται με Ρ/Ε 8,8 με βάση τις εκτιμήσεις για τα μεγέθη 2009 έναντι μέσου όρου 9,4 για τον ελληνικό κλάδο).

Αναφορικά με την Τράπεζα Κύπρου, η HSBC σημειώνει ότι αποτελεί μια από τις πιο ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες μεταξύ των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών. Η Τράπεζα Κύπρου προσφέρει ελκυστικές προοπτικές ανάπτυξης κερδοφορίας, την υψηλότερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων μεταξύ των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών που καλύπτει (27% το 2008) και ισχυρή ρευστότητα. Ο οίκος δίνει τιμή-στόχο στα 15 ευρώ για την τράπεζα.

Όπως αναφέρει η HSBC, το βασικό σενάριο των προβλέψεών του έως σήμερα βασιζόταν στο ότι τα υψηλά επίπεδα υποβόσκουσας κερδοφορίας, οι συντηρητικές αποτιμήσεις, οι ισχυροί ισολογισμοί και η συνέχιση των εξαγορών αναμένεται να στηρίξουν την ανοδική τροχιά στα διεθνή χρηματιστήρια σε ορίζοντα 3-6 μηνών.

Ωστόσο, κάτι έχει αλλάξει, όπως σημειώνει. Τα ρίσκα για την κερδοφορία των εταιριών είναι υψηλότερο των αρχικών εκτιμήσεων –στον χρηματοοικονομικό κλάδο λόγω των διαγραφών και της κρίσης στις στεγαστικές και subprime αγορές, και σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους επειδή έχουν ενισχυθεί τα ρίσκα ως προς την αναπτυξιακή τροχιά της παγκόσμιας οικονομίας.

Πλέον η HSBC εκτιμά ότι οι αγορές θα κινηθούν στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου των εταιριών και κρίσιμων μακροοικονομικών στοιχείων, τα οποία αναμένονται το Φεβρουάριο του 2008.

Έως τότε, σημειώνει, η αγορά, ελλείψει διάθεσης για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου, ενδέχεται να κινηθεί ακόμη χαμηλότερα, δοκιμάζοντας τα χαμηλά του Ιουλίου του 2007, ακόμη και σε περίπτωση μείωσης επιτοκίων από τη Federal Reserve, καθώς το επενδυτικό κλίμα παραμένει ”ευάλωτο”.

Ωστόσο, αν και το βραχυπρόθεσμο ρίσκο εμφανίζεται αυξημένο, η HSBC εκτιμά ότι θα ”ταλαιπωρήσει” τους επενδυτές μόνο στο α’ τρίμηνο, με τις αγορές να συνεχίζουν την ανοδική τους τροχιά έως τα τέλη του 2008, στηριζόμενες και από τις μετοχικές αποτιμήσεις. Ενδεικτικά, δίνει στόχο για τον S&P 500 στις 1.700 μονάδες για το τέλος του 2008, υποδηλώνοντας ανοδική κίνηση της τάξεως του 15,8% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Με βάση τις εκτιμήσεις της για το 2008, η HSBC είναι ”overweight” για την Ευρώπη (εκτός Αγγλίας) και ”underweight” για την Ιαπωνία.

Σε κλαδική βάση, ο οίκος εκτιμά ότι θα υπεραποδώσει ο κλάδος τεχνολογίας σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ο χρηματοοικονομικός κλάδος σε Ευρώπη και Ασία, οι τηλεπικοινωνίες, αγαθών πολυτελείας, αεροναυπηγικής και πετρελαίου.

Παράλληλα, είναι ”underweight” για τις μετοχές των μέσων ενημέρωσης, των τροφίμων και ποτών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, των τραπεζών στις ΗΠΑ και των μέσων ενημέρωσης.

Στις ”ιδέες” της για το 2008 συγκαταλέγονται επίσης οι Santander, UBS, Siemens, Volvo, Rolls Royce,Vestas, Gamesa, Ladbrokes, Luxottica, Sanofi-Aventis, Vodafone, Telefonica.



Στις αγορές συναλλάγματος, η HSBC, αν και παραμένει ”underweight” για το δολάριο σημειώνει ότι αναμένεται ανάκαμψη του αμερικανικού νομίσματος εντός του 2008, με κίνηση προς τα επίπεδα του 1,35 δολ. έναντι του ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v