Morgan Stanley: Bear Market στην Ευρώπη το 2008

Την επιστροφή των…αρκούδων προβλέπει για το 2008 η Morgan Stanley, σε έκθεσή της σχετικά με τις προοπτικές των ευρωπαϊκών αγορών. Μέση πτώση 4% για τον δείκτη MSCI Europe και διαμόρφωσή του στις 1.500 μονάδες έως το τέλος του έτους.

Morgan Stanley: Bear Market στην Ευρώπη το 2008
Επιστροφή των…αρκούδων προβλέπει για το 2008 επί ευρωπαϊκού εδάφους η Morgan Stanley, σε έκθεσή της υπό τον τίτλο ”Ευρώπη-Επενδυτικές προοπτικές”, όπου ο οίκος αναμένει διαμόρφωση του MSCI Europe στις 1.500 μονάδες, ήτοι με πτώση 4%.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην έκθεση, το βασικό συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί τόσο από την πορεία των αγορών το 2007 όσο και από την αντίστοιχη της αμερικανικής οικονομίας, είναι ότι εισερχόμαστε σε μία περίοδο ”bear market”.

Το ”κύριο θέμα” που θα απασχολήσει αγορές και οικονομίες δεν είναι άλλο από την υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης στις ΗΠΑ, γεγονός το οποίο θα επηρεάσει άμεσα τόσο τη Γηραιά Ήπειρο όσο και τις αναδυόμενες αγορές.

Με δεδομένη την παραπάνω εκτίμηση οι αναλυτές της Morgan Stanley αναμένουν υποχώρηση 1% στα κέρδη ανά μετοχή στην Ευρώπη, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για άνοδο στο 6% και μέσης πρόβλεψης των αγορών για ενίσχυση στο 10%.

Οι αναλυτές του οίκου εξετάζουν τρία βασικά σενάρια. Το ”αισιόδοξο σενάριο”, στο οποίο δίνουν πιθανότητες 20% να επαληθευθεί, υπάρχει η δυνατότητα ενίσχυσης του MSCI Europe πλησίον του 12% εντός του επόμενου 12μηνου, δηλαδή στις 1.980 μονάδες.

Για να συμβεί, όμως, κάτι τέτοιο θα πρέπει να λάβουν χώρα επιθετικές μειώσεις βασικών επιτοκίων, συνεχείς ενέσεις ρευστότητας στις χρηματαγορές και ”απόσχιση” των αναδυόμενων αγορών από τις ανεπτυγμένες. Δεδομένου του 20% που προσφέρεται ως πιθανότητα, η Morgan Stanley δεν μοιάζει να πιστεύει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί.

Στο ”απαισιόδοξο σενάριο”, με προοπτικές επαλήθευσης 35%, η πτώση για τον MSCI Europe τοποθετείται στο 20% (στις 1.260 μονάδες). Σε αυτό αναμένεται παγκόσμια ύφεση, αδυναμία οποιασδήποτε παρέμβασης από τις κεντρικές τράπεζες, καθώς η άνοδος του πληθωρισμού τις ”εμποδίζει” να προχωρήσουν σε μείωση επιτοκίων, ενώ οι αναδυόμενες αγορές ακολουθούν ανάλογη πορεία με τις ανεπτυγμένες.

Προκειμένου, όμως, να μην υπάρξει πανικός στις αγορές, η Morgan Stanley υπογραμμίζει ότι αυτό που θα επικρατήσει δεν είναι άλλο από το ”βασικό σενάριο” στο οποίο η υποχώρηση για τον MSCI τοποθετείται στο 4% και οι πιθανότητες να λάβει χώρα είναι 45%.

Τι μπορούν να πράξουν οι επενδυτές σε ένα τέτοιο περιβάλλον;

α) Υπομονή και όχι ελπίδα. Καλύτερο θα ήταν οι επενδυτές να ”προστατέψουν” τα κεφάλαιά τους και να μην θεωρήσουν ότι διαθέτουν όλα τα προσόντα για να εκμεταλλευθούν κερδοσκοπικά την κρίση. Άλλωστε η Morgan Stanley έχει ”ουδέτερη” σύσταση για τις μετοχές και συστήνει στους επενδυτές να προτιμήσουν τη διακράτηση μετρητών.

β) Ανοδικά ”διαλείμματα” στην αγορά αρκούδων. Τυπική αντίδραση των αγορών όταν ευελπιστούν ότι θα υπάρξει παρέμβαση κεντρικών τραπεζών ή κυβερνήσεων. Ιδιαίτερα επικίνδυνο παιχνίδι για επενδυτές που δεν το γνωρίζουν πολύ καλά.

γ) Διατήρηση long θέσεων σε αμυντικούς κλάδους. Τοποθετήσεις σε μετοχές εταιρειών που διαθέτουν όλα τα ”καλά χαρακτηριστικά”, δηλαδή δεν ανήκουν σε κυκλικούς κλάδους, διαθέτουν ικανοποιητικές προοπτικές ανόδου κερδοφορίας, διαθέτουν ισχυρούς ισολογισμούς, ανήκουν στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση και διαθέτουν ισχυρές ταμιακές ροές.

δ) Αποφυγή κυκλικών κλάδων και μόχλευσης. Δηλαδή αποφυγή μετοχών με ”αρνητικά χαρακτηριστικά”: μόχλευση, κυκλικές, υψηλού ρίσκου. Πιθανώς να εμφανίζονται αρκετά φθηνές αλλά τελικώς θα αποδειχθούν λανθασμένες επιλογές.

Τα καλύτερα trades για το 2008

-- Μετρητά και όχι μετοχές. Η Morgan Stanley διατηρεί σύσταση ”neutral” για μετοχές, συνιστώντας στους επενδυτές να ”κρατήσουν” τα κεφάλαιά τους.

-- Υψηλή κεφαλαιοποίηση έναντι μικρής και μέσης κεφαλαιοποίησης. Διαθέτει καλύτερες προοπτικές ανόδου.

-- Αμυντικοί κλάδοι. Όχι κυκλικοί. Οι προτεινόμενοι κλάδοι είναι φαρμακευτικός, κοινή ωφέλεια, τηλεπικοινωνίες.

-- Κλάδος παροχής υπηρεσιών στην ενέργεια. ”Όχι” στις κορυφαίες πετρελαϊκές εταιρείες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v